Alancha’yla tanıdığımız şef Kemal Demirasal’ın Londra’da açtığı The Counter’daydım. Her zaman söylediğim gibi, Türk mutfağını tanıtmanın en önemli adımlarından biri, yurtdışında hizmet veren işletmelerimize destek olmak ve onları hak ettikleri gibi yüceltmek.
#GastronomiBu yıl yemeğin birleştirici gücüne şahit oldum, Türk mutfağının üst düzey tekniklerle rafine sunumlarını servis eden yeni restoranlarla tanıştım... Sadece deniz ürünlerine odaklanan özel bir menü denedim, dünyanın en ünlü şeflerinden birinin restoranında çok farklı bir yemek deneyimi yaşadım… Aklımdan çıkmayan lezzetler hangileriydi, gelin birlikte hatırlayalım.
#GastronomiZeytinyağı, peyniri, kuzusu… Balıkesir’i hep yüksek kaliteli malzemeleriyle biliriz. Bu bereketli ilin bize anlatmak istediği çok hikâye, tattırmak istediği çok fazla lezzet var. Geçen hafta piyasaya çıkan, şef Ömür Akkor’un hazırladığı ‘Balıkesir Gastronomi Atlası’ tüm bu zenginliği gözler önüne seriyor.
#HürriyetSevdiklerimizi ağırladığımız davet sofralarına koyduğumuz yemekler kadar onları nasıl sunduğumuz, gözümüzü nasıl doyurduğumuz da önemli. Belki her gün yediğimiz pratik yiyecekleri bile birkaç küçük dokunuşla ziyafet sofrası ikramına dönüştürmek mümkün.
#Metro TürkiyeBodrum’daki İki Sandal’da meze tepsisi masaya geldiğinde garson hepsinin tarihçesini anlatmaya başlıyor. Amaç; hem bilgilendirmek hem de beklenti oluşturmak. Burada yediğim safranlı balık turşusu bir başyapıttı. Ermeni usulü pilaki çok iyi, topik dört dörtlük. Pazılı cacık ve çiğ fındıklı çalıfasulye ilginç tatlar. Kırmızı şarapla buharda pişmiş, sonra mangala atılmış ahtapot bacağı da başarılıydı.
#BodrumModa’nın butik lokantalarından ‘Hola! Panini & Tapas’, uyarlaması zor İspanyol tapas mutfağının hakkını fazlasıyla veriyor, İstanbul’da son zamanlarda açılan en kayda değer mekanlardan biri olarak parlıyor. Mutlaka rezervasyon yapın gitmeden.( *Hola: İspanyolcada ‘merhaba’ demek)
#Vedat MilorIğdır'da, son yıllarda gerçekleşen üç ayaklı, sakat ve ölü hayvan doğumları vatandaşları tedirgin ediyor. Halfeli beldesinde hayvancılıkla geçimini sağlayan Mehmet Yeşil'inkoyunları, son 10 gün içinde doğurmaya başladı. Bazı kuzular ölüdoğarken, üç gün önce de bir kuzu ayaklarından biri eksik olarak dünyayageldi. Ahır içinde rahat edemeyen kuzu, 3 bacağı üzerinde ayaktadurabilirken, yürümeye çalışınca hemen düşüyor. İl genelinde sonyıllarda sık sık ölü ve sakat hayvan doğumlarıyla karşılaştıklarınıanlatan Mehmet Yeşil isimli hayvan üreticisi, bunun Ermenistan’dakiIğdır sınırında faaliyeti devam eden Metzamor Nükleer Santrali’ndenkaynaklandığını savundu.
#3 Ayaklı Kuzu- Iğdır'da hayvancılıkla uğraşan bir besici, bacağının biri diğerlerinden kısa doğan kuzusunun sağlıklı bir şekilde yürüyebilmesi için protez takılmasını istiyor - Rıdvan Yeşil: "Geçen yıl bir tane buzağım aynı şekilde doğmuştu ve kısa süre sonra ölmüştü. Bu kuzumun hayatta kalmasını istiyorum. Bunun için de protez ayak takılması gerekli"
Lezzetli meze ve ara sıcaklarla tüm bünyeleri, yeme-içmeye karşı savunmasız bırakan balık restoranları, sezon itibarıyla altın dönemini yaşıyor. Türkiye’nin üç bir yanındaki sahillerden Başkent’e ulaşan taze deniz mahsulleri, usta ellerde karşı konulamaz tatlara dönüşüyor.
BALIKESİR'in Bigadiç İlçesi'nde, dört gün önce 6 bacaklı ve çift cinsel organlı olarak dünyaya gelen dişi kuzu görenleri şaşırttı. Bigadiç'e 27 kilometre mesafedeki Güvemçetmi Mahallesi'nde, çoban Ali Muslu'nun (41) sürüsündeki kuzulardan birigeçen 15 Kasım'da altı bacaklı ve iki cinsel organı bulunan dişi kuzu dünyaya getirdi. Alışılmışın dışında arka bacaklarının arasında diğerlerine göre kısa birbirine bitişik iki bacağı daha olan kuzu görenleri hayrete düşürüyor. Bacaklardan ikisinin birbirine bitişik olması nedeniyle beş bacaklı gibi görünen kuzunun yürümekte güçlük çektiği de görüldü. Kuzunu fazladan olan iki bacağının ameliyatla alınabileceği belirtildi.
#Balıkesir