İtalya’da ekonomi eğitim alan Osman Halit Şeneldir kendi deyişiyle ‘iyi yemeğe meraklı, amatör bir araştırmacı’. Yeni kitabı ‘İtalya’da Leziz Günler’i ister İtalya seyahatinizde rehber olarak kullanın, ister sayfalarını çevirerek koltuğunuzdan kalkmadan lezzet turu yapın.
#Osman Halit ŞeneldirSon yedi yıldır üst üste en iyi beslenme modeli seçilen Akdeniz diyeti, 2024’ün de birincisi. En iyi diyet seçilmesinin ise çok önemli nedenleri var. Hadi gelin bugün diyabet, kanser, Alzheimer ve kalp rahatsızlıklarından korunmada etkili bir beslenme tarzı olan Akdeniz diyetinin ne olduğuna bir göz atalım. Çünkü bu diyet, emin olun kaliteli bir yaşam sürmenizin ve sağlıklı yaş almanızın da sırrını içeriyor.
#Akdeniz DiyetiHatti (Hitit) kültürünün ne Mezopotamya ne de Akdeniz’deki diğer arkaik ve parlak uygarlıklara benzemeyen özellikleri vardı. Şu anda İstanbul Beyoğlu’ndaki Yapı Kredi Müzesi’nde ‘Atatürk ve Alacahöyük’ başlıklı sergi bu bölgeyi en esaslı ve en ilginç yönleriyle tanıtma peşinde. Bütün seramikler ve elektron dediğimiz altın, gümüş alaşımı süs eşyaları, Hatti idolleri bronz işçiliğinin zirvesi olarak seyredilebilir.
#Alacahöyük SergisiCan Saraç 16 yaşında, yetenekli bir piyanistimiz. Kendinden yaşça büyük birçok rakibini geride bırakarak 4 Kasım’da, İtalya’da düzenlenen Piano Academy Eppan yarışmasında birinci oldu. Dünyanın en prestijli müzik ödüllerinden birine layık görülen genç piyanist “Disiplin şart. Her gün bu işe konsantre olup piyano çalışmak gerekiyor” diyor.
#Uygar TaylanÜlkemiz alabalık yetiştiriciliği konusunda dünyada 2’nci, Avrupa’daysa 1’inci sırada. Hem etli hem de farklı malzemelerle birleşmeye uygun bir tada sahip olması bu balığı şeflerin gözde malzemelerinden biri haline getirmeye de başladı. Yazarımız Ebru Erke alabalığı ve mutfaktaki farklı kullanım alanlarını anlattı...
#Balıkİtalya’nın kuzeyinde, Recco isimli minik bir kasabaya ait, koruma altına alınmış özel bir hamurişini İstanbul’da yeme fırsatı kimin hoşuna gitmez ki! Hem de ustasının elinden... The Stay Boulevard Nişantaşı’nın terasında açılan Marcello, ülkenin kuzeyden güneye tüm yerel lezzetlerine uzanan menüsüyle özlediğimiz gibi bir İtalyan lokantası.
#İtalyaUğur böceği örümceği olarak da bilinen Eresus cinsi, zehirli olup olmadığı ile gündemde yer alıyor. Eresus sandaliatus, Eresidae familyasının Eresus cinsinden Avrupa'da ve Türkiye'de yaşayan zehirli örümcek türleri arasında yer almaktadır. Erkeklerinin kırmızı karnının üstü uğur böceği desenlidir ve ergin hâlde eylül başlarında görülürler. Peki, Uğur böceği örümceği zehirli mi, ısırırsa ne olur? Uğur böceği örümceği ısırığı öldürür mü? İşte, o detaylar
#Uğur Böceği ÖrümceğiDünya Su Günü olarak kutlanan 22 Mart’ın asıl amacı güvenli suya erişimi olmadan yaşayan 2,2 milyar insanla ve su kaynaklarının doğru kullanımıyla alakalı farkındalık yaratmak. Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi verilerine göre kuraklık insanlık için en büyük tehlikelerden. Türlü doğal afetle karşı karşıyayız ama son 50 yıldır en çok insan kaybının kuraklıktan dolayı olduğunu biliyor muydunuz?
