Nem oranının yüksek olduğu havasız ortamlarda meydana gelen küf sorunu hem evlerimizde kötü görüntüye neden oluyor hem de her soluk alışımızda sağlığımıza zarar veriyor. Özellikle yatak odaları, banyo ve mutfakta karşımıza çıkan ancak bazen çok da önemsenmeyen bu sorun uzun vadede ölüme kadar giden ciddi sonuçlara neden olabiliyor.
#KüfBir mantar türü olan küf, suya maruz kaldıktan 24 ila 48 saat sonra bir ortamda büyümeye başlayabilir. Küfe maruz kalmanın neden olduğu sağlık belirtileri soğuk algınlığı ya da yorgunluk gibi belirtiler olduğu için küften kaynaklı olduğu anlaşılmayabilir ancak tedavi edilmezse, küf yaşamı tehdit edebilir. Küf zehirlenmesi sanıldığından çok daha yaygın… Etkisi aylar hatta yıllar sonra bile ortaya çıkıyor, ölümlere bile neden olabiliyor. Peki, küf sorunu sağlığımızı nasıl etkiliyor, küften nasıl kurtuluruz, küf zehirlenmesine maruz kaldığımızı nasıl anlarız? Uzmanlar ne diyor?
#KüfDaha çok nem oranının yüksek olduğu havasız ortamlarda yaşanan küf sorunu hem evlerimize hem de sağlığımıza zarar veriyor. Ancak görüntüsü ve kokusu rahatsız etmediği sürece çoğu insan küfün varlığından haberdar olmuyor. Banyolar nemli olduğu için küf oluşumuna en müsait alanlardır ancak nem seviyesini düşürerek küf oluşumu engellenebilir. Bu nedenle oluşan küften kurtulmak isterken, banyoların temizliğini de dikkat edilmesi gerekir. İşte banyonuzdaki küften kurtulmanız için yardımcı olabilecek ipuçları…
#Küf2023 yılı gösteri dünyasında birçok şoke edici dedikoduya, sayısız ayrılığa, kavgalı boşanmalara ve türlü skandallara sahne oldu. Bitmesine az bir zaman kalan yılı en kötü geçiren ünlülerden biri ise kuşkusuz bir zamanların lüks içinde yaşayan gözde televizyon yıldızı Tori Spelling oldu.
#Tori SpellingHollywood’un en büyük ve zengin yapımcılarından birini kızı olarak kocaman bir malikanede doğmuştu. Babasının da desteğiyle kolayla oyuncu oldu ve kariyerinde ilerledi. Mutlu bir yuvası, 6 da çocuğu oldu.
#Tori SpellingÇok güçlü ve zengin bir babanın kızı olarak başladığı hayatının bu noktaya savrulacağını muhtemelen o da tahmin etmemişti. Adını genç yaşta duyurmuş, Hollywood’da tanınan bir oyuncu olmuştu. Ama bir gün her şey değişti. Sahip olduğu servet ve lüks yaşam elinden kayıp gitti.
#Tori SpellingTelevizyon ve sinema dünyasının ünlü yüzlerinden Tori Spelling bir süredir yolunda gitmeyen evliliği ve oturduğu evde çıkan oldukça ciddi bir küf problemi yüzünden 5 çocuğunun birden ciddi şekilde hastalanması haberleriyle gündemdeydi. Ünlü oyuncunun geçtiğimiz gün çekilen fotoğrafları ise durumun herkesin düşündüğünden çok daha kötü olduğunu ortaya koyuyor.
#Tori SpellingÜnlü oyuncu, bundan birkaç hafta önce çocuklarının yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle konuşuluyordu. Hatta neredeyse ikinci adresi olan hastane acil servislerinde çektiği fotoğraflarını sosyal medya sayfasında paylaşıyordu.
#Tori SpellingKüf zehirlenmesi sanıldığından çok daha yaygın… Günlük hayatın çok içindeki bu sinsi problemin etkisi aylar hatta yıllar sonra bile ortaya çıkabiliyor. Ölümlere dahi neden olabilen küf sorununu ve sağlığımıza etkilerini 12 soruda mercek altına aldık...
#SağlıkÇamaşırlarınızı sıcak su ile mi yıkıyorsunuz yoksa soğuk su ile mi? Yumuşatıcı kullanıyor musunuz? Hangi çamaşıra ne kadar deterjan kullanıyorsunuz? Deterjanı makinenin içine mi yoksa deterjan gözüne mi koyuyorsunuz? Çamaşırları makineye kirli sepettinden aldığınız gibi mı atıyorsunuz yoksa tersini çeviriyor musunuz? Her soruya verdiğiniz cevap kıyafetlerinizin daha uzun ömürlü olmasını etkiliyor. Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. İlkan Özkan ile çamaşır yıkaken yaptığımız hataları ve asıl yapılması gerekenleri konuştuk.
#Çamaşır YıkamaKıyafetlerimizi sıcak su ile mi yıkayalım soğuk su ile mi? Yumuşatıcı dost mu düşman mı? Ne kadar deterjan kullanmalıyız? Deterjanı makinenin içine mi koyalım deterjan gözüne mi? Yaptığımız hangi hatalar giysilerimizin ömrünü kısaltıyor? Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. İlkan Özkan ile kıyafetlerimizin bakımı konusunda bir rehber hazırladık.
