RBC, kırmızı kan hücresi anlamına gelir. Kırmızı kan hücreleri de kan testleri yapılarak ölçülebilir. RBC nedir, RBC değeri kaç olmalıdır, RBC düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir sorularının yanıtlarınız sizler için derledik.
#SağlıkGranülosit, insan vücudu için önemli bir savunma sistemidir. Vücudu mikroplara, bakterilere ve yabancı cisimleri karşı koruyarak ilk mücadeleyi başlatırlar. Sağlıkçıların sıklıkla kullandığı bu tıbbi terimin ne olduğunu öğrenip, buna göre terbinizi alabilirsiniz. Granülosit ile ilgili detaylı bilgileri bu yazıda bulabilirsiniz.
#Granülosit NedirAlanin aminotransferazın kısaltılmış hali olan ALT kan testlerinde bakılan bir değerdir. Özellikle karaciğerin durumunun tespiti için bakılmaktadır. ALT nedir? ALT değeri kan tahlilinde kaç olmalıdır? Alt düşüklüğü veya yüksekliğinin nedenleri nedir? Alt düşüklüğü ve yüksekliğinin belirtileri nelerdir? ALT ile ilgili merak edilen tüm soruların yanıtları hazırladık.
#Alt DeğeriRamazan’da bazı yanlış davranışlar kalbin üzerine binen yükü artırdığından istenmeyen sonuçlara yol açabiliyor. Peki kalp ve damar hastalığı olup oruç tutmak isteyenler nelere dikkat etmeli? Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Macit Bitargil, kardiyovasküler açıdan risk altında olan ancak doktorları tarafından kontrollü şekilde oruç tutmasına izin verilen hastaların mutlaka dikkat etmeleri gereken 5 noktayı anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#RamazanKoronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Bu grip sezonunda böyle kronik hastalıklarda aniden bir bozulmanın ortaya çıkması bir akut alevlenme tablosunun gözlenmesinin altında bir solunum yolu enfeksiyonu, bir grip olabilir. Bu durumda tipik kalp yetmezliği tablosuyla karşımıza çıkabilir. Grip her zaman alıştığımız gibi ateş ve öksürükle üst solunum yolu enfeksiyonu bulgularıyla karşımıza gelmeyebilir; gizli atipik seyirleri unutmamak lazım” dedi.
#VirüsKoronavirüs, grip ve RSV birlikte büyük bir solunum yolu hastalıkları dalgası yaratmış durumda. Hastaneler dolup taşarken, hastalıklar birbirine karışıyor çünkü semptomların birçoğu ortak… Peki hastalığımızın ne olduğunu nasıl ayırt edebiliriz? Uzmanlar yanıtladı…
#SağlıkEhliyet için sağlık raporu nereden alınır sorusu, sürücü belgesi sahibi olmak için gerekli belgelerden birisi olarak sağlık raporuna ihtiyacı bulunan vatandaşların araştırdığı konu olmaya devam ediyor. Sınav sürecini ile birlikte niteliğe sahip olan ehliyet için sağlık raporu, belirli kurumlardan temin edilebiliyor. Peki, ehliyet için sağlık raporu nereden alınır? İşte, o konu hakkında merak edilen bazı bilgiler
#Ehliye Sağlık RaporuSunduğu programla gönüllerde taht kuran ünlü sunucu Kadir Ezildi, uzun süredir üstesinden gelmeye çalıştığı hastalığını izleyicilerle paylaştı. Aşırı titizliği ile ilk ününe kavuşan Kadir Ezildi, temizlik formatıyla başladığı yarışma programını, yarışmacıların mutfak maharetlerini de gösterebileceği formata dönüştürmüştü. Peki, Kadir Ezildi'nin hastalığı nedir? İşte, o detaylar
#Kadir EzildiİSTANBUL, (DHA)-Türk Böbrek Vakfı’nın hayata geçirdiği, ‘Dünya Şeker Tüketimine Dikkat Haftası’ kapsamında Şişli meydanında üzerinde bomba süsü olan dev şeker maketi ile şeker tüketimine dikkat çekildi. ‘Vücudumuzda bomba etkisi yaratacak maket’ olarak tanımlanan dev şeker maketi Timur Erk, vakıf gönüllüsü Eylem Şenkal ile çocuklar ve gençlerden oluşan Türk Böbrek Vakfı'nın gönüllü sağlık elçileri tarafından yıkıldı. Erk, “Türk toplumunun en önemli alışkanlıklarından bir tanesi olan şeker tüketimini azaltmamız lazım. Sağlık, şekerden tatlıdır diyoruz” dedi.