#Su KriziTaksim-Beyoğlu uzun yıllar kültür-sanatın ve sosyalleşmenin olduğu kadar yeme-içmenin de kalbinin attığı yerdi. Eski müdavimleri yavaş yavaş geri dönmeye başladıkça bizi mutlu eden yeni mekânlar da ardı ardına açıldı. Atatürk Kültür Merkezi içindeki değişmeyen klasiklerimizden Divan Fuaye ve şef Murat Bozok’un menüsüyle fark yakalayan Sofitel’deki The Oven bunlardan ilk ikisi. Çok yakında bizi bekleyen başka sürprizler de olacak...
#Murat Bozokİki hafta önce İtalya’nın kuzeyinde bulundum. Daha önce turist olarak bulunduğum İtalya’da, bu kez hayatın içinde yer alma şansı buldum. İtalya’dan değişim öğrencisi olarak gelen ve 2021’de 10 ay bizimle birlikte yaşayan, İtalyan kızımız Martina Bussacchini’nin Brescia’daki ailesiyle tanışma amacıyla gerçekleşen gezimizde bazı gözlemler yapma şansı da edindim.
#YenişehirBir masanın etrafında toplanıp panzerotto yediğimiz samimi akşam yemeklerinde içim huzurla dolar. İtalya’nın en popüler sokak lezzetlerinden biri bu... Domates ve mozzarella peyniri dolgulu; biraz pişiyi biraz çiböreği andıran bu çıtır hamuru yediğimde nerede olursam olayım kendimi Puglia’da hissederim.
#PanzerottoSempatik, neşeli, yetenekli... Hem iyi bir şef hem ekran yıldızı... MasterChef Türkiye jürisi ve Hürriyet Lezzetli Hayat yazarı Danilo Zanna şimdi Vadistanbul’da açtığı yeni restoranı ‘Filo D’olio’yla karşımızda. Onunla buluştuk, özel hayatını, yemeklerini, şefliği ve sırrını konuştuk: “Yemek sadece malzemelerle ilgili değildir; soğan kavur, domates sosu ekle... Bunu herkes yapar. İçindeki ruhu katmadığın sürece yemek lezzetli bile olsa anlamsız olur.”
#Danilo ZannaAlmanya’da yılın ilk çöl sıcakları geçtiğimiz hafta sonu yaşandı. Ülke genelinde sıcaklar ortalama 35 derece civarında oldu. Treuenbrietzen’de cuma günü başlayan yangın, bu sabah yağan yağmurla kontrol altına alınabildi. İspanya’da da 20 bin 500 hektardan fazla ormanlık alan küle döndü.
#TreuenbrietzenMaharetli ellerin hazırladığı taze makarnalar benim için gerçek lezzettir. Sardunya’da iki kat hamur arasına ricotta peyniri, ıspanak, limon kabuğu ve safranlı bir harç konur; Abruzzo’da bu dolgu ricotta peyniri, şeker ve tarçından oluşur. Mantı gibi, yapılışı bölgeden bölgeye değişen ravioli, damak tadımıza hitap eden saf bir şiir gibi...
#RavioliÜlkemde sayısız versiyonu yapılan risotto’yu hazırlamak aslında basit ama pişirme aşamalarını çok dikkatli takip etmek gerek. Pirinci önce tavada kavurmak en önemli adım... Taze hazırlanmış et ve sebze suyunun etkisini de hafife almayalım tabii! Gelin, bu ünlü İtalyan klasiğini birlikte pişirelim...
#RisottoKoronavirüs salgını Avrupa'da dur durak bilmeden yayılmaya devam ederken kıtadaki neredeyse tüm ülkeler ağır kısıtlamalara geri dönmüş durumda. Avrupalılar aşı kampanyalarına katılıp salgının hızı kesilsin diye çağırılar yapılırken Avusturya'dan gelen bir haberse herkesi şoke etti.
#Korona Partisi