İş hayatında kuşaklar ve özelliklerini İK Proje Danışmanı İpek Aral Kişioğlu'na sorduk. ' Kuşaklar arasında ne gibi farklılıklar var? Hangi kuşaklar teknolojiye daha hızlı adapte olabiliyor? X kuşağının günümüzde ana gündemi ne olmalı? X ve Y kuşağı arasında nasıl bir ilişki var? '
#İşBir yandan son filmi üzerine çalışıyor, önemli yapımların restorasyonunu üstleniyor bir yandan sürpriz şekilde oyun karakteri olarak karşımıza çıkıyor. Yönetmen Fatih Akın’la buluşup ona son filmlerinin hikâyesini, İstanbul’u değişmiş bulup bulmadığını ve hayalindeki projeleri sorduk.
#Fatih Akın“Bir toplantı set edelim, brief'leri orada alırım. Konuyla ilgili update'leri de toplantıda hallederiz…” Son yıllarda Türkçenin arasına bolca yabancı kelime serpilen yeni bir konuşma şekli ortaya çıktı. Bu konuşma şekli ‘iş yeri jargonu’ olarak adlandırılıyor ve özellikle işe yeni başlayan gençleri strese sokuyor hatta hataya sürüklüyor. İngiltere’de konuyla ilgili yapılan yeni bir araştırma, bu sıkıntının sadece ülkemizde olmadığını dünya genelinde ‘yeni bir dil’ oluştuğunu gözler önüne seriyor. Peki çalışanlar ve kariyer uzmanları neler söylüyor?
#İş Yeri Jargonu“Bir toplantı set edelim, brief'leri orada alırım. Konuyla ilgili update'leri de toplantıda hallederiz…” Son yıllarda Türkçenin arasına bolca yabancı kelime serpilen yeni bir konuşma şekli ortaya çıktı. Bu konuşma şekli ‘iş yeri jargonu’ olarak adlandırılıyor ve özellikle işe yeni başlayan gençleri strese sokuyor hatta hataya sürüklüyor. İngiltere’de konuyla ilgili yapılan yeni bir araştırma, bu sıkıntının sadece ülkemizde olmadığını dünya genelinde ‘yeni bir dil’ oluştuğunu gözler önüne seriyor. Peki çalışanlar ve kariyer uzmanları neler söylüyor?
#Z KuşağıKüresel işgücünde Z Kuşağı’nın ağırlığı her yıl artıyor. Birçok yönetici onları disiplinsiz, rahat ve sabırsız olarak nitelendiriyor. Z’lerse ne bundan rahatsız ne de günümüzün iş odaklı, hiyerarşik, otoriter, tüketen kurum kültürüne uyum sağlamaya niyetli. Üstleriyle ve işleriyle dalga geçtikleri videolar TikTok’ta viral oluyor. İş hayatından beklentileri BBC, Business Insider gibi yayınlarda tartışılıyor. Biz de Türkiye’de yöneticiler Z Kuşağı’nı nasıl algılıyor, onlar yöneticileri hakkında ne düşünüyor diye muhataplarına sorduk. Uzmanların nesillerin barış içinde çalışmasına yönelik tavsiyelerini dinledik.
#Z KuşağıBir ziyaret kapsamında Berlin’e gelen Prof. Dr. Selçuk Şirin, Kreuzberg’deki Regenbogen Kitapevi’nde okurlarıyla buluştu, kitap imzaladı. New York Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak ders veren Prof. Dr. Şirin, eğitimin yanı sıra göç konularında da araştırmalarıyla biliniyor. Bir dönem Berlin’de kurulan Bahçeşehir Üniversitesi’nde 3 ay ders veren Prof. Dr. Şirin, göçün 60’ıncı yılında kuşaklar arasındaki başarı farkının nedenlerini anlattı:
#Selçuk ŞirinCevat Turan, ‘Kibele’nin Laneti’ adlı son romanında bir seri katilin ruhsal haritasının izini sürerek bir insanın neden öldürdüğünün cevabını arıyor. Romanı yazmadan önce gerçek bir seri katille de görüştüğünü belirten Turan, “Romanın tamamında esas aranan kör nokta ‘İnsan neden öldürür?’ sorusuna yanıttır. Amerikan seri katillerinin işleniş gerekçelerindeki takıntı, çıkış noktası ile işlenme biçimleriyle buradakiler arasında büyük farklar olması normal. Biz daha feodal alt bilince ve değerle sahibiz. Öfkemiz de, kavgamız da hâlâ feodal. Ancak katil karakterinin egosu, öfkesi, kişilik yapısı, empati yeteneğinin olmaması ve narsist kişilikleri benzerlik gösteriyor. Romandaki Mirza Hud karakteri işlediği bazı cinayetlerin başında ağlıyor mesela” diyor.