#Çamaşır Yıkamaİngiltere’de yer alan Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA), salgın hastalıklara hazırlıksız yakalanmamak için dünyadaki salgın tehditlerini sürekli olarak izliyor. Koronavirüs dışında en tehlikeli salgın hastalıklar arasında listenin başında Ebola ve Nipah başı çekiyor olsa da bulaşıcı hastalık uzmanları, küresel ısınma arttıkça bazı ‘mantarların’ daha yüksek sıcaklıklara dayanacak şekilde adapte olacağını öne sürüyor. Peki bir sonraki tehdit, virüslerden sonra mantarlar mı? Mercek altına aldık…
#MantarNokta kadar küçük olan böceklerin varlığı pek çok insanı rahatsız etmiştir. Bu böceklerin neden olduğu ve bu böceklerden ne şekilde kurtulmak mümkün olur gibi konular da çok merak edilmektedir. Nokta kadar olan küçük böceklerin oluşumu ve nasıl ortadan kalkacağı ile ilgili sizler için derledik.
#Böcekİlkbaharın ısınan havası, enerjimizi artırıp içimizi ısıtsa da, polenleri ve alerjik dönemi de beraberinde getiriyor. Yaşam alanlarımızı daha sağlıklı bir ortama dönüştürmek ve kış aylarının yorgunluğunu üzerimizden atarak tertemiz bir eve merhaba demek için Dyson, derinlemesine temizliğe dair ipuçları paylaşıyor.
#DysonAstım hastalığı, nefes alıp verdiğinizde solunum havasının akciğerlerinize girip çıkmasını güçleştiren bir hava yolu bronş sistemi sorunu. Çoğumuz bu hastalıkların sadece zor nefes alıp vermekten, yeteri kadar ‘oksijen-karbondioksit değişimi’ yapmamaktan ibaret olduğunu sanıyor ve yanılıyoruz. Hayatın erken dönemlerinden itibaren astım ve KOAH olmamak için hangi önlemler alınabilir? Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alev Gürgün, bu konuda önemli açıklamalarda bulundu ve şunları anlattı:
#1Evinizde çiçek yetiştirmeyi seviyorsanız, fakat soğuk havalar nedeni ile bu sevginizden mahrum kalmak istemiyorsanız, Çuha çiçeği tam size göredir. Parklarda ve bahçelerde yetişen bu çiçekler renk çeşitliliği ile evinizi şenlendirir. Çuha çiçeği hakkında tüm detayları derledik.
#Çuha ÇiçeğiGeçtiğimiz günlerde zeytinyağları ile ilgili çarpıcı bir açıklama geldi. Küflü zeytinlerden elde edilen yağların toksin riski taşıdığı bildirildi. Bu açıklama sonrası, en sağlıklı besinlerden biri olarak adlandırılan zeytinyağı hakkında kafalarda oluşan soru işaretlerine sizin için yanıt aradık...
#ZeytinyağıGenetik yatkınlığı olan (atopik) kişilerde, alerjen olarak adlandırılan maddelerin vücuda girerek bağışıklık sistemini uyarması ve abartılı bir yanıt oluşturması sonucunda ortaya çıkan alerjik hastalıkların ülkemizde görülme sıklığı giderek artıyor. Bu artışın özellikle çocukluk yaş grubunda daha belirgin olduğuna vurgu yapan Çocuk Alerji, Astım ve İmmünoloji Uzmanı Doç. Dr. Şule Çağlayan Sözmen, birden fazla sistem veya organın etkilenmesi durumunda anafilaktik şok olarak adlandırılan ve ölümcül olabilen klinik tablonun ortaya çıktığına dikkat çekerek, genetik faktörler kadar, yetersiz anne sütümü alımı gibi çevresel faktörlerin alerjiyi tetiklediğini söyledi.
#Doç. Dr. Şule Çağlayan SözmenYemek kokuları, yemek artıkları veya kirli çamaşırlar gibi evimizin kötü kokmasının bariz nedenleri var. Bununla birlikte, görünmeyen yerlerde küf gibi, kötü koku dışında sağlığımız için tehlikeli olabilecek ve aynı zamanda ciddi bir sorunun işareti olabilen gizli tehlikeler de vardır. Peki bu kokular nasıl giderilir? İşte çözümü…
#Kötü KokuYazın bitmesi doğadan, yeşillikten, rengârenk çiçeklerden kopmamız anlamına gelmiyor. Evdeki küçük alanlarımızı yeşillendirebilir, hatta kendimize mini bir bostan bile yaratabiliriz. Ekim ayı aslında bitki yetiştirme konusunda en önemli yenilenme zamanlarından. Bu dönemde toprak yenileme ve bitki bakımı gibi ayrıntıları, işi bilenlere sorduk.
#GazetehaberleriDurun, hemen ‘ev yoğurdu’ demeyin. Etrafta uzman olarak geçinen konuyla alakasız bilimsel yaklaşımlarla ev yoğurdunu kusursuz biçimde ‘sağlıklı’, markalı yoğurtları ise her koşulda ‘sağlıksız’ ilan edenler var. Sokakta satılan yoğurtların dahi markalı yoğurtlardan daha sağlıklı olduğunu öne sürenler de yok değil. Peki ama kime inanalım, gelin birlikte bakalım...
#YAZAR