#Türk Böbrek VakfıEvin içinde, ‘Sıcak, çok sıcak’ diye söylenerek dolaşmayan var mı? Bugün, yarın hafifler belki diye beklerken yurt geneli ‘Eyyam-ı bahur’ sıcaklarının etkisi altına girdi. Gençler kökeni Arapça olan bu kelimeyi bilemeyebilir, yaygın kullanımı ile söyleyelim, ‘Afrika sıcakları’ geldi. Boğucu sıcağa ne vantilatör ne de klima dayanıyor. Peki, ne yapmalı da bu aşırı sıcaklarda hele de COVID-19’un yeniden yükselişe geçtiği şu günlerde, sağlıklı kalmalı, bağışıklığı güçlü tutmalı? Sordum.
#Eyyam-I BahurTürk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Arman Üney bazı ilaç firmalarının, SGK’nın belirlediği kamu kurum iskontolarını uygulamaktan, kısmen ya da tamamen vazgeçtiğini belirterek, “Sorunun devam etmesi halinde, kronik böbrek yetmezliği bulunan hastaların cebinden ilaçları için aylık 1.000 lirayı bulacak fiyat farkları ödeyecekler” dedi.
#EczacıAnayasa Mahkemesi, gebelik zehirlenmesi nedeniyle gittiği hastanede yanlış tedavi uygulandığı için kronik böbrek hastası olduğunu ve doğum sonrasında bebeğini kaybettiğini iddia eden anne ile babanın açtıkları tazminat davasının 13 yıl sürmesini ihlal saydı. Mahkeme, çifte 50 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmetti.
#Anayasa MahkemesiGünümüzde, bir çok kişi tarafından anlamı bilinmeyen hastalık isimleri bulunmaktadır. Hiperpigmentasyon ise sıklıkla duyulan bir hastalık olarak nitelendirilmemektedir. Hiperpigmentasyon nedir, nasıl tedavi edilir? Hiperpigmentasyon hangi hastalıkta görülür? Hiperpigmentasyon hastalığının ne anlama geldiğini öğrenmek ve hastalık ile ilgili detayları sizler için derledik.
Diyarbakır'da kronik böbrek yetmezliği hastası olan annesi Hamdiye Akan'a (38) böbreğini vermek isteyen ancak obez olduğu için verici olması kabul edilmeyen Nurullah Akan (21), 5 ayda 35 kilo vererek annesini hayata bağladı. Sol böbreği alınarak annesine nakledilen Nurullah Akan, "İlk geldiğimde kilodan dolayı olmaz dediler, sonra ben diyete başladım kilo verdim. 5 ayda 127 kilodan 92 kiloya düştüm, direndim ve başardım. Annem bana bir can vermişti, bir can da ben anneme verdim" dedi.
#BöbrekSağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada Covid-19'a yakalanan hamilelerin vefat oranlarıyla ilgili çarpıcı rakamlar paylaştı. Korkutucu tabloya rağmen gebelerin çok büyük bir kısmı aşıdan kaçıyor. Peki ama neden? 9 soruda hamilelerin Covid-19 aşıları hakkında merak ettiklerini anlatıyoruz...
#KoronavirüsBirçok kişinin yaşadığı en önemli sorunlar içerisinde iştahsızlık gelir. Özellikle bunun altında oldukça fazla sayıda sebebin yattığını da ifade etmek mümkün. Peki, iştahsızlık neden olur? Aşırı iştahsızlık neyin belirtisidir? İştah açılması için ne yapmak gerekir tüm detayları ile derledik.
#İştahsızlık Neden OlurMeslek hastalığı belirli alanlarda karşılaşılabilen bir durumdur. Meslek hastalığı her meslekte meydana gelebilen bir rahatsızlıktır. Her mesleğin de kendine özgü hastalıklar oluşturma potansiyeli mevcuttur. İşte, Meslek hastalığı nedir, nedenleri nelerdir sorusunun cevabı, meslek hastalığının örnekleri ve unsurlarını tüm detayları
#Meslek HastalığıD vitamini insan sağlığı için önemli bir vitamindir. D vitamini de A, E, ve K vitaminleri gibi yağda eriyen vitaminler grubuna girmektedir. D vitamini büyük oranda insan cildinde güneşten gelen ultraviyole-B radyasyonunun etkisiyle sentezlenmektedir. Ancak az miktarda da olsa hayvansal veya bitkisel besinler yoluyla da vücuda D vitamini alınabilmektedir. Yapılan çalışmalarda D vitamininin yüzde 10-20’sinin diyetle alındığı, yüzde 90’ının ise güneş ışığının etkisi ile deride sentezlendiği görülmüştür. D vitamini doğada D2 ve D3 formu olmak üzere 2 farklı türde bulunmaktadır. İnsanlar için birincil ihtiyaç olan D3 formudur. Güneş ışınlarının deride sentezi sonucu D3 formu, beslenme sayesinde de D2 formu sağlanmaktadır.
