Asistan doktor Uğurcan Ağcaoğlu yaklaşık iki ay önce görev yaptığı cerrahi kliniğinden ayrıldı, ardından da eve gidip intihar etti. İddiaya göre aynı klinikteki kıdemli meslektaşlarından gördüğü ‘mobbing’e daha fazla dayanamadı. Ağcaoğlu’nun intiharının ardından sosyal medyada neredeyse her gün başka bir mobbing olayının ifşasına rastlıyoruz. Doktorlar arasındaki bezdirme ve zaman zaman fiziksel şiddete varan hiyerarşik yapıyı soruşturduk.
#Asistan DoktorABD Yüksek Mahkemesi’nin kararıyla 24 Haziran’da, kürtaj hakkı eyaletlerin kararına bırakıldı. Tüm ülkede kadınlar ayağa kalktı, karara karşı protestolar düzenlendi, dünyanın dört bir yanından kadınlar da bu eylemlere destek verdi. Kararın iptali için vekiller harekete geçti ancak bu gelişmelerin tüm dünyaya etkileri olacağı düşünülüyor. ABD’de yaşayan Türk kadınlara sorduk...
#Kürtaj YasağıABD Yüksek Mahkemesi’nin 50 yıldır yürürlükte olan kürtaj hakkı kararını bozması ülkede deprem etkisi yarattı. Kürtaj karşıtları kararı kutlarken, ülkenin pek çok kentinde karar aleyhine protestolar düzenlendi. Kararda eski Başkan Trump döneminde atanan muhafazakâr yargıçların oyları etkili oldu.
#ABDKadınlar arasında en çok merak edilen sorulardan biri de "söktürücü" iğnelerle yeni başlamış bir gebeliğin sonlandırılıp sonlandırılamayacağıdır. Aslında "söktürücü" iğne olayı belki de ülkemizin ciddi sağlık problemlerinden biridir. Eczaneye gidip adetinizin geciktiğini söylediğinizde hemen size raftan bir "söktürücü iğne" veriliyor ve hatta isterseniz eczanede bile uygulanabiliyor. Gebelik testi çoğu zaman yapılmıyor bile.
#Düşük İğnesiKürtaj işlemi eğer istenmeyen veya normal seyrinde gitmeyen gebeliklerin sonlandırılması için yapılıyorsa, buna tıbbi tahliye denilir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Hilal Karahan kürtaj ile ilgili merak ettiğiniz sorular yanıtlıyor.
#Kürtaj İşlemi Ne Kadar SürerAlmanya’da Katolik kadınlar yüzyıllardır yaşanan ‘eşitsizliğe’ karşı isyan bayrağı açtılar. İlk ‘ayaklanma’ Münster’de başladı. 5 Katolik kadın öncülüğünde, “Maria 2.0” sloganıyla Katolik kilisesinde kadın-erkek eşitliğinin sağlanması ve Katolik din adamları tarafından girişilen cinsel istismarların örtbas edilmesine son verilmesi için Münster’deki Heilig-Kreuz Kilisesi’nin önünde ‘kilise grevi’ başlatıldı.
#AlmanyaKürtaj nedir? Kürtaj nasıl yapılır? Kürtaj olmak için genel anestezi almaya gerek var mıdır? Kaçıncı haftaya kadar kürtaj yapılır? Kürtaj işlemi ne kadar sürer? Kürtajdan sonra parça kalır mı? İlaç kullanılarak gebelik sonlandırılır mı?
#Kürtaj Nedir? Kürtaj Nasıl Yapılır? Kürtaj SonrasıBelki de işe en baştan, tanımlardan başlamak gerekiyor. Toplumsal cinsiyet eşitliği, farklı cinsiyetlere sahip bireylerin eşit haklara sahip olması anlamına geliyor. Anayasa ve pek çok uluslararası sözleşme ile garanti altına alınmış olsa da, ne Türkiye’de ne de dünyanın herhangi bir yerinde tam bir kadın-erkek eşitliğinden söz etmek mümkün. Kâğıt üzerinde eşit olsak da pratikte bir karşılığı yok. Dünya Ekonomik Forumu’nun 2017 raporuna göre Türkiye, cinsiyet eşitsizliği uçurumunda 140 ülke arasında 131’inci sırada. İlk ve orta öğretimde cinsiyet eşitliğinin sağlanması açısından UNESCO’nun ‘Herkes İçin Eğitim’ 2015 hedefini gerçekleştirmekte riskli bulduğu 24 ülkeden biriyiz. Gerçek bir eşitlik için yapılması gerekenleri, farklı alanlardan uzmanlara sorduk.
#8 MartUzmanlara göre Türkiye’de hala geleneksel doğum kontrol yöntemleri uygulanıyor ve bilinçlenmeye ihtiyaç var. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Faruk Buyru ayrıca ertesi gün hapının ayda 1 kereden fazla alınmaması gerektiğini belirtiyor.
#KürtajSevgilisinden hamile kalan Ayşe K.’nın ‘kürtaj krizi’ günlerce konuşuldu. Bir kez daha gördük ki yasalarla düzenlenen kürtaj hakkıyla ilgili bilgiler net değil. Hukuki netliğe rağmen, son yıllarda resmi ağızlardan kürtaj aleyhine yapılan açıklamalar hekim ve hastanelerin yasal bir işlem olan kürtajdan kaçınmasına neden oluyor.
“İÇİMİZDE yanlış yapan çıkarsa biz kendimiz cezalandırırız, bize kurulan kumpasın parçası olmuş bir mahkemeye güvenemeyiz” söylemi, iktidara musallat olmuş bir ‘bela-fikir’dir mesela. Peyami Safa’da okumuştum bu ‘bela-fikir’ lafını. Geldiğimiz noktada, iktidar da muhalefet de kendi ‘bela-fikir’lerine dolanmış görünüyor.
Tabii ki mücadele edeceğiz! Yılmayacağız! Ama bir de gerçekler var, eski KADER Başkanı ve Eşitlik İzleme Kadın Grubu kurucularından Avukat Hülya Gülbahar’la dün başlayan sohbetimiz, bugün de devam ediyor. Evet, yılın son günü için iç acıcı şeyler anlatmıyor. Ama ülkemiz kadınlarının bir bölümü için maalesef hiç de iç açıcı şeyler olmuyor! Benim de yeni yıl kararlarımdan biri, 2015’te kadın meselesi üzerine her zamankinden daha fazla yazıp çizmek. Hazır olun yani!!!