Kronik Böbrek Hastalığı haberleri sayfasında Kronik Böbrek Hastalığı hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1544 Kronik Böbrek Hastalığı haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Kronik böbrek hastalığı böbrek fonksiyonlarının kademeli olarak kaybedildiği uzun süreli bir durumdur. Böbreklerin kanı filtreleme kapasitesinin azaldığı hastalık olan kronik böbrek hastalığının başlıca nedenlerini ve teşhisini Nefroloji bölümünden Doç. Dr. Osman Şahin sizler için detaylandırdı.
#Böbrek Hastalığı“Kronik böbrek hastalarının, hayati riskleri; sağlıklı bireylerden 10 ila 30 kat daha yüksektir. Dünyada erişkinlerin yaklaşık yüzde 10'nda böbrek hastalığı bulunmaktadır. Bu durumun yol açtığı kötü yaşam kalitesi, hastaların aile ve sosyal yaşantılarını da olumsuz yönde etkilemektedir. Maalesef ülkemizde durum daha da kötüdür. Bu bağlamda, kronik böbrek hastalığı; önemli bir toplum sağlığı sorunudur” diyen Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Gürsel Yıldız, kronik böbrek hastalığıyla ilgili merak edilenleri anlattı.
#Sağlık“Kronik böbrek hastalığı önemli bir toplum sağlığı sorunudur” diyen Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Gürsel Yıldız, kronik böbrek hastalığının belirtilerini, tedavisini ve kimlerin risk altında olduğunu açıkladı; böbrek sağlığı için yapılması gerekenleri sıraladı.
#Kronik Böbrek HastalığıSigara içmenin böbreklere kan akımını yavaşlatarak böbrek fonksiyonlarının azalmasına yol açtığına dikkat çeken Nefroloji Uzmanı Dr. Serdar Osman Nalçacı, “Sigara içmeyiniz. Sigara içmek ayrıca böbrek kanseri riskini yüzde 50 oranında artırmaktadır” dedi.
#Nefroloji Uzmanı Dr. Serdar Osman Nalçacı12 Mart Dünya Böbrek Günü’nde konuşan Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türk Nefroloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Bülent Tokgöz, yeterli önlemler alınmazsa 2040 yılında en yaygın ölüme yol açan 5 hastalıktan bir tanesinin kronik böbrek hastalıkları olacağını söyledi ve ekledi: “Doktor önerisi olmadan ilaç tüketmeyin, dengeli beslenin, gereğinden fazla tuz tüketmeyin, vücudunuzu susuz bırakmayın, sigara içmeyin, endişe ettiğiniz durumda da kontrole gitmeyi geciktirmeyin.”
#BöbrekANTALYA’da, kronik böbrek hastası Erol Çoban (49), saat 04.00’te, uygun böbrek bulunduğu haberi verilmek üzere cep telefonundan arandı. Numara rehberinde kayıtlı olmadığı için telefonunu açmayan Çoban, daha sonra jandarma tarafından arandı. Nakil için hastaneden arandığını öğrenen Çoban, ameliyat olduktan sonra 6’da 6’da uyumlu böbrekle yaşama tutundu.
#Kronik Böbrek HastalığıKronik böbrek hastalığı böbrek fonksiyonlarının kademeli olarak kaybedildiği uzun süreli bir durumdur. Böbreklerin kanı filtreleme kapasitesinin azaldığı hastalık olan kronik böbrek hastalığının başlıca nedenlerini ve teşhisini Nefroloji bölümünden Doç. Dr. Osman Şahin sizler için detaylandırdı.
#Böbrek HastalığıViktorya Dönemi'nde sıkça görülen ölümcül hastalıkların geri dönüşü son yıllarda şaşkınlık yaratıyor. Özellikle ‘Kralların hastalığı’ olarak bilinen gut hastalığı, İngiltere’de korkutucu düzeyde artıyor. Paylaşılan verilere göre 2023'te kaydedilen vakalarda yüzde 960’lık bir artış yaşandı. Peki gut hastalığı neden bir anda artmaya başladı? Ülkemizde de görülüyor mu? Uzm. Dr. Zühre Sarı ile mercek altına aldık.