#İzmirBöbrek hastası Erdal Başer’in bir aile yakınından nakil olabilmek için başvurduğu Sağlık Bakanlığı Etik Komisyonu ‘ret’ kararı verdi. Erdal Başer “Yaşamak istiyorum” diyerek İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Başer’i haklı bulan mahkeme ret kararını kaldırdı ve ameliyata izin verdi.
#GazetehaberleriMeslek hastalığı Türkçe kökenli bir kelime öbeğidir. Her meslekte meydana gelebilen bir rahatsızlıktır. Her mesleğin de kendine özgü hastalıklar oluşturma potansiyeli mevcuttur. Meslek hastalığı nedir, nedenleri nelerdir, meslek hastalığının örnekleri ve unsurlarını tüm detayları ile sizler için derledik.
#Meslek Hastalığı Nedir Ve Nedenleri Nelerdir?Erzincan'da attan düşüp kaldırıldığı hastanede beyin ölümü gerçekleşen okul öncesi öğretmeni Songül Özsöz'ün vasiyeti üzerine bağışlanan organları, Samsun ve Trabzon’da 3 hastaya umut oldu. Özsöz'ün bir böbreği, Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi’nde yapılan operasyonla kentte 10 yıldır kronik böbrek yetmezliği çeken Ümmühan Tombul'a nakledildi.
#TrabzonErzincan'da attan düşüp kaldırıldığı hastanede beyin ölümü gerçekleşen okul öncesi öğretmeni Songül Özsöz'ün vasiyeti üzerine bağışlanan organları, Samsun ve Trabzon’da 3 hastaya umut oldu. Özsöz'ün bir böbreği, Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi’nde yapılan operasyonla kentte 10 yıldır kronik böbrek yetmezliği çeken Ümmühan Tombul'a nakledildi. Songöl Özsöz'ün ablası Emine Özsöz Öğüt ise, "Atlar onun tutkusuydu ama maalesef böyle sonuçlandı. Ailece kardeşimle gurur duyuyoruz. Tek tesellimiz, kardeşimin başka bedenlerde can bulması” dedi.
#Songül ÖnsözErzincan'da attan düşüp kaldırıldığı hastanede beyin ölümü gerçekleşen okul öncesi öğretmeni Songül Özsöz'ün vasiyeti üzerine bağışlanan organları, Samsun ve Trabzon’da 3 hastaya umut oldu. Özsöz'ün bir böbreği, Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi’nde yapılan operasyonla kentte 10 yıldır kronik böbrek yetmezliği çeken Ümmühan Tombul'a nakledildi. Songöl Özsöz'ün ablası Emine Özsöz Öğüt ise, "Atlar onun tutkusuydu ama maalesef böyle sonuçlandı. Ailece kardeşimle gurur duyuyoruz. Tek tesellimiz, kardeşimin başka bedenlerde can bulması” dedi.
#TrabzonBebekliğinden beri kronik böbrek yetmezliği çeken 9 yaşındaki Yağmur Bingöl'ün diyaliz katateri nedeniyle akciğerlerinde pıhtı gelişti. Yağmur, ambulansla Erzurum’dan İstanbul'a Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi. Acilen ameliyata hazırlanan küçük kız, ciğerlerinde saatli bombayla yaşarken koronavirüse yakalandı. Üç hafta koronavirüs tedavisi gören Yağmur'un 'pulmoner endarterektomi' ameliyatı ile akciğerlerindeki pıhtı çıkarıldı. Ameliyatı gerçekleştiren ekipten Prof. Dr. Bedrettin Yıldızeli, ''Türkiye'deki en ufak hasta. Dünyada da iki - üç hastadan biri. Literatüre geçecek bir hastamız'' dedi. Pes etmeye niyetinin olmadığını söyleyen Yağmur ise, ''Bir sürü ameliyatlardan kalktım. Hiç pes etmeye niyetim yok'' diye konuştu.
#İstanbulVücut kaslarının metabolik faaliyetlerinin yarattığı kimyasal atık, kreatin olarak bilinir. Kreatin, kaslar için enerji üretimine yardımcı olan önemli bir kimyasal moleküldür. Vücudumuzdaki ana kreatinin kaynağıdır. Vücuttaki kreatinin yaklaşık% 2'si her gün kreatinine dönüştürülür ve atılmak üzere böbreklere taşınır. Böbrekler, kreatininin çoğunu idrar yoluyla yok etme işlevi görür. Böbrekler düzgün çalışmıyorsa kanda kreatinin düzeyi yükselir. Çok fazla protein tüketmek kan kreatinin düzeyini artırabilir.
#Kreatinin