15 Temmuz darbe teşebbüsünün ardından Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na devredilen Koza Altın, bu sürecin ardından adede büyüme rekoru kırdı. 2016 yılında 5.3 milyar TL aktfi büyüklüğü bulunan şirket, 2020 yılı sonu itibariyle, aktif büyüklüğünü 12.1 milyar TL’ye ulaştırdı. Şirketin aynı dönem net karı da yüzde 547 oranında arttı.
#Koza AltınKoza Altın İşletmeleri AŞ’nin, kurumlar vergisi sıralamasında Türkiye 13’üncüsü olduğunu hatırlatan TMSF Başkanı Muhiddin Gülal, “Şirketlerimizi milletin emaneti olarak görüyor ve tabiri caiz ise gözümüz gibi bakıyoruz” dedi.
#GazetehaberleriFETÖ aidiyeti olan şirketleri devraldıktan sona aktif olarak yüzde 38 büyüttüklerini belirten TMSF Başkanı Muhiddin Gülal, “Bizdeki şirketlerin aktif büyüklüğü 60 milyar seviyesinde yani 10 milyar doların üzerinde. Hukuki süreç devam ediyor ama 10 milyar dolarlık bir yapıyla terör örgütü finanse ediliyordu ifadesi yanlış olmaz. Ama her birinde ayrı ayrı yapılan işlem var. Örneğin (X) firmasında tüm tedarikçilerden örgüte yüzde 10 para kesiliyordu” dedi.
#GazetehaberleriKOZA İpek Gurubu'na yönelik başlatılan soruşturma nedeniyle hazırlanan Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) raporunda, grubun altın üretimi mercek altına alındı. Raporda grubun altın veriminin doğru olmadığı ifade edildi. Akın İpek ise raporda yurt dışına gönderildiği belirtilen 7 milyar dolarlık para için, "Yok böyle bir para. Benim şirketimin hiçbir şekilde böyle bir parası yok" açıklamasında bulundu.
#MASAKBaşbakan Erdoğan'ın haftasonu Karadeniz'de gerçekleştirdiği konuşmada isim vermeden İpek Koza Grubu'nu eleştirdikten sonra Koza Altın şirketinden Kamuoyunu Aydınlatma Platformu'na açıklama geldi. Açıklamada devletten arama ruhsatı alındığını bunun dışında hiçbir imtiyaz kullanılmadığı belirtildi.
#AltınDanıştay 6. Dairesi'nin İzmir'in Bergama ilçesi Ovacık köyü yakınlarındaki altın madeninin çalışmasına olanak tanıyan Çevre ve Orman Bakanlığı idari işleminin iptali istemiyle İzmir 3. İdare Mahkemesi'nde açılan davaya verilen “red” kararını bozarak, yürütmeyi durdurma kararı aldığı bildirildi.
Çevrecilerin, İzmir'in Bergama ilçesindeki altın madenine ilişkin Bilgi Edinme Yasası çerçevesinde “madenden devletin kazancına” ilişkin bilgi taleplerini Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın, “Buradaki madencilik faaliyetlerinin önüne haksız yere engeller çıkartılarak yer altı kaynaklarının üretiminin engellenmesine sebep olunabileceği” gerekçeleriyle reddettiği bildirildi.