#SağlıkAtriyal fibrilasyon, düzensiz ve genellikle hızlı kalp ritmine neden olan tehlikeli bir hastalık. Çok sayıda kişi, hastalığından habersiz yaşadığı için ‘sessiz katil’ olarak adlandırılan atriyal fibrilasyon, son yıllarda gücünü artırdı. Danimarka’da yapılan yeni bir araştırmaya göre hastalığın her üç yetişkinden birini tehdit ettiği ortaya çıktı. Peki atriyal fibrilasyon neden hızla artmaya başladı? Türkiye’de görülme sıklığı nedir? Belirtileri neler? Doç. Dr. Özge Özden Kayhan, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkGeceleri sık sık tuvalete kalkmak, uyku kalitesini ve dolayısıyla sağlığı fazlasıyla olumsuz etkileyen önemli bir sorun. Bu sorun genellikle belli bir yaşın üzerindeki erkeklere mahsus zannedilse de günümüzde 20'li yaşlardaki kadın ve erkekleri bile etkiliyor. Peki sebebi ne? Cevabı araştırmalar ve uzmanlar veriyor...
#NoktürniBilim insanlarının geçtiğimiz günlerde tanımladığı 'CKM sendromu', obezite, diyabet ve şeker hastalığı gibi metabolik risk faktörleri arasındaki karmaşık ilişkileri daha iyi anlamamızı sağladı. Amerikan Kardiyoloji Derneği’nin yürüttüğü çalışmada, metabolik risklerle kardiyovasküler hastalıklar ve böbrek rahatsızlıklarının arasındaki bağlantılar CKM sendromu olarak adlandırıldı. Makalede bu sendromun tüm organları etkilediğinin de altı çizildi. Peki CKM sendromu tam olarak nedir? Nasıl oluyor da tüm organları etkiliyor? Ülkemizde ve dünyada görülme sıklığı ne düzeyde?
#SağlıkDeprem bölgesinde, pandemide hastanede… Kendi hayatlarını hiçe sayarak yardıma muhtaç olanların yanına koşuyorlar. Ayrımcılığa uğruyor ama yılmıyorlar. Bir yandan ilham kaynağı olmaya devam ediyorlar. Sabır, özveri ve sevgiyle mesleğini icra eden hemşirelerimizin, birkaçının da olsa, ilham veren hikâyelerini dinledik.
#DEPREMSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, 24 Mart Dünya Tüberküloz Günü dolayısıyla 'gizli tüberküloz' vakalarına dikkat çekti. Son yıllarda pek çok tıp branşı tarafından romatizma gibi toplumda yaygın hastalıklar da dahil sıkça kullanılmaya başlanan bağışıklık baskılayıcı tedaviler nedeniyle de gizli tüberküloz vakaları arasından çıkan aktif 'hasta' sayısının artmaya başladığını söyledi.
#Prof. Dr. Tevfik ÖzlüSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, 24 Mart Dünya Tüberküloz Günü dolayısıyla 'gizli tüberküloz' vakalarına dikkat çekti. Son yıllarda pek çok tıp branşı tarafından romatizma gibi toplumda yaygın hastalıklar da dahil sıkça kullanılmaya başlanan bağışıklık baskılayıcı tedaviler nedeniyle de gizli tüberküloz vakaları arasından çıkan aktif 'hasta' sayısının artmaya başladığını söyledi.
