Başta kemik ve diş sağlığı olmak üzere sinir iletimi, kas kasılması, hücrelerarası iletişim ve kan pıhtılaşması gibi birçok kritik görevde rol alan kalsiyum sofralarımızda daha fazla yer bulmalı. Her ne kadar kalsiyum denince akla süt ürünleri gelse de aslında bu mineral yeşil yapraklılardan bakliyata birçok başka üründe de bol bol var. Size bu hafta kalsiyumdan zengin, lezzetli tarifler hazırladım.
#Berrin YiğitAkdeniz diyeti, uzun zamandır dünyanın en sağlıklı beslenme planı olarak tanımlanıyor. Bu diyetin kilo kaybı, kalp hastalığı riskinin azalması ve demansın önlenmesinde etkili olduğuna dair onlarca araştırma bulunuyor. Fakat bilim insanları yaptıkları araştırmada Akdeniz diyetini tahtından edecek yeni bir beslenme şekli üzerinden duruyor: Atlantik diyeti... Peki Atlantik diyeti hangi artıları sağlıyor? Nasıl bir beslenme şeklini savunuyor? Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Diyetisyen Berna Arslan, hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SağlıkSatın aldığımız paketli gıdaların üzerinde 'tüketici sembolleri' olarak bilinen birtakım işaretler vardır. Bunlar tüketicinin bilinçlendirilmesi amacıyla hazırlanır ve o ürün hakkında bilgi verir. Bu işaretlerden biri de son günlerde sosyal medyada karşımıza sıklıkla çıkan 'Radura’ işareti. 'Bu işareti gördüğünüzde o üründen uzaklaşın' paylaşımlarını görenler işin aslını merak ediyor. Işınlama işlemini temsil eden bu işaretin olduğu gıdaların tüketimi sağlığımız için zararlı mı? Bu ürünler radyasyon mu içeriyor? Işınlama besin değerlerini düşürür mü? Aklımıza takılan tüm bu soruların yanıtlarını konunun uzmanlarından dinledik.
#SağlıkGenç şef Kemal Can Yurttaş, kısa süre önce başına geçtiği Aila İstanbul’un menüsünde cesur değişimlere başlamış bile… Fırın kelle ve beyin püresiyle İzmir söğüş, sarımsakla tavada pişirilmiş uskumru, Konya Koçbaşı nohutla hazırlanan bozkır tahinli humus ve ağır ateşte yavaşça karamelize ederek pişirilmiş kuzu badem uykuluk menünün öne çıkan yaratıcı lezzetlerinden birkaçı…
#Kemal Can Yurttaşİtalyan Mutfağı Haftası, İtalyan şair Dante’nin yaşadığı dönemde var olan tariflerin yer aldığı dünyaca ünlü “Libro dello Cocina” adlı tarif kitabından ilham alınmış menü ile kutladı. İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası Derneği tarafından Casa d’Italia’da düzenlenen organizasyonda ünlü İtalyan Şef Claudio Chinali ile tanışma fırsatı da buldum.
#İtalyan Mutfağı HaftasıGirişimci, idealist, hayatla mücadele eden kadınlara bayılıyorum. Onlara hepimizin de destek olması gerektiğine inanıyorum. Ben şahsım adına her fırsatta kadın girişimcilerle görüşüp, tecrübelerimi, fikirlerimi paylaşıyor, onlara sık sık yazılarımda yer veriyorum. Bu hafta da kurduğu işletmelerle ekonomiye katkıda bulunan, çalıştıkları yerlerde marka değerlerini yükselten harika kadınları ve ürünlerini size anlatmak istiyorum…
#İşletmeHamile kadınların beslenmelerinin kritik öneme sahip olduğu bu dönemde çalışan annelerin işleri biraz daha zorlaşabiliyor. Bu süreçte anne adaylarının zamanlarını ve enerjilerini en doğru şekilde kullanmaları, beslenmelerine gereken özeni göstermeleri hamilelik sürecinin kolay ve normal seyrinde geçmesi açısından son derece önemlidir.
