Güncelleme Tarihi:
Uzm. Dr. Selma Erciyas, “Hipertansiyon, dünya çapında bir halk sağlığı sorunudur. Toplumda ortalama hipertansiyon sıklığı yüzde 20’dir. Bu oran, 55 yaş üstündeki kişilerde ise yüzde 50’lere kadar çıkıyor. Kalbin kan pompalaması sırasında atardamar duvarında oluşan en yüksek basıncın ‘büyük tansiyon’, kalbin kan pompaladıktan sonra geçtiği istirahat halindeki en düşük basıncın ise ‘küçük tansiyon’ olarak tanımlanıyor” dedi.
BU FAKTÖRLERE DİKKAT
Uzm. Dr. Erciyas, 18 yaş üzerinde büyük tansiyonun 140 mmHg, küçük tansiyonun ise 90 mmHg veya daha büyük ise kişinin hipertansiyon hastası olarak kabul edileceğinin altını çizdi. “Kişinin hipertansiyon açısından risk taşıdığını belirten birçok faktör bulunur” diyen Uzm. Dr. Erciyas, bu faktörleri; kalıtım , yaş, hareketsiz yaşam şekli, obezite, cinsiyet, fazla tuzlu beslenme, diyabet, doğum kontrol hapı kullanımı, alkol veya sigara kullanımı ve stres olarak sıraladı.
YAŞAM TARZI BELİRLEYİCİ
“Hipertansiyon, hiçbir belirti vermeden tesadüfen ölçülen kan basıncının yüksek çıkmasıyla teşhis edilebilir” diyen Erciyas, bunun dışında en sık görülen belirtilerin ise enseden alına doğru yayılan baş ağrısı, baş dönmesi, kulak uğultusu, burun kanaması, çarpıntı ve sık idrara çıkma olduğunu söyledi, “Hipertansiyonla mücadelede ilaç haricinde en önemli belirleyici yaşam tarzınız. Fazla kilonuz var ise ideal kiloya inmek için çalışmalısınız. Günlük tuz alımınızı 5-6 gr ile sınırlamalısınız. Sağlıklı beslenmeyi alışkanlık hâline getirmelisiniz. Sigara ya da alkol kullanıyorsanız bırakmalı veya en azından azaltmalısınız. Hareketli bir yaşam tarzı benimsemelisiniz” diyerek, hipertansiyon hastalarının nelere dikkat etmesi gerektiğini paylaştı.
HEM YAŞAM TARZI HEM DE İLAÇ
UZMAN Dr. Erciyas, şu bilgileri paylatı: “Hipertansiyon tanısı koyulduktan sonra yaşam tarzı değişikliklerine ek olarak hekiminiz, durumunuza göre ilaç kullanımı da önerebilir. Tansiyonunuz 140/90 mmHg’nin üzerindeyse doktorunuz ilaç tedavisine başlayacak. Hipertansiyon tedavisinin ilaç seçiminde diyabet, koroner arter hastalığı, kronik böbrek yetmezliği, gebelik gibi durumlar büyük önem taşır. Hipertansiyona eşlik eden bu gibi bir hastalığınız olması durumunda ise doktorunuz, ilacın yan etkileri ve vücudunuzun tedaviye yanıtı gibi etmenleri de göz önünde bulundurarak uygun bir ilaç seçimi gerçekleştirecektir. Hipertansiyon tedavisinin başarılı olması ve işe yaraması için öncelikle hekiminiz tarafından zamanında ve doğru bir tanı koyulması gerekir. İlaç tedavisinin yanı sıra yaşam tarzı değişikliklerine uyulması, ilaç tedavisinin düzenli ve doktorun belirttiği şekilde yapılması da çok önemli.”