Kuzey Işıkları ile ilgili bilgiler, dün meydana gelen Güneş patlamasının ardından merak edilen konulardan biri oldu. 10 Mayıs 2024 tarihinde Güneş'te son yılların en büyük patlaması meydana geldi. ABD'deki Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) Çarşamba günü başlayan bir dizi güneş patlamasının ardından, jeomanyetik fırtınanın dünyanın bazı bölümlerini muhteşem bir ışık çemberiyle kaplayabileceğini açıklamıştı. Etkisini muhtemelen önümüzdeki haftaya kadar sürdürmesi beklenen fırtına dün gece, ABD, İngiltere, Almanya, Rusya, Ukrayna, Romanya, İrlanda, Çek Cumhuriyeti ve İsviçre gibi ülkelerde Kuzey (Aurora) ışıklarının görünmesine yol açtı. Ayrıca Kuzey Işıkları, Türkiye'den de gözlemlendi. Peki Kuzey Işıkları Türkiye'de nerede görüldü? Kuzey Işıkları nasıl, neden oluşur? İşte merak edilenler...
#Kuzey IşklarıVan'ın Özalp ilçesinde görünen kuzey ışıkları gökyüzünü adeta kırmızıya boyadı. Kuzey ışıkları, aurora borealis olarak da bilinen doğal bir olaydır. Kuzey yarımküre üzerinde, genellikle kutup bölgelerinde gözlemlenebilen ışıltılı bir gökyüzü olayıdır. Kuzey ışıkları, atmosferdeki yüklü parçacıkların Dünya'nın manyetik alanıyla etkileşime girmesi sonucu oluşur. Peki, Kuzey Işıkları nedir, nasıl ve neden olur? 2023 Kuzey Işıkları Türkiye'de nerede görüldü? İşte, Kuzey ışıkları son gelişmeler...
#Kuzey IşıklarıGüneş Patlaması nedir, neden olur? Geçtiğimiz gün ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresinin (NOAA), Güneş'teki patlama sonucu "şiddetli" jeomanyetik fırtına meydana gelebileceği; bunun, elektrik santrallerini ve radyo sinyallerini geçici olarak devre dışı bırakabileceği uyarısında bulundu. Uyarı sonrası gerçekleşen patlamanın etkileri dünyaya ulaştı. Birçok bölgede patlama nedeniyle kuzey ışıkları görüldü. Peki, Güneş Patlaması nedir, neden olur? Kuzey Işıkları nasıl oluşur, Türkiye'den görüldü mü? İşte merak edilen detaylar...
#GüneşKuzey ışıkları, aurora borealis olarak da bilinen doğal bir olaydır. Kuzey yarımküre üzerinde, genellikle kutup bölgelerinde gözlemlenebilen ışıltılı bir gökyüzü olayıdır. Kuzey ışıkları, atmosferdeki yüklü parçacıkların Dünya'nın manyetik alanıyla etkileşime girmesi sonucu oluşur. Kuzey ışıkları, Güneş'ten gelen yüklü parçacıkların (genellikle elektronlar ve protonlar) atmosfere girdiğinde, atmosferdeki gaz molekülleriyle çarpışmaları sonucu ortaya çıkar. Bu çarpışmalar sırasında yüklü parçacıklar enerji yayarak ışık üretir. Bu ışık, genellikle yeşil, mor, pembe veya kırmızı renklerde görülür. İşte, kuzey ışıkları hakkında merak edilen detaylar
#KuzeySon dakika haberine göre; Çanakkale'de dün öğle saatlerinde çıkan orman yangını sonrası bazı köyler tahliye edilirken havadan ve karadan alevlere müdahale sürüyor. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı yangınla mücadelede son durumu anlatırken, "Hayati tehlikesi olan bir vatandaşımız yok. Yangının önü kesildi, düne göre daha avantajlıyız." ifadelerini kullandı. Yangına müdahale eden bir ekip, rüzgarın yön değiştirmesiyle alevlerin ortasında kaldı. Bakan Yumaklı, "Bazı kahramanlar, iyi ki varlar" diyerek o anları paylaştı. Öte yandan orman yangınının çıktığı ilk anların görüntüsü ortaya çıktı.
#ÇANAKKALEOnlar Türkiye’nin en eğlenceli çiftlerinden. İlişkileri, ev hayatları, anne-babalıkları çok merak ediliyor. Birbirlerini rahatça eleştiriyor, aşklarına çekinmeden şaka karıştırıyorlar. Eser Yenenler ve Berfu Yenenler, ‘İstanbul Komedi Festivali’ kapsamında 4 Aralık’ta sahnede olacak. Stand-up’larının adı ‘Çift Terapisi’. Onlarla gösterilerinden önce buluşup ilişkilerini terapi koltuğuna yatırdık.
