Vegan ya da bitkisel süt, son dönemde, hayvansal gıdalarla beslenmeyen ancak süt açığını kapatmak isteyen tüketicilerin odak noktasında yer alıyor. Badem ve soya gibi ürünlerden elde edilen vegan süt ürünleri, sağlık açısından ise tartışma konusu oluyor. Popüler bir şekilde bu alternatif sütler sağlıklı ve besleyici olarak tanıtılsa da uzun vadede etkilerini ve sonuçlarını kapsayan çok kısıtlı sayıda araştırma bulunuyor. Peki, bitkisel süt, inek sütünün yerini tutar mı? Vegan süt faydaları ve zararları nelerdir? İşte, Uzman Diyetisyen Zehra Bora Kara'nın o konu hakkındaki görüşleri
#Vegan SütLaktoz, en çok sütün içinde bulunur. Bu nedenle de keçi sütünde, inek sütünde, anne sütünde ve yoğurtta laktoz bulunur. Laktozun en yüksek miktarda bulunduğu ürün ise, anne sütüdür. Aynı zamanda diğer süt ürünleri dondurma, yoğurt ve peynirde de laktoz bulunur. Yoğurtta laktoz var mı sizler için derledik.
#YoğurtHer 5 bebekten 1'ini etkileyen kolik ağlamalarının gaz sıkışmasından kaynaklanmadığını belirten Uzm. Dr. Gökmen Alpaslan Taşkın, "Kolik ağlamalarına neyin sebep olduğu net olarak bilinmiyor. Bazı çalışmalar kolik ve bebek migreni arasında bir bağlantı bulmuştur ve daha ileri çalışmalar bu ilişkiyi araştırmaktadır. Fakat annenin sigara içmesi veya hamilelik sırasında sigara kullanımına devam etmesi bebeklerin kolik olma riskini arttırdığı kanıtlanmıştır” dedi.
#Uzm. Dr. Gökmen Alpaslan TaşkınHer 5 bebekten birini etkileyen kolik ağlamalarının gaz sıkışmasından kaynaklanmadığını belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Uzm. Dr. Gökmen Alpaslan Taşkın “Kolik ağlamalarına neyin sebep olduğu net olarak bilinmiyor. Bazı çalışmalar kolik ve bebek migreni arasında bir bağlantı bulmuştur ve daha ileri çalışmalar bu ilişkiyi araştırmaktadır. Fakat annenin sigara içmesi veya hamilelik sırasında sigara kullanımına devam etmesi bebeklerin kolik olma riskini arttırdığı kanıtlanmıştır” dedi.
#BebekBesin alerjileri günümüzde tüm dünyayı etkileyen ve her geçen gün artan bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. Dünya çapında değerlendirdiğimizde çocukların yüzde 6’sı, yetişkinlerin yüzde 3-4’ü, Türkiye'de ise çocukların yüzde 1’i, yetişkinlerin ise yüzde 2-8’i bir ya da birkaç besine karşı alerjik.
#İnek SütüÇölyak, gluten adlı proteini içeren buğday, arpa, çavdar ve yulaf yenmesi sonucu mide-bağırsak sistemini bozan bir hastalık. Kesin tanısı için endoskopiyle incebağırsak biyopsisi yapılması gerekiyor. Ancak şimdi bir damla kanla yapılan ve 5 dakikada sonuç veren testle tanınması da mümkün.