ABD Yüksek Mahkemesi’nin kararıyla 24 Haziran’da, kürtaj hakkı eyaletlerin kararına bırakıldı. Tüm ülkede kadınlar ayağa kalktı, karara karşı protestolar düzenlendi, dünyanın dört bir yanından kadınlar da bu eylemlere destek verdi. Kararın iptali için vekiller harekete geçti ancak bu gelişmelerin tüm dünyaya etkileri olacağı düşünülüyor. ABD’de yaşayan Türk kadınlara sorduk...
#Kürtaj YasağıAyakta alkışlıyorum Özlem Kaymaz’ı...Ne aldığı kupalar, ne Türkiye birincilikleri ne de Türkiye güzelliği... Oğlu Daniel için verdiği mücadele her şeyi ama her şeyi solda sıfır bırakır. Bence dudak uçuklatan bir hikâye. Aynı zamanda insana müthiş umut veriyor. Hepimizin içinde bu güç var. Öyle diyor Özlem. Ben artık aradan çekileyim, sizi Özlem’le baş başa bırakayım...
#ÖZLEM KAYMAZBelki de işe en baştan, tanımlardan başlamak gerekiyor. Toplumsal cinsiyet eşitliği, farklı cinsiyetlere sahip bireylerin eşit haklara sahip olması anlamına geliyor. Anayasa ve pek çok uluslararası sözleşme ile garanti altına alınmış olsa da, ne Türkiye’de ne de dünyanın herhangi bir yerinde tam bir kadın-erkek eşitliğinden söz etmek mümkün. Kâğıt üzerinde eşit olsak da pratikte bir karşılığı yok. Dünya Ekonomik Forumu’nun 2017 raporuna göre Türkiye, cinsiyet eşitsizliği uçurumunda 140 ülke arasında 131’inci sırada. İlk ve orta öğretimde cinsiyet eşitliğinin sağlanması açısından UNESCO’nun ‘Herkes İçin Eğitim’ 2015 hedefini gerçekleştirmekte riskli bulduğu 24 ülkeden biriyiz. Gerçek bir eşitlik için yapılması gerekenleri, farklı alanlardan uzmanlara sorduk.
#8 MartABD'de dün yapılan 58. başkanlık seçimlerini sürpriz bir şekilde kazanarak ülkenin 45. başkanı seçilen Cumhuriyetçi Donald Trump, dış politikaya ilişkin net olmayan önerilerini “ABD liderliğini yeniden inşa etmek” formülüyle özetledi.
#ABD Başkanı Donald TrumpKadın sağlığı ve hakları konusundaki en büyük global konferans olan Women Deliver Konferansı’nda, doğum kontrolünün insan hakkı olduğu vurgulandı. BM verilerine göre, gelişmekte olan ülkelerde her beş kızdan biri 18 yaşın altında gebe kalıyor. Türkiye’de ise yılda 20 binden fazla çocuk anne doğum yapıyor.
#KürtajKadına yönelik şiddet konusunda Avrupa’daki en önemli hukuki düzenleme olarak kabul edilen “İstanbul Sözleşmesi”, yarın (1 Ağustos 2014) yürürlüğe giriyor. Bu haber gazetelerin çoğunda yoktu bugün, ama bir hakimin, kocası tarafından bıçaklanan kadının “tayt” giymiş olmasını ceza indirme nedeni saydığını okuduk bol bol.
Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Uluslararası Dayanışma Günü olması dolayısıyla Türk Psikiyatri Derneği'nden açıklama geldi. Doç. Dr Ayşe Devrim Başterzi, Doç.Dr. Leyla Gülseren, Prof.Dr. Şahika Yüksel kadın erkek eşitsizliğinde ülkemizin hala çok kötü durumda olduğunu belirtti. Yapılan yazılı açıklamada şu sözlere yer verildi:
Yarın Babalar Günü. Ben de 38 yıldır babamın kızıyım. Tecrübe bakımından fena sayılmam yani. Madem bugün onların günü, kız babalarına son derece subjektif bir hizmet sunayım, rehber hazırlayayım dedim. İçeriden ipuçları da diyebilirsiniz. Benden söylemesi; kız babası olmak hakikaten kolay değil
Yarın Babalar Günü. Ben de 38 yıldır babamın kızıyım. Tecrübe bakımından fena sayılmam yani. Madem bugün onların günü, kız babalarına son derece sübjektif bir hizmet sunayım, rehber hazırlayayım dedim. İçeriden ipuçları da diyebilirsiniz. Benden söylemesi, kız babası olmak hakikaten kolay değil.
Kürtaj tartışmaları son hızla sürerken konu ile ilgili en yetkili mercilerden birinden açıklama geldi. Türk Jinekoloji ve Obstetrik* Derneği kürtajın yasaklanmasının kadın sağlığına olumsuz etkilerini ve bu konuda bilimsel verilerin değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.
Kürtaj tartışmaları son hızla sürerken konu ile ilgili en yetkili mercilerden birinden açıklama geldi. Türk Jinekoloji ve Obstetrik* Derneği kürtajın yasaklanmasının kadın sağlığına olumsuz etkilerini ve bu konuda bilimsel verilerin değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.
Türk Tabipleri Birliği Genel Başkanı Eriş Bilaloğlu, Başbakan Erdoğan’ın “Kürtaj cinayettir” sözleri için, “Yasal bir uygulamaya cinayet demek çok yanlış. Ortada cinayet varsa cinayeti işleyen birileri de var demektir. Bu üslup kadına ve hekime şiddeti artırır. Kürtaj yasaklanırsa anne ölümleri artar” dedi. Bilaloğlu şunları söyledi:
Her şey edebiyata, sinemaya ve popüler kültüre meraklı bir üroloğun başının altından çıktı. Hollandalı Mels Van Driel’in “Erkeklik: Penis’in Yükselişi ve Düşüşü” kitabında sadece penis ve komşuları hakkında ilginç bilgiler değil, tarihi hikâyeler, görüşmeler ve deneyimlerin yanı sıra efsanelerden popüler kültürdeki etkilere, hastalıklardan Viagra’ya, Elvis Presley ve Lance Armstrong’a kadar pek çok meseleye değiniliyor.