#Eser YenenlerRed Bull Uçuş Günü’nde Caddebostan’da 200 bin kişiye nefes kesen bir gösteri yapan akrobasi pilotu Dario Costa ile buluştuk. Zamanlamanın ve hızın sırlarını konuştuğumuz dünyaca ünlü akrobasi pilotu, neden burayı ikinci evi gibi hissettiğini de anlattı: “12 yaşımdan beri tünel uçuşunun hayalini kuruyordum. Türkiye bana güvendi ve geçen yıl bu imkânı sağladı. Burası benim ikinci evim oldu artık. Birlikte çalıştığım insanlar da ikinci ailem gibi.”
#Dario CostaRed Bull Uçuş Günü’nde Caddebostan’da 200 bin kişiye nefes kesen bir gösteri yapan akrobasi pilotu Dario Costa ile buluştuk. Zamanlamanın ve hızın sırlarını konuştuğumuz dünyaca ünlü akrobasi pilotu, neden burayı ikinci evi gibi hissettiğini de anlattı: “12 yaşımdan beri tünel uçuşunun hayalini kuruyordum. Türkiye bana güvendi ve geçen yıl bu imkânı sağladı. Burası benim ikinci evim oldu artık. Birlikte çalıştığım insanlar da ikinci ailem gibi.”
#Dario CostaÇığ, bazı bölgelerde yaşayanlar için çok büyük tehlikelere yol açabilir. Özellikle dağlık alanlardan geçerken veya bu bölgelerde iş yaparken, çığın sebep olduğu tehlikeleri bilmek gerekir. Bu nedenle sizde çığın nasıl oluştuğunu öğrenebilir, gerekli tedbirleri alabilirsiniz. Çığ nedir? Nasıl oluşur? Çığ düşmesi nerelerde görülür? En çok hangi bölgede olur sizler için derledik.
#ÇığHer şey Berfu Yenenler’in sosyal medya üzerinden Eser Yenenler’e attığı bir mesajla başladı. “Heyy” mesajına aldığı “Neyy” cevabı ikisinin de hayatını değiştirecekti ama haberleri yoktu... Tam dokuz ay aynı şehirde, birbirlerini hiç canlı kanlı görmeden sohbet edip dertleştiler. İlk karşılaştıklarında sarıldılar ve bir daha da hiç ayrılmadılar. Sevgililer Günü öncesinde Eser ve Berfu Yenenler çiftiyle buluştuk: “Bayık romantik değiliz ama duygusal bir çiftiz.”
#Eser YenenlerDünyanın manyetki alanı yani jeomanyetik alan dünyada uzaya kadar olan manyetik bir alanı temsil eder. Dünyadan başlayan manyetik alan güneşle birşelir ve bu alandan dünyanın korunmasını sağlar.
#Dünyanın Manyetik Alanı Nedir Nasıl Oluşur Ve Özellikleri Nelerdir?Çoğu zaman aslında güzel bir yer size çok yakındır ama yine de onu keşfetmek bazen uzun zaman alır. Benim Slovenya gezim de aynen böyle oldu. Uzun bir süredir Ljubljana’ya ve Bled Gölü’ne gitmek istiyordum ama diğer gezilerim için bu rotayı sürekli erteleyip durdum. Neyse ki sonunda başardım ve yeşil şehir Ljubljana’da ve muhteşem Bled Gölü’nde inanılmaz güzel bir hafta sonu geçirdim. Bu kısa gezi rotası için Avrupa’da ‘Sonbaharın en güzel rotalarından biri’ diyebilirim. Hem Ljubljana hem de Bled Gölü kısa bir gezi için gerçekten de ideal...
#SlovenyaSon dakika haberi... Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, CNN Türk'te Tarafsız Bölge'de Ahmet Hakan'ın sorularını yanıtladı. Ermenistan'a sert tepki gösteren Oktay, ''Savaş ortasında sivillerin üzerine roket fırlatacak kadar korkak, alçak, kalleşçe, bu ifadeleri kullanmak istemem, bize yakışmıyor bu ifadeler ama tam da Ermenistan'ın, terör devletinin tutumunu yansıtıyor'' dedi. ''İstediğimiz yerde araştırma tabii ki yaparız, yapıyoruz da. Bizim tanıdığımız KKTC'den aldığımız ruhsatlar çerçevesinde KKTC de hem sismik hem sondaj araştırmalarına devam edecektir'' diyen Oktay, ''Değil Yunanistan, kim olursa olsun, Türkiye ne bir karış toprağını, ne de denizindeki bir damla suyunu, hele hele gelecek nesillerin hakkını hiç kimseye vermez. Bedeli ne olursa olsun. Bu kadar net söylüyoruz'' diye konuştu. Fuat Oktay, yabancı bir haber ajansının Türkiye'de koronavirüs nedeniyle yasaklar geleceği yönündeki iddiasıyla ilgili ''İlave tedbirler şu an da gündemimizde değil'' ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı YardımcısıHer gezginin en büyük hayalidir en uzağa gitmek. Nedendir bilinmez ama ne kadar uzaksa o kadar çekicidir. Çünkü bambaşka bir diyardır orası. Bu dürtü bizi bir başka uzak güzellik için yollara düşürdü bu sefer. Karşınızda yemyeşil doğası, dokunulmamış vahşi yaşamı ve kuzeyin ışıklarını barındıran muhteşem Alaska. Neden mi muhteşem? Çünkü Alaska adı Eskimo dilindeki ‘Alakshak’ kelimesinden gelmekte. Alakshak ise muhteşem topraklar demek. O zaman tüm detayları ile muhteşem topraklar sizlerle...
