IHA
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2016 12:45
DİYETİSYEN ŞEFİKA AYDIN SELÇUK
Uzman Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, keçi sütünün inek sütüne oranla daha faydalı olduğunu belirtti.
Sofralarda keçi sütüne yer verilmesi gerektiğini belirten Uzman Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, “Keçi sütü özellikle yüksek kalsiyum içeriği ile bilinmektedir.100g anne sütünde 32mg, inek sütünde 119mg ve keçi sütünde 134 mg kalsiyum vardır. Yine anne sütüne en yakın süt olarak da ünlenen keçi sütü bu özelliğini içerdiği fosfor, magnezyum, A vitamini ve selenyumdan almaktadır. Bebek beslenmesinde anne sütü sonrasında ilk tercih olmalıdır. İçeriğindeki yüksek A vitamini düzeyi nedenle daha beyazdır. İçeriğindeki tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri nedeni ile kalp sağlığı üzerinde yardımcı etkisi vardır.” diye konuştu.
Keçi sütünün diğer sütlere nazaran sodyum, demir ve çinko içeriğinin daha az olduğunu kaydeden Uzman Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, şöyle konuştu:
“Alerjik etki gösteren laktoglobulin keçi ve inek sütünde var olmasına rağmen keçi sütünde daha tolere edilebilir düzeydedir. Keçi sütünde laktoz oranı inek sütüne oranla azdır ve laktoz intoleransı durumunda keçi sütü bir alternatiftir. Keçi sütü inek sütüne oranla A vitamini, potasyum, selenyum ve niasin içermektedir bu nedenle bağışıklık sistemine katkısı yüksektir ve antiinflamatuar özellik göstermektedir. İnek sütü proteini alerjisi olanlarda özellikle de bebeklerde; yüksek kalsiyum içeriği açısından soya ve badem sütüne kıyasla ilk tercih keçi sütü olmalıdır. Fakat keçi sütü diğer sütlere nazaran bilinenin aksine daha temel yağ asitleri içermesi nedeni ile daha yağlı ve kalorili bir süttür. 1 bardak keçi sütü 140
kalori civarlarındayken inek sütü 114-120 kaloriler arasındadır. Fakat keçi sütü yüksek CLA ( konjuge linoleik asit) içermesi nedeni ile vücutta depolanan yağ miktarının azalmasında yardımcıdır ve kilo verme ve verilen kilonun korunma sürecinde olumlu vardır.”