Dış dünyada yaşadıklarımız, gördüklerimiz eskiye kıyasla iç dünyamızı daha net şekillendiriyor artık. Bir-iki ay değil ki... Bir yılı aşkın süredir COVID-19 pandemisi ve getirdiği dönüşümlerle uğraşıyoruz. Üzerine bir de 17 günlük tam kapanmaya girdik. Deniz kenarında yaşayanların denize girmesinden tutun sitede yaşayanların bahçeye çıkmasına kadar birçok şey yasak. Peki, ruh sağlığımızı nasıl koruyacağız? Psikiyatrist, Prof. Dr. Arif Verimli ile 10 maddede süreci ve çözümlerini inceledik.
#YazarSosyal bilimci Mark Fisher, kişisel depresyonundan çıkmaya çalışırken kaleme aldığı yazılardan oluşan ‘Hayatımın Hayaletleri’nde, farklı coğrafyalarda aynı mutsuzluğun ve geleceksizliğin yaşanmasının tesadüf olmadığını anımsatıyor. Kapitalist sistemin gölgesini gösteriyor...
#Mark FisherHastane mikrobu, ‘hastanede yatan hastaya bulaşan mikroplar’ olarak düşünülmektedir. Halbuki gerçek farklıdır. Hastane mikrobu, hastanede özel olarak bulunan ve hastayı gördüğünde ona bulaşan bir mikrop değildir. O mikrop zaten her yerde vardır ve hastanede enfeksiyon yapmasının sebebi, hastanede yatan hastada kendi hastalığına bağlı bağışıklık sistemi düşerse normalde kendisini hasta yapmayacak o mikrobun bu sefer kendisini hasta yapması durumudur.
#SağlıkSon yıllarda genç yaşta görülen kalp krizinin nedenlerini açıklayan Prof. Dr. Ali Metin Esen, "Kalbiniz sizden daha yaşlı olabilir" dedi. Esen, Yaşınız 35 veya 40 olabilir ama tatlıya düşkünlüğünüz varsa, tuz kullanırken ölçünüz yoksa, yürümek yerine her yere araçla gidiyorsanız, sigara tiryakisiyseniz bir de üzerine stres eklenince kalbiniz 50-55 yaşındadır ifadelerini kullandı.
#KalpSon yıllarda genç yaşta görülen kalp krizinin nedenlerini açıklayan Prof. Dr. Ali Metin Esen, "Kalbiniz sizden daha yaşlı olabilir" dedi. Esen, “Yaşınız 35 veya 40 olabilir ama tatlıya düşkünlüğünüz varsa, tuz kullanırken ölçünüz yoksa, yürümek yerine her yere araçla gidiyorsanız, sigara tiryakisiyseniz bir de üzerine stres eklenince kalbiniz 50-55 yaşındadır” ifadelerini kullandı.
#Kalp HastalığıBugünlerde kime “Nasılsın?” veya “Hayat nasıl gidiyor?” desem ilk anlatmaya başladığı şey sorunlar, kavgalar, dertler oluyor. Bir süre önce kendimi de bu grubun içinde bulunca dikkatimi konuya verip neden bu hale geldiğimizi gözlemlemeye başladım.
#Gizem AydoğanAşırı büyük göğüsler kişide hem fiziksel hem de psikolojik sorunlara yol açabilir. Aşırı büyük göğüsler kadınların olduğundan daha yaşlı ve kilolu görünmesine neden oluyor.Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Fatih Dağdelen, aşırı büyük göğüslü kadınlar için meme küçültme ameliyatını anlatıyor.
#AşırıbüyükgöğüslerKilosu ne olursa olsun herkesin vücut ağırlığı ile ilgili bir yorumu vardır. Şişman olmak kimisi için varlığın, zenginliğin sembolü iken bir başkası için iradesizliğin, güçsüzlüğün simgesidir. Zayıflık ise bazıları için hastalık çağrıştırırken birçoğu için zerafet ve sağlık sembolü olabilir.
200 bin çocuktan birinde görülen nadir bir hastalık olan Langerhans hücreli histiyositoz (LCH), George’u henüz iki yaşındayken buldu. Uzun süreli tedavilerin ardından hastalığı nükseden küçük çocuk, annesinin karaciğerinin bir kısmını bağışlaması sayesinde hayatta kaldı. İşte bir anne ve oğlunun mutlu sonla biten hayata tutunma hikayesi…
#Langerhans Hücreli Histiyositoz200 bin çocuktan birinde görülen nadir bir hastalık olan Langerhans hücreli histiyositoz (LCH), George’u henüz iki yaşındayken buldu. Uzun süreli tedavilerin ardından hastalığı nükseden küçük çocuk, annesinin karaciğerinin bir kısmını bağışlaması sayesinde hayatta kaldı. İşte bir anne ve oğlunun mutlu sonla biten hayata tutunma hikayesi…
#Langerhans Hücreli HistiyositozBaş ağrısı bugünlerin en önemli sağlık problemlerinden biri. İlk 3’e rahatlıkla girebileceğini bile söyleyebilirim. Aslında bu sadece benim düşüncem de değil. Bilimsel araştırmalar da bu bilgiyi doğruluyor. 2022’de yapılan ve The Journal of Headache and Pain’de yayımlanan önemli bir araştırmaya bakılırsa, 2021’de dünya nüfusunun yüzde 52’sinin, yani gezegenimizdeki her iki kişiden birinin başı şu veya bu nedenle ağrımış. Peki, neden? Baş ağrısı niçin bu kadar öncelikli sağlık probleminden biri haline geldi? Hazırsanız buyurun...
#Baş AğrısıErkeklerde 40 yaş sendromu olarak bilinen andropoz kadınların menapoz dönemi ile aynıdır. Kadınların regl döneminin bitmesi ile menapoz dönemi başlarken Erkeklerin testestaron hormonunun azalması ile belirtiler baş göstermeye başlamaktadır. Ortalama başlama yaşı 40 yaş gibi görülse de asıl 50 yaş ve üzerinde belirgin olarak andropoz yaşanmaktadır. Erkeklerin andropoz ile baş etmesi için bir takım yöntemler mevcuttur. İşte, tüm detaylar.
#Erkeklerde 40 Yaş SendromuSon günlerde yorgunluktan şikayet edenlerin sayısı giderek artıyor. Günlük yaşantınızda enerjinizi düşüren, mutsuzluk hissine yol açan yorgunluğun altında kronik bir hastalık yatmıyorsa, beslenme ve yaşam biçiminizi gözden geçirmenizde fayda var. Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Sungur, yorgunluğa yol açan 7 beslenme hatasını anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Sağlık