#Cevat TuranProf. Dr. Ali Büyükaslan, "Instagram ya da Facebook’taki bir metni ya da görüntüyü anlık tüketen insan hemen bir başka anlık tüketeceği kaynağa yönelmektedir çünkü insan artık farkında olsa da olmasa da 'anlık yaşamaya' başlamıştır. ." dedi.
#TiktokCannes Film Festivali'nde Büyük Ödüle layık görülen "Bir Zamanlar Anadolu'da" filminin senarist ve oyuncularından, "Peri Gazozu" ve "Cin Aynası" kitaplarını kaleme alan, oyuncu, yönetmen ve yazar Ercan Kesal, "Ben kütüphaneye gittiğim ilk günü cennete düştüm diye hep tarif ederim. Bir cennete düştüm ve ondan sonra hiç çıkmak istemedim oradan." dedi.
#Ercan KesalMarka olmak, pazarlamada söz sahibi olmak ve satış için artık eskiden olduğundan farklı yöntemler kullanıyoruz. Çünkü gelişen teknoloji ve değişen jenerasyon satınalma davranışları başta olmak üzere pek çok alanda davranış değişikliği yaşanmasına sebep oluyor. Şu an için ekonomimizi yönlendiren 3 kuşak görüyoruz. Bunlar; X, Y, Z kuşakları. Bu kuşakların tercihleri neticesinde giderek bütünleşen iletişim ve teknoloji dijital medya, dijital pazarlama, dijital itibar yönetimi, dijital reklam gibi kavramları hayatımıza dahil etti.
#Serap Torun“Sokakta karşılaştığım arkadaşlarıma ‘Ne yapıyorsun’ diye sorduğumda ‘Bir roman yazıyorum” sözünü duyuyorum…” Sanat dünyasının otoritelerinden Hasan Bülent Kahraman, bir yazı kaleme aldı ve herkesin roman yazmasından nasıl mustarip olduğunu anlattı. Peki neden? Kahraman ile buluştuk, edebiyat dünyasının derdine düştük.
#NetkentİHA'ya konuşan Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Şerif Barış, şu an istatistiklere bakıldığında Türkiye'nin suskun bir deprem döneminde olduğunu vurgulayarak, "Sadece 2 tane çok büyük deprem oldu. Dolayısıyla önümüzdeki 10 yılda 7’den büyük depremlerin olabileceği arka arkaya olabileceği bir döneme girecek. Bizim çocuklarımız mutlaka bu büyük depremleri yaşayacaklar ve görecekler" ifadelerini kullandı. Prof. Barış, "Söylenildiği gibi 'Marmara’da 30 yıl içerisinde kesinlikle yeniden büyük bir deprem olacak' sözü doğru değil” diye ekledi.
#DepremTürkiye'nin dış politikasına ilişkin hedeflerin uluslararası sistemdeki gelişmeler dikkate alınarak planlanıp planlanmadığı konusunu sorgulamaya başladığımız zaman dünyada çok kutuplu bir sisteme doğru evrilen bir gelişme olduğunun üzerinde durmuştuk.
#TürkiyeAtatürk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Başaran Gençdoğan, batıda yetişen ve sosyo-ekonomik seviyesi yüksek bir çocukla Hakkari'de zor şartlarda yaşayan bir ailenin çocuğunun zihinsel gelişimleri arasında farklılıklar olduğunu belirterek, “Bu gelişimi beslenme, eğitim, anne ve babanın eğitim seviyesi gibi birçok faktör etkiliyor. O yüzden farklı bölgelerdeki çocuklar bu eğitim sürecinden farklı farklı etkilenecekler” dedi.
Erkek ve kadın beyinlerinin mimarlık yapı ve faaliyet açısından bir parça farklı olduğu ortaya çıkarıldı. Bu farklılıklar üzerinde yapılan araştırmalar, depresyon ve şizofreni gibi rahatsızlıkların tedavisinde cinsiyete dayalı farklı tutumlar izlenmesini sağlayabilir.