#HamileSağlığımızın önemini şu bitmek bilmeyen pandemi döneminde bir kez daha iyi anladık. Tükettiğimiz yiyecek ve içecekleri artık eskisinden daha çok önem dikkat ediyoruz. Öyle ki, geçtiğimiz yıl da 100 milyar doların üzerine çıkan küresel organik gıda satışlarının bu yıl yüzde 25’in üzerinde büyümesi ve beş yıl içinde 150 milyar dolarlık bir pazara ulaşması bekleniyor. Hal böyle olunca, internet üzerinden satılan bu ürünlere talep oldukça arttı. İşte bu hafta size 3 üreticiden bahsedeceğim. Biri zeytinyağı bir diğeri ise tropikal meyve üretiyor. Diğeri ne mi yapıyor? Sebzeleri kurutup, vitamin kaybı olmadan size gönderiyor. Size ise sadece onu ısıtıp yemek kalıyor...
#DoğalEmziren annelerin beslenmesiyle kolik bebekler arasında bir ilişki olduğunu belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümünden Uzm. Dr. Ayşegül Parlak, “Bebeklerin yüzde 75 ila 80’nin de gaz problemi görülüyor. Özellikle kolik bebekleri olan anneler ne yiyeceğini şaşıyor. Anneler bu konuda beslenmelerinde 11 öneriye dikkat etmeli” dedi.
#Uzm. Dr. Ayşegül ParlakÇUKUROVA Üniversitesi (ÇÜ) Balcalı Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeliha Haytoğlu, pandemi dönemiyle birlikte son zamanlarda polikliniklere yüksek düzeyde D vitamini alan çocukların gelmeye başladığına dikkati çekti. Doç. Dr. Haytoğlu "Çocuğunuza iyi bir şey yapalım derken onları bu vitamin toksisitesiyle karşı karşıya bırakabiliyorsunuz. D vitaminini fazla alan çocukta toksik doza ulaştığında vücutta kalsiyum birikmeye başlıyor. Bu kalsiyumun yüksek seyretmesi de çocukta ritim bozukluğuna kadar yol açabiliyor" dedi.
#Doç. Dr. Zeliha HaytoğluÜlkemizin pek çok yerinde yetişebilen iğde şifa deposu bir meyve… Bağışıklığı güçlendiriyor, kür olarak hazırlandığında ise böbrek taşı sorununa iyi geliyor. Faydası ve şifası bol olan iğdenin yararlarını ve nasıl tüketilmesi gerektiğini gelin uzmanlardan dinleyelim…
#İğdeHem lezzetli hem de sağlık dostu olan kuru dut birçok hastalığa karşı koruma sağlıyor. Mevsimi kısacık olan dutun kurusu her daim yenebiliyor. Zengin besin değerleri ile önemli bir kaynak olan kuru dutun yararlarını ve nasıl tüketilmesi gerektiğini uzmanlardan öğrenelim.
#DutDemir eksikliği vücudumuzun ihtiyaç duyduğu demir elementinin çeşitli nedenlerle karşılanmaması durumudur. Demir eksikliği dünyada en sık görülen kansızlık çeşidi olan demir eksikliği anemisinin nedenidir. Demir eksikliği durumunda kanda oksijen transportunda görev alan alyuvarların sayısı ve alyuvarların içindeki hemoglobin azalarak kansızlık meydana gelmektedir. Demir ayrıca hücrelerimizde başta enerji üretiminde olmak üzere birçok enzimin yapısında önemli görevler üstlenmektedir. Bu nedenlerle demir eksikliği durumunda insanda en önemli şikayet enerji yoksunluğu olmaktadır.
#Demir EksikliğiDİYETİSYEN Deniz Zünbülcan, depreme hazırlıklı olmanın önemine değinerek, deprem çantasında bulunması gereken besinleri anlattı. Zünbülcan, "Deprem çantasında öncelikle küçük parçalardan oluşan enerjisi, karbonhidratı, vitamin ve mineral içeriği yüksek besinlere yer vermemiz gerekiyor" dedi.
#DepremDünyada giderek artan ve tüm organları etkileyen diyabet yani şeker hastalığı, körlüğe kadar gidebilen göz problemlerini beraberinde getiriyor. Uluslararası Diyabet Federasyonu'nun (IDF) açıkladığı verilere göre dünyada her 10 yetişkinden biri diyabet hastalığına sahip. 2045 yılında ise diyabetli hasta sayısının 629 milyona ulaşacağı ön görülüyor.
#Şeker HastalığıOsteoporoz, en sık görülen kemik hastalığı olarak kabul ediliyor. Kemiklerin kırılmasına veya zayıflamasına neden olabiliyor. Peki, osteoporoz hakkında ne kadar bilgi sahibiyiz? Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Şenay Şıldır, osteoporoz ile bilinmesi gerekenleri ve tedavi için önemli ipuçlarını anlattı.
#Osteoporoz