#TüberkülozGrip aşısı, kış aylarına girilmesiyle birlikte birlikte vatandaşların merak ettiği konular arasında yer alıyor. Grip aşısı 6 aylıktan küçük çocuklara, hamileliğinin ilk 3 ayının içinde bulunanlara ve ciddi yumurta alerjisi ya da aşı içeriğinde bulunan herhangi bir maddeye karşı ciddi alerji öyküsü olanlara, daha önce herhangi bir mevsimsel influenza aşısı ile ciddi (hayatı tehdit eden) alerji öyküsü olanlara uygulanmamalıdır. Grip aşısı çocuklara yapılır mı? İşte, o detaylar
#Grip AşısıİSTANBUL, (DHA)-Türk Böbrek Vakfı’nın hayata geçirdiği, ‘Dünya Şeker Tüketimine Dikkat Haftası’ kapsamında Şişli meydanında üzerinde bomba süsü olan dev şeker maketi ile şeker tüketimine dikkat çekildi. ‘Vücudumuzda bomba etkisi yaratacak maket’ olarak tanımlanan dev şeker maketi Timur Erk, vakıf gönüllüsü Eylem Şenkal ile çocuklar ve gençlerden oluşan Türk Böbrek Vakfı'nın gönüllü sağlık elçileri tarafından yıkıldı. Erk, “Türk toplumunun en önemli alışkanlıklarından bir tanesi olan şeker tüketimini azaltmamız lazım. Sağlık, şekerden tatlıdır diyoruz” dedi.
#Türk Böbrek VakfıÇocuklarda hipertansiyon tedavisi, belirtileri ve tanı ile başlayan bir süreç olarak bilinir. Çocuklarda hipertansiyon genellikle herhangi bir yakınmaya yol açmaz. Genellikle bu sorun genellikle rutin kan basıncı ölçümünde tespit edilir. Çocuklarda tansiyon kaç olmalı ve yüksekliği nasıl tedavi edilir sizler için derledik.
#ÇocukHerkesin kendine göre ideal tansiyon ölçüsü farklıdır. Aynı zamanda büyük ve küçük tansiyon için olması gereken ortalama değer ise, 12 (120 mmHG) – 8 (80 mmHG) arasındadır. Hamilelik ile birlikte bu değerlerde pek çok değişiklik görülür. 11-6 tansiyon normal mi yoksa düşük mü sizler için derledik.
#TansiyonÜlkemizde bir halk sağlığı sorunu olan kronik böbrek hastalığı riski halen yaklaşık 13 milyon kişiyi doğrudan etkilemekte. Kronik böbrek hastalığına neden olan hastalıkların başında ise obezite ile şeker ve yüksek tansiyon hastalığı geliyor. Türk Böbrek Vakfı (TBV) Kurucusu ve Genel Başkanı Timur Erk, Dünya Sağlık Örgütü’nün bir yetişkin için en fazla günlük ortalama 6 gram tuz (bir çay kaşığı), 50 gram şeker (13 küp) tüketimi önerdiğini anlatarak, “Ülkemizdeki rakamları yürüttüğümüz kampanyalar ile tuzda 18 gramdan 12 grama ancak indirebildik. Şeker de ise sınıfta kaldık. On yıl çalıştık 10 gram azaldı hala olması gerekenin üç katı şeker kullanımı var,” dedi.
#Timur ErkErkek arkadaşına böbreğini bağışlayan kadın önce aldatıldı sonra terk edildi. Colleen Le isimli kadın başından geçenleri bir videoya çekip TikTok'a yükledi. Görüntüler kısa sürede viral oldu.
#Sosyal MedyaBöbrek fonksiyonunuz üç aydan uzun süredir azalmışsa, muhtemelen kronik böbrek hastalığınız var demektir. Böbrek hastalıkları ile ilgili ne kadar fazla bilgiye sahipseniz, durumunuzun devam eden ilerlemesini yönetmek ve potansiyel olarak en aza indirmek için o kadar donanımlı olursunuz. Peki, böbrek hastalıkları nelerdir tüm detayları ile derledik.
#BöbrekCovid19 pandemisinin ülkemizde görülmesinden bu yana ilk kez işletmelerde ve otellerde müşteriler için yılbaşı kutlaması yapılacak. Çekirdek ailenizle evinizde veya dışarda bir yerde eğlenmek istiyorsanız, yapmanız gerekenleri derledik. Konunun uzmanları ile konuşup, dikkat etmeniz gereken hususları sıraladık. Yemek tercihlerinizde nelere dikkat edebileceğinizi paylaştık. Ayrıca yeni yılda da trafik kurallarına uymanızı rica ederek, oluşacak ihlallerdeki ceza oranlarını sizlere hatırlattık.
