Paylaş
Yapraklarını yaz kış dökmediği için ‘kutsal’ sayılan süslenmiş çam ağaçları neredeyse her kilisenin bahçesindeydi. Kentteki Katolikler bu Kutsal Doğuş gününü kutlamak için en güzel kıyafetlerini giymiş, kiliselerin yolunu tutmuştu. Dünyanın dört bir yanında olduğu gibi Türkiye’de de Hıristiyanlar kiliseleri 24 Aralık gecesi doldurmuştu.
İstanbul’da son yıllarda Hıristiyanlar’ın kutladığı Noel günü için özel tur programları düzenleniyor. Antonina Turizm de bu yıl sekizinci kez böyle bir gezi düzenledi. Program İstanbul’daki sekiz kiliseyi kapsıyordu. Her bir kilise kutlamalar ve ayin için farklı hazırlanmıştı Noel’e. En görkemlisi ise Harbiye’deki St. Esprit’te yapılanıydı.
Ayin öncesi kilisenin altında bulunan mezarlık da özel izinle ziyarete açıldı. Cemaatin en güzel sesli insanlarından oluşan koro yaklaşık bir saat boyunca ilahi okudu. Tüyleri diken diken eden kilise orgu eşliğinde hazanların, mugannilerin okuduğu ilahiler çan seslerine karıştı.
VAFTİZ OLMAYANLAR EKMEK AYİNİNE KATILMADI
Harbiye’deki Notre Dame de Sion Fransız Lisesi avlusunda bulunan St. Esprit Kilisesi’nde Peder Lui Pelad’ın yönetimindeki ayin, gece yarısı buhur ve tütsüler eşliğinde ruhbanların geçişiyle başladı. Hz. İsa’nın kanı ve bedenini simgeleyen ‘şarap ve ekmek’ ayini ile Kutsal Doğuş ayini tamamlanmış oldu. Şarap olmasa da küçük ekmek parçaları ayine katılanlara takdim edildi. Ancak ‘vaftiz edilmeyenlerin ekmekten almaması’ istendi. Kilisede oturanların önemli bir kısmı ekmekten almayınca turistik amaçlı ayini seyredenlerin sayısı da ortaya çıkmış oldu.
Doğuş Üniversitesi ve Müjdat Gezen Sanat Merkezi öğretim üyesi kültür tarihçisi Sezai Gülşen, İstanbul’daki Noel kutlamaları hakkında şu bilgileri verdi: "Katolikler ve Ortodokslar ortak kutlamalar yapıyor. Fazla bir şey değişmiyor. Sadece günleri değişiyor (Ortodokslar 6 Ocak’ta kutluyor). Çam önemli bir simge. Çamdaki yıldızlar İsa’nın bir peygamber olacağını müjdeliyor. Çam ağacındaki kırmızı işaretler İsa’nın akan kanını, beyazlar İsa’nın ışığını, aydınlığını ve saflığını temsil ediyor. Süs topları gibi algılanıyor ama öyle değil. Sanat ve dinler kendini sembollerle ifade ediyor. İslamiyet’te de Hz. Muhammed’in doğumunda Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri yapılıyor. Noel’de ilahiler okunuyor ama biraz daha neşeli. İslam biraz daha içedönük."
İstiklal Caddesi’ndeki St. Antuan Kilisesi, en görkemli süslemelerin yapıldığı kiliseydi. Caddeye yakın olması nedeniyle Noel etkinliklerinin yapıldığı her an kilise tıklım tıklımdı. Hollanda Şapeli’nde ise oldukça küçük bir gruba yönelik kutlamalar yapıldı. Ancak ayine kadar bu küçük kilise de ziyaretçilere açıktı.
Paylaş