kurak haberleri sayfasında kurak hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 3801 kurak haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Bu kış yağışlar açısından bereketli geçince, en fazla merak edilen konuların başında da İznik Gölü’nün durumu geliyor. Öyle ya, 2021 ve 2022 kışlarını saymazsak, ondan önceki kış dönemleri tarihin en kurak kış aylarına sahne olmuştu. Bundan en büyük zararı da İznik Gölü görmüştü.
#İznik GölüKüresel Su Ekonomisi Komisyonu’nun geçen ay yayımladığı rapora göre dünya nüfusunun yarısı halihazırda su kıtlığıyla karşı karşıya. Bu uyarının ülkemiz özelinde değerlendirilmesi için biliminsanlarına danıştık. “Bütün şehri suya göre tasarlayan bir kültürden gelip suyu çok kötü kullanan bir millet olduk” diyerek uyardılar: “Yeraltı sularımız hızla tükeniyor.”
#SuBaşlığı okuyanlar “E, kış geldi. Yağmur yağacak, barajlar dolacak” diye düşünüyor olabilir. Ancak son 10 yıldır ciddi derece kuraklık yaşıyoruz. Öyle ki İstanbul’un suyunu sağlayan 10 barajdaki doluluk oranı kurak ve yağışsız geçen bir yazın ardından yüzde 30’lar seviyesine düştü. Alibeyköy ile Kazandere ve Papuçdere barajlarındaki doluluk oranı ise yüzde 10’un altında. Hesaplamalara göre İstanbul’un 85 günlük suyu kaldı. Bence sorulması gereken şu; yağmur yağsa bile barajlar hepimize yetecek kadar dolar mı? Su stresi yaşamamak adına neler yapılmalı?
#İstanbulProf. Dr. Doğan Yaşar, İzmir'in yüzde 30'luk su ihtiyacının karşılandığı Tahtalı Barajı'ndaki su seviyesinin yüzde 13,88'e düştüğünü belirterek, "Kasım ayı da kurak geçecek. Yüzde 10'ların altına düşebilir. Yapmamız gereken suyumuzu dikkatli kullanmak. Türkiye'deki kişi başı su potansiyeli, yılda yaklaşık 1340 bin metreküp civarlardadır. Bin metreküp ise fakirlik sınırı. İzmir'de şu anda kişi başı su potansiyeli 600 metreküp. Fakirin de fakiriyiz." dedi.
#İzmirTÜRKİYE Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, İzmir'in yüzde 30'luk su ihtiyacının karşılandığı Tahtalı Barajı'ndaki su seviyesinin yüzde 13,88'e düştüğünü belirterek, "Kasım ayı da kurak geçecek. Yüzde 10'ların altına düşebilir. Yapmamız gereken suyumuzu dikkatli kullanmak" dedi.
#İzmirSon dakika hava durumu tahminleri il il Meteoroloji tarafından yayınlandı. Ülke genelinde havalar soğumaya başlarken, hafta sonu için uyarı geldi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün son hava durumu değerlendirmelerine göre hava sıcaklıklarının pazar günü kuzeybatıdan başlayarak hafta başından itibaren 5 ila 9 derece düşmesi bekleniyor. Cumartesi günü ise Türkiye genelinde yağış beklenmiyor. Peki, hafta sonu hava nasıl olacak? İstanbul'da yağmur var mı? İşte, İstanbul, Ankara, İzmir ve il il 2 Kasım hava durumu raporu.
#Hava DurumuMeteoroloji Genel Müdürlüğü yurt genelinde hava durumu raporunu güncelledi. Uyarılar peş peşe gelirken Prof. Dr. Orhan Şen tarih vererek sıcaklıkların yurt genelinde 5 derece birden düşeceğini söyledi. Ayrıca Marmara dahil birçok kentte kar, karla karışık yağmur ve sağanak görülecek. İşte ülkemizde beklenen hava durumu tahmini...
#MeteorolojiMeteoroloji Genel Müdürlüğü yurt genelinde hava durumu raporunu güncelledi. Uyarılar peş peşe gelirken Prof. Dr. Orhan Şen tarih vererek sıcaklıkların yurt genelinde 5 derece birden düşeceğini söyledi. Ayrıca Marmara dahil birçok kentte kar, karla karışık yağmur ve sağanak görülecek. İşte ülkemizde beklenen hava durumu tahmini...
