Çorumlu Adıgüzel Baklan’ın çocukları, Almanya’da kurdukları gıda imparatorluğu ile Türklerin ve Almanların gönlüne girdi. Almanya’daki Türklere ve Almanlara Türkiye’nin damak tadı ürünlerini sunan Baklan ailesi, iki ülke arasında sağlam bir ‘uyum köprüsü’ oldu. Türkiye’de geçirdikleri tatillerden sonra, “Türk mutfağının lezzetini unutamayan Almanlara Türkiye’nin damak tatları burada” dercesine ilginç bir konsept geliştiren ve 37 yılı aşan ticari tecrübeleri ile Türk gıda ürünlerine Avrupa’ya en önemli ihracat yolunu açan Mustafa Baklan ile Suntat’ın Almanya’nın Mannheim kentindeki merkezinde konuştuk.
#Almanya30 Ekim 1961 tarihinde Türkiye ile Almanya arasında imzalanan İş Gücü Anlaşması ile başlayan Türk göçü kitap oldu. 63 yıllık Türk göçünün 44 yılına bizzat yaşayarak tanıklık eden tarihçi-yazar Dr. Latif Çelik, gelecek nesilleri de derinden etkileyecek ‘60. Yılında Almanya Türkleri’ adlı bir kitap yazdı. “Bütün bildiklerinizi unutun, Türklerin 60 yıllık Almanya tarihi yeni baştan yazıldı” diyen Dr. Latif Çelik, kalıcı bir eser bırakmanın gururunu yaşadığını söyledi. Eser, Anadolu’nun yolu ve elektriği olmayan ıssız köylerinden kalkıp Avrupa’nın en önemli sanayi ülkesine çalışmak için gelenlerin başarı hikâyelerini bilimsel kriterler ile ortaya koyuyor. Yüzlerce hikâyeden çıkarılan özetlerle her biri ayrı ayrı tarih kokan binlerce fotoğraf arasından seçilen bir dönemin serüvenini 10 ana başlık altında 351 sayfadan oluşan büyük boy kitabında toplayan Dr. Latif Çelik, “Türk göçünün 60 yıllık serüveninin farklı yönleriyle gelecek nesillere ulaştırılması öncelikle bizim neslin kalem tutan entelektüelleri için önemli bir görev olduğuna inanıyorum” dedi. Dr. Latif Çelik, Hürriyet’in sorularını yanıtlarken de göç hikâyesinin tarihini ve heyecanını yaşadığını gizlemedi.
#ALMANYAİstanbul’un tarihi yarımadasındaki Saraçhane Arkeoloji Parkı’nda İBB’nin kazı çalışmalarında, 4 parçadan oluşan 1500 yıllık heykel grubu bulundu. İBB Genel Sekreteri Polat, eserlerin fotoğraflarını, ‘1500 yıllık bakışı ilk defa görüyorsunuz’ notuyla paylaştı.
#Saraçhane KazısıAraştırmacı yazar Erhan Arda, son kitabı “Çin Hapşırığı”nda dünya sisteminin dünü ve bugününe hâkim kavramları edebiyat, felsefe, ekonomi ve moda alanındaki boyutlarıyla ele alırken, gelecekteki dünyanın yaşam şeklindeki değişimi de Corona Virüsü (CV) üzerinden analiz ediyor.Tüm bilinmez verileri nedeniyle virüsü ejderha olarak nitelendiren Arda, hayatın yolunun Corona Virüsünden geçeceğini anlatarak, “Derdi, aklınıza ne geliyorsa tüm ilişkileri sarsmak hatta yok etmek ve yeniden dizayn etmek; ancak bunları gerçekleştirdiğinde yok olacak. CV (corona virüs) tam da nefes yolunun üzerine oturdu. Ekonomik, sosyal, siyasi, kültürel, organizasyonel, zihinsel, görsel, ilişkisel değişim başladı. Etkileme modası ile yeni bir çağ başlattı,” dedi.
#Erhan ArdaŞile'de Osmanlı dönemi 16-17 yüzyıla ait kitabeli mezar taşları ve taşların kavukları, örülen mezarlık duvarında kullanıldığı ortaya çıktı. Tarihçi Mehmet Dilbaz'a göre, ilk etapta fark edilmeyen bu durumun duvar sıvalarının dökülmesiyle açığa çıktı.
#ŞileMona Lisa gibi tablolar dünya çapındaki müzelere her yıl milyonlarca ziyaretçi çekebiliyor. Leonardo da Vinci'nin 16. yüzyıl başlarında İtalya'da yarattığı bu başyapıtın görsel etkisinin yanı sıra, bir de bu sahnenin kokusunu alabildiğinizi bir düşünsenize...
#KokuBursalı Tülin Yücel Altaş önce sesli seyahat rehberliği fikriyle girişimciliğe adım attı. Sonra Piri’yi kurdu. 20 ülkede, 30 şehirde 150’den fazla dijital turla 500 bin gezgine ulaştı. Tülin Yücel Altaş, koronavirüs günlerinde de “Evde kal, evde keşfet” uygulamasıyla sürdürdüğü sanal turlarla şehirleri de, sanatı da evlere taşıyor.
#GazetehaberleriOxford Üniversitesi öğretim üyesi, erken modern Osmanlı kültür tarihçisi Aslı Niyazioğlu ‘17. yüzyıl İstanbul’unda Rüyalar ve Hayatlar’ adlı kitabında Osmanlı entelektüel hayatına rüya âleminden bakıyor. Yaşayanlarla ölülerin dünyaları arasındaki ilişkiler ağını araştıran Niyazioğlu ile kitabı vesilesiyle Osmanlı döneminin rüya âlemine daldık...
#Aslı NiyazioğluAnadolu medeniyetleri, kültürü ve tasavvuf üzerine odaklanarak yaptığı çalışmalar ile bilinen Anadolu Kültür Tarihçisi ve Türkolog Ali CanipOlgunlu’nun “Ayasofya Karadaki En Büyük Yelkenli” isimli yeni kitabının lansmanı, SİCPA Türkiye desteği ile gerçekleştirildi.
#Ayasofya Karadaki En Büyük Yelkenli20 yıldan fazla oldu köşe yazısı yazıyorum. “İnsan kaynakları” niyetiyle başlamıştık. Yıllar içinde “insan kaynakları ve” parantezinde türlü - çeşitli istasyona uğradık. Bir süredir “kültür ve sanat” paylaşımlarına evrildi merakım. Ve “ucundan kıyısından” müziğe, edebiyata, şiire, tiyatroya, hattâ felsefeye olan âşinalığımın biriktirmeye imkân veren “heybesi”, “kaşığı elinde ve nasibini bekleyenler”le paylaşılır oldu kendiliğinden.
#İzmirİstanbul’da Hıristiyanlar 24 Aralık’ı 25 Aralık’a bağlayan gece Noel ayinlerini kentteki 13 Katolik kilisesinde kutladı. Papa’nın da Türkiye’ye geldiğinde ziyaret ettiği St. Esprit Kilisesi’ndeki ayine biz de katıldık. Kilisenin pederi Lui Pelad’ın yeni yıl için ilk temennisi ‘Barış ve huzur’ oldu.
#Yılbaşı