Çocuklarda görülen sarılık her anne babanın aşina olduğu bir hastalıktır. Çoğu sarılık doğumdan 2-3 hafta sonra ortadan kalmış olsa da bazı durumlarda geçmediği görülmektedir. Her iki durumda da dikkat edilmesi ve takip edilip gözlenmesi gereken durumlar vardır. Peki, çocuklarda sarılık belirtileri nelerdir ve neden olur? Çocuklarda sarılık tanısı ve tedavi yöntemleri nelerdir sizler için derledik.
#ÇocukKaraciğer vücuttaki en önemli organlardan biridir ve karnın üst kısmında, diyaframın hemen altında bulunur. Karaciğerin yağları parçalamaktan demir depolamaya kadar sayısız işlevi vardır, bu nedenle karaciğer ağrısı yaşadığınızda endişe kaynağı olabilir. Peki, karaciğer ağrısının nedenleri, belirtileri nelerdir detayları ile derledik.
#SağlıkHematoloji tıp alanında sıklıkla geçen kavramlardan biridir. Özellikle hematoloji kanda oluşan bütün hastalıkların tanısıyla ve tedavisiyle ilgilenen bir bilim dalı olmaktadır. Bunun yanı sıra kan hastalıkları çokça görülen hastalıklar arasında yer almaktadır. Bu bakımdan kişiler hematolojik hastalıklar hakkında pek çok şeyi merak etmektedir. Hematolojik hastalıklar ve belirtileri nelerdir? Hematolojik hastalıkların tanısında kullanılan testler nelerdir detayları ile derledik.
#SağlıkKalıtsal bir hastalık olan talasemi halk arasında Akdeniz anemisi olarak bilinir. Talasemi, ebeveynlerinizden en az birinin hastalığın taşıyıcısı olması gerekir. Peki, talasemi nedir, belirtileri nelerdir? İşte talasemi minör ve major hakkında merak edilenler...
#TalasemiDünya Sağlık Örgütü ve Dünya Hepatit Birliği’nin aldığı kararla her yıl 28 Temmuz günü “Dünya Hepatit Günü” olarak anılıyor. Tüm dünyada yaygın olarak görülen ve ciddi bir halk sağlığı sorunu olan viral hepatitlere dikkat çekmek ve hastalıkla ilgili detaylı bilgiye ulaşmak üzere Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Hüsnü Pullukçu ile konuştuk. Pullukçu; “kayıp hepatitli kalmasın” diyerek risk grubunda yer aldığını düşünen kişilerin, hepatit C enfeksiyonu açısından değerlendirilmek üzere bir hekime başvurmaları gerektiğinin altını çizdi.
#COVID-19Safra kesesi ağrısı, sindirim sisteminde önemli rol oynayan safra kesesinde oluşan taş ile kendisini gösterebiliyor. Kimi zaman hiç belirti vermeyen bazen de şiddetli ağrı ile ortaya çıkan safra kesesi taşı, kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülüyor. Peki, safra kesesi ağrısı neden olur? Safra kesesi taşı belirtileri nelerdir? İşte, safra kesesi taşı hastalığı hakkında ayrıntılar.
#Safra Kesesi Ağrısı Neden OlurYeni yılın gelmesi ile bu yılki planlarınızın içine yeni bir başlangıç olarak mutlaka sporu ve sağlıklı beslenmeyi yerleştirmelisiniz. Zaten spor yapıyorum veya spora başlayacağım fakat; ‘Spor yaparken nasıl beslenmeliyim?’ ’