#MeteorolojiEge mutfağı sadece restoranlarda sunulan yemekleriyle değil, aynı zamanda sokak lezzetleriyle de ünlü. Son 5 yılı değerlendirdiğimizde ise yenilikçi şefler sayesinde Michelin ve Gault & Millau gibi dünyaca ünlü rehberlere giren lezzet duraklarıyla gastronomi merkezine dönüşmüş durumda.
#1Meteoroloji Genel Müdürlüğü, yurdun kuzey ve doğu kesimindeki iller için kar uyarısı yapmıştı. Dün akşam saatlerinden itibaren etkili olan sağanak yağış bazı kentlerde kara dönüştü. Erzurum kent merkezi beyaz örtüyle kaplanırken Karabük'te de kar kalınlığı 20 santime ulaştı. Kastamonu'da ise aniden bastıran kar yağışı ile sürücüler zor anlar yaşadı.
#KarMeteoroloji’nin son tahminlerine göre, önümüzdeki günlerden itibaren Türkiye genelinde hava koşulları sertleşecek. Meteoroloji uzmanları yarına dikkat çekerken CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, 'Güneşli günler geride kaldı' notunu paylaştı
#MeteorolojiYurt genelinde mevsim normallerinde seyreden sıcaklıklar yerini soğuk havaya bırakıyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün tahminlerine göre, ülkenin çeşitli bölgelerinde gök gürültülü sağanak yağışlar bekleniyor. Peki bir anda soğuyacak olan hava ne kadar sürecek? Kasım ayında kar bekleniyor mu? Kış tam anlamıyla ne zaman başlayacak? Meteoroloji Uzmanı Dr. Güven Özdemir, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Hava DurumuCennet ülkemizin doğal zenginliklerini teker teker kaybediyoruz. Göllerimiz de buna dahil. Türkiye Tabiatını Koruma Derneği İstanbul bilim danışmanı Dr. Erol Kesici ülkemizdeki 240 gölden 186’sının kuruduğunu, kalanların da kirlilikle mücadele ettiğini anlatıyor. Bunun sebep ve sonuçlarını konuştuk.
#Hazan Aköz IşıkSamsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi'nden Prof. Dr. Yusuf Demir, "Kış aylarında yeterli yağış alamama ihtimalinin yüksek olduğu görülüyor. Bu duruma karşı tedbir almalıyız. Küresel sıcaklıkların artmasına neden olan ‘El Nino’ hava olayı sona ererken gezegeni serin tutan ‘La Nina’ hava koşulları etkili olmaya başlıyor. Bu kış döneminde La Nina etkisi ile istediğimiz kar yağışını alamayabiliriz” dedi.
#La NinaSamsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi'nden Prof. Dr. Yusuf Demir, "Kış aylarında yeterli yağış alamama ihtimalinin yüksek olduğu görülüyor. Bu duruma karşı tedbir almalıyız. Küresel sıcaklıkların artmasına neden olan ‘El Nino’ hava olayı sona ererken gezegeni serin tutan ‘La Nina’ hava koşulları etkili olmaya başlıyor. Bu kış döneminde La Nina etkisi ile istediğimiz kar yağışını alamayabiliriz” dedi.
#KarTürkiye’de tatlı sularda yaşayan ve halk arasında ‘parmak kopartan’ ya da ‘ayak ısıran’ olarak bilinen su böceği türü, ilk kez sahil kıyısında görüldü. Mersin Üniversitesi'nden Prof. Dr. Deniz Ayas, “Türkiye'de ilk kez Mersin sahillerinde bu tatlı su türünün deniz ortamına adapte olduğunu tespit ettik” dedi.
#Parmak Kopartanu hafta ağustos sonlarında çıkan ve eylül ayı itibariyle lezzeti doruk noktaya ulaşan mürdüm eriğinin etle buluştuğu, Osmanlı saray mutfağının etkisinin görüldüğü bir reçete ile geldim; mürdüm erikli lokum et. Meyvelerin etle buluştuğu yemeklerin saray mutfağında ne denli önemli bir yere sahip olduğunu artık hepimiz çok iyi biliyoruz. Osmanlı mutfağı yüz yıllardır gastronomiye sihirli bir dünya sunuyor. Saray mutfağında en çok pişirilen yemek türleri arasında da en fazla tatlı etler dikkat çekiyor. Çünkü 15. ve 16. yüz yılda et yemeklerinin çoğunu ekşi-tatlı et yemekleri oluşturuyor. OrtaAsya, Anadolu, Orta Doğu ve Balkan ülkelerinin tatlarıyla zenginleşen Osmanlı mutfağında en sık kullanılan meyvelerin başında ise kavun, ayva, erik, yenidünya, kuru kayısı, kuru üzüm ve incir geliyor. Yemeğe sadece lezzet katması açısından değil, içinde bulunan vitaminlerin yemeğe geçmesi açısından da meyveler saray yemeklerinde sıkça yerini alıyordu. Günümüzün bazı yörelerinde de hala meyveler yemeklere lezzet katmaya devam ediyor. Üstelik bu saklı kalmış saray lezzetlerini günümüze taşıyan restoranların sayısı da günden güne artıyor.
#MürdümEl Nino döneminin sona ermesinin ardından eylül ayıyla birlikte La Nina hava olayının etkili olduğu döneme girildi. Bu durum, ülkemiz de dahil olmak üzere birçok bölgede yağış rejiminde değişiklikler gözlemlenmesine neden oldu. Meteoroloji Uzmanı Dr. Güven Özdemir ile bu yıl La Nina’nın getireceği hava koşullarını, önümüzdeki günlerde hava sıcaklıklarının düşüp düşmeyeceğini ve ekim ayında sonbaharın tam olarak hissedilip hissedilmeyeceğini konuştuk.
#Hava Durumu2017 yılında Kaliforniya'nın gelmiş geçmiş en büyük orman yangınlarından biri Montecito'ya doğru yaklaşıyordu. Ancak kasaba bu yangına neredeyse 30 yıldır hazırlanıyordu. Sonuç olarak ise devasa yangından neredeyse hiç zarar görmeden kurtuldular.
#Thomas YangınıDünyanın önde gelen medya kuruluşları, Türkiye'nin dış politikada yükselen gücünü yazmaya devam ediyor. İngiliz Financial Times, Türkiye'nin Afrika için giderek önemli bir güç haline geldiğini yazarak Ankara'nın derin ticaret bağları ve büyüyen güvenlik ittifakları aracılığıyla kıtada siyasi bir arabulucu haline geldiğini belirtti. Türk Hava Yolları'nın Afrika'daki neredeyse her noktaya uçtuğunu yazan FT, bölgedeki orduların Türkiye'den TB2 Bayraktar İHA'ları almak için sıraya girdiğini yazdı.
#Türkiyeİzmir Valisi Süleyman Elban, Urla ilçesinin Balıklıova Mahallesi yakınlarında makilik alanda çıkan yangın nedeniyle bölgedeki bir sitenin tahliye edildiğini söyledi. Bölgede devam eden söndürme çalışmalarına ilişkin yetkililerden bilgi alan Elban, yangına bölgedeki kopan bir elektrik hattından çıkan kıvılcımların neden olduğunu bildirdi.
#İrmirİzmir, Manisa, Muğla bir yandan Karabük, Bolu, Aydın öte yandan... Son 4 gündür, 72 farklı bölgede ciğerlerimiz yanıyor. Gerçi rüzgârın şiddetini kesmesi ve müdahalelerle birlikte 66 yangın söndürüldü, diğerlerine de müdahaleler sürüyor ancak her yaz istisnasız benzer acıları yaşıyoruz. Ve her yangının ardından aynı tartışma içinde buluyoruz kendimizi: “Yangın söndürme uçak ve helikopterlerimiz yetersiz mi?” Oysa bir yangına müdahale etmek sanıldığından daha zor. Ben değil Prof. Dr. Doğanay Tolunay söylüyor bunu ve ekliyor: “Temel stratejimiz yangın söndürmek değil yangın çıkmasını engellemek olmalı.” Peki nasıl?
#İzmir