#AlaskaSeyahat etmek insana hayal edemeyeceği deneyimler, lezzetler, güzellikler sunarken her seferinde kendisinde bilmediği bir yönü keşfetmesini de sağlıyor. Her seyahat tutkunu gibi benim de gitmeyi istediğim yerler, yaşamayı istediğim deneyimler var hayatta. Bazıları gerçeğe dönüşürken bazıları gerçeğe dönüşeceği zamanı bekliyor. Kuzey ışıkları da uzun zaman listemde yer alan, heyecanla göreceğim günü beklediğim bir olaydı benim için. İlk seferde, uzun bir bekleyişin sonunda gökyüzünde ışıkların dansını gören mutlu gezginlerdenim ben de. Tam dönemi gelmişken, bu hayali gerçekleştirmek isteyenlere işte kuzey ışıkları rehberi…
#Kuzey Işıklarıİnsanın hayatında öyle seyahatler vardır ki ne kadar zaman geçerse geçsin yaşattığı deneyimleri asla unutamaz. Fotoğraflara her baktığında anılar canlanır ve ilk uçağa atlayıp tekrar o anları yaşamak için yollara düşmek ister. İşte benim de her seferinde yaşadığım anılarda kaybolduğum, yeniden planlar yapmama neden olan, unutamadığım bir seyahatim var: Laponya. Her yerin karlarla kaplı olduğu, el değmemiş doğanın içinde öyle deneyimler yaşadım, o kadar anı biriktirdim ki döndüğümden beri ilk fırsatta tekrar gitmenin hayallerini kuruyorum. Siz de hayatınızın masal seyahatlerinden birini yaşamak istiyorsanız paylaştıklarım sizlere güzel bir rehber olacaktır.
#Kuzey IşıklarıÇocukluğumda Amerika’dan İngiltere’ye transatlantiklerle okyanusu 5 günde geçerdik. Queen Mary, Leonardo da Vinci gibi adlarıyla düşlerimize de ev sahipliği yapan gemiler ucuz, yolculuğun bir an önce bitmesini beklerken saatleri hesapladığımız uçaklar pahalıydı. Sürat tutkumuzun kurbanı olduk. Esas olanın yolculuk olduğunu unuttuk. Günümüzde Boston’dan Londra’ya en ucuz yol İzlanda aktarmalı. Yavaş turizmi keşfetmesem bu ülkeyi gezmek aklımdan geçmezdi. Uçaktan inip iki gün Reykjavik’te kalmaya karar verdiğimde “Aferin” çektim kendime.
#ReykjavikAvukat İrem Çiçek’i tanıdığımızda 23 yaşındaydı. Hukuk diplomasını yeni almış, genç ve güzel bir kadın... Stajyer avukat olarak başladığı dava, Ergenekon davasıydı ve bütün Türkiye’ye babası Dursun Çiçek ile kader arkadaşlarının suçsuz olduğunu anlatacaktı. Zor günler en azından onun ‘davası’ için bitti. Avukatlık yapmaya ve hak peşinde koşmaya devam eden İrem Çiçek, kafasını boşaltmak için harika bir yolculuğa çıktı ve bu yolculuğu Hürriyet Pazar için kaleme aldı. İşte Çiçek’in gözünden Vietnam ve Kamboçya...
#ErgenekonNeden beş parmağımız var? Ölü taklidi yaparak köpekbalığı saldırısından kurtulma ihtimalimiz var mı? Bir gökdelenin boyunu nasıl ölçebilirim? Tavşanlar neden zıplar? Daha hızlı yüzmemizi sağlayacak mayo yapılamıyor mu? Kahverengi ve beyaz şeker arasındaki fark nedir? İşte bilim dünyasının ışık tuttuğu ve çok sorulan o soruların yanıtları...
#Neden Beş Parmağımız Var?