#BURSACovid-19 mutasyona uğrayarak hayatımızdaki varlığını sürdürmeye devam ediyor. Geliştirilen aşılar salgının hızını kesse de farklı etkenler nedeniyle aşının da koruyamadığı vakalar mevcut. Peki kimler aşıya rağmen risk altında ve bu insanlar nelere dikkat etmeli?
#COVID-19Doktorlar, önümüzdeki yıllarda küresel sıcaklıklar arttıkça ısı stresine bağlı kronik böbrek hastalığının dünya çapında milyonlarca işçi için büyük bir sağlık sorunu haline gelebileceği konusunda uyarıyor. Sorunun potansiyel ölçeğini anlayabilmemiz içinse ısı ve Nedeni Belirsiz Kronik Böbrek Hastalığı arasındaki bağlantılara ilişkin daha fazla araştırmaya acilen ihtiyaç duyuluyor.
#İklim DeğişikliğiMeslek hastalığı belirli alanlarda karşılaşılabilen bir durumdur. Meslek hastalığı her meslekte meydana gelebilen bir rahatsızlıktır. Her mesleğin de kendine özgü hastalıklar oluşturma potansiyeli mevcuttur. İşte, Meslek hastalığı nedir, nedenleri nelerdir sorusunun cevabı, meslek hastalığının örnekleri ve unsurlarını tüm detayları
#Meslek HastalığıAĞIZ-diş sağlığının genel sağlığımızı koruma ve sürdürmede çok ama çok büyük bir önemi var. İltihaplanmayı hızlandıran önemli problemlerden birinin de diş ve dişi çevreleyen dokuların iltihabi hastalıkları olduğu bilinen bir ayıbımız, önemli bir eksiğimiz. Çoğumuz diş sağlığımızı, daha da önemlisi bir bütün olarak ağız sağlığımızı yeteri kadar ciddiye almıyoruz. Bu konuda bakın dişhekimi Emre Aksu ne diyor?
#İzmirMeslek hastalığı Türkçe kökenli bir kelime öbeğidir. Her meslekte meydana gelebilen bir rahatsızlıktır. Her mesleğin de kendine özgü hastalıklar oluşturma potansiyeli mevcuttur. Meslek hastalığı nedir, nedenleri nelerdir, meslek hastalığının örnekleri ve unsurlarını tüm detayları ile sizler için derledik.
#Meslek Hastalığı Nedir Ve Nedenleri Nelerdir?SGK, 6 Mayıs’ta yaptığı bir tebliğ değişikliğiyle, prostat büyümesinde birden fazla ilaç kullanan hastalar için ilaçları birlikte kullanmayı engelledi. TEİS Başkanı “Değişiklikle antibiyotik ihtiyacı duyan kanser hastalarına da 10 günde bir hastane yolu görünüyor. Oluşacak kuyruklar büyük bir risk” dedi.
#SGKGebelik zehirlenmesi, anne adaylarını etkileyen ciddi bir durumdur. Bu rahatsızlık annenin organ sistemlerini etkileyebiliyor. Peki gebelik zehirlenmesi nedir, neden olur? Gebelik zehirlenmesi belirtileri ve tedavisi...
#Gebelik Zehirlenmesi BelirtileriZor bulgu veren böbrek yetmezliği hastalığının giderek yaygınlaştığına dikkat çeken İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Gülçin Kantarcı, beslenme düzenine bağlı olarak da gelişen diyabet ve hipertansiyonun böbrek yetmezliğine neden olduğunu söyledi. Prof. Dr. Kantarcı, “Ülkemizde şeker hastalığı artış hızında biz dünya birincisiyiz. Çok sayıda insan obez düzeyinde kilolu. Böbrek hastalığını, diyabet ve hipertansiyon davet ediyor. Böbrek yetmezliği aşamasına gelmeden, diyabet ve hipertansif hastalarda veya böbrek hastalığına yatkınlığı olan kişilerde öncelik, böbrek sağlığını korumak olmalı. Taze gıda tüketmek, tuz tüketimini azaltmak lazım. Ayrıca bilinçsiz vitamin tüketimine son verilmeli” diye konuştu.
#Prof. Dr. Gülçin Kantarcı