Türk sinemasının öyle yıldızları var ki kelimenin tam anlamıyla seyirci onlara doyamadan ya mesleklerine veda ettiler ya da bu dünyaya. Üstelik kaç yaşında olurlarsa olsunlar onların bu vedası, beyazperdede ya da ekranda canlandırdıkları karakterleri izleyenleri yüreklerinden vurdu hep.
#Derya ArbaşSanat yaşamına 1975 yılında Ankara Sanat Tiyatrosu'nda Dimitrov adlı oyunda sahneye çıkarak başlayan Talat Bulut, kariyeri boyunca pek çok film ve dizide başrol olarak yer aldı. Hâlen sinema ve dizi filmlerde rol almanın yanı sıra seslendirme çalışmaları da yapmaktadır. Peki, Talat Bulut kimdir, kaç yaşında ve nereli?
#Talat BulutKimi kitaplar diğerlerine kıyasla bizi biraz daha fazla etkisi altına alır, defalarca okuma isteği uyandırır. ‘Çavdar Tarlasında Çocuklar’ın kahramanı Holden Caulfield ya da ‘Suç ve Ceza’nın Raskolnikov’u olabilir zihnimizi açan, hayata bakışımızı değiştiren... 39. Uluslararası Kitap Fuarı’nı fırsat bildik; sanat, müzik ve edebiyat dünyasından isimlere onlarda bu etkiyi yaratan kitapları sorduk.
#KitapAraştırmacı yazar Turan Akıncı’nın Remzi Kitabevi’nden yayınlanan yeni kitabı ilginç bir dönemi anlatıyor: Demokrat Parti’nin 1945-1960 arasındaki dönemi. Partinin öncülerinin o dönemde tek parti olan CHP’den kopuşu, seçimlerde ezici bir çoğunlukla iktidar oluşu ve 1960 askeri darbesi...
#KelebekAra Güler, tam 63 yıl önce kışa yakın güneşli ve aydınlık bir günde meraklı bir fotomuhabiri olarak Aydın’a gitmişti. Üçüncü ölüm yıldönümü vesilesiyle usta fotoğrafçının izinde yaptığımız yolculukta rotamızı genişletip Toscana’yı anımsatan Doğanbey’e uğradık, Söke’nin 100 yıllık körüklü efe çizmesi ustalarıyla selamlaştık.
#HürriyetFilm gibi hayatlardan birine sahip Zerrin Arbaş... Doğduğu gün annesini kaybeden ardından da Amerika’da kaderini değiştiren olaylar yaşayan Arbaş ile dünden bugüne kariyerini ve anılarını konuştuk. Ünlü oyuncu, kaybettiği kızı Derya Arbaş’ın da geçmişini bizlerle paylaştı.
#Zerrin ArbaşŞarkılara, türkülere dökülen şiirleri, çığır açan öykücülüğü, her biri başyapıt niteliğindeki romanları ve trajik hayat hikâyesiyle Sabahattin Ali, edebiyat tarihimizin en büyük isimlerinden biri. Ölümünün üzerinden 73 yıl geçmesine rağmen ‘Kürk Mantolu Madonna’, ‘Kuyucaklı Yusuf’ ve ‘İçimizdeki Şeytan’ romanları hâlâ çok satanlar listelerinin üst sıralarında.
#GazetehaberleriTürk romancılığının ve hikayeciliğinin önemli isimlerinden yazar ve şair Sabahattin Ali'nin vefatının üzerinden 73 yıl geçti. Aralarında Kürk Mantolu Madonna ve Kuyucaklı Yusuf'un da bulundu birçok unutulmaz romanın yazarı olan Ali, anılıyor.
#Sabahattin AliKırklareli'nin Sazara mevkiinde 71 yıl önce faili meçhul bir cinayette yaşamını yitiren yazar-şair Sabahattin Ali, doğum gününde unutulmadı. Sabahattin Ali doğum gününde kitaplarından alıntılarla anılıyor. Sabahattin Ali’nin hayatı ve en çok paylaşılan sözlerinden derlemeler…
#Sabahattin AliKuyucaklı Yusuf, Türk Edebiyatının önemli eserleri arasında yer alıyor. Okunması tavsiye edilen, konusu ve anlatımı ile sürükleyici Kuyucaklı Yusuf, usta bir kalemden okuyucuya ulaşıyor. Peki, Kuyucaklı Yusuf kitabını kim yazmıştır? Kuyucaklı Yusuf kitabı özeti, konusu ve karakterleri başta olmak üzere işte tüm merak edilenler.
#Kuyucaklı Yusuf Kitabını Kim Yazmıştır?Zeybek, Ege Bölgesine özgü bir halk oyunudur. Köklü bir tarihe sahip olan zeybek, Aydın, Muğla ve Denizli dışında İzmir ve Manisa'nın köylerinde de oynanır. Zeybek oyununun çeşitleri nelerdir? Tarihçesi ile birlikte sizin için derledik.
#Zeybek Nedir?Bir kişi ya da topluluğun belli bir olay örgüsü içerisinde anlatıldığı kurgusal eserlere roman denir. Romanlar öykülerden daha uzundur ve anlatım daha detaylıdır. Başta ''tarihi'' ve ''biyografik roman'' olmak üzere birçok roman türü bulunmaktadır. 8. sınıflar için roman ve destan konusunu yazarları ve eserleriyle anlattık.
#8. Sınıf Türkçe Roman Ve Destan Konu AnlatımıNicedir merak ettiğiniz eserleri okumak, kitaplığınızda hep gözünüze çarpan ama bir türlü okumaya vakit bulamadığınız kitapları elinize almak, yeni yazarlar keşfetmek, yarım kalan klasikleri bitirmek için bundan daha iyi bir zaman olabilir mi? Jürimize danıştık, evde geçirdiğimiz zamanı daha anlamlı kılacak önerilerini sorduk. İster zamana direnen bir kitabın kapağını aralayın, ister çağdaş edebiyatın parlayan yıldızlarının izini sürün...
#Kitap2019 yılında halk kütüphanelerinden en çok ödünç alınan kitapların listesi açıklandı. Çocuk edebiyatında Adam Blade’in ‘Canavar Peşinde’ kitabı, yetişkin edebiyatında ise Reşat Nuri Güntekin’in ‘Çalıkuşu’ en çok ödünç alınan kitaplar oldu.
#GazetehaberleriEve kapandığımız şu günlerde yapılacak en iyi şeylerden biri kuşkusuz kitap okumak… Okuduğumuz bu kitapların olay örgülerinin içinde kaybolarak gerçek dünyadaki sorunlardan az da olsa uzaklaşabiliriz. Kitap okuyarak kurmaca dünyanın içinde gezinmek, yeni şeyler hayal etmek bir terapi yöntemi olarak da kullanılabilir.
#Evdehayat41 yıl süren hayatında yazdığı öyküler, romanlar ve şiirlerle Türkiye'de edebiyatın en büyük seslerinden biri olan Sabahattin Ali, doğum gününde unutulmadı. Cinayete kurban giden Sabahattin Ali, sosyal medyada kitaplarından alıntılarla anılıyor. İşte Sabahattin Ali hakkında az bilinenler ve en çok beğeni alan sözlerden derlemeler…
#Sabahattin Ali Kimdir‘Önce sivil toplumcu sonra oyuncuyum’ diyen Mert Fırat, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ‘İyi Niyet Elçisi’ sıfatıyla da küresel amaçlar kapsamında çalışmalarını sürdürüyor. Benden sonrası tufan anlayışının terk edilmesi ve insanların konfor alanından çıkması gerektiğine dikkat çeken Fırat, “İhtiyacımız olan oksijeni vermek için, doğa yine üzerine düşeni mutlaka yapacak. Hiçbir güç, hiçbir kuvvet bunun önünde duramayacak” diyor.
#BURSASabahattin Ali, kırsal kesim insanının çaresizliğini, içine düştüğü traji-komik durumu, yalnızlığı, ironik ve yalın bir dille anlattığı dört hikâyesiyle, 8 Nisan akşamı bir kez daha İş Sanat’ta seyirciyle buluşuyor. Ali'nin hikâyeleri bugün de sıcaklığını koruyor; dinletinin adı gibi 'Bu Dünya Böyledir İşte' dedirtiyor
#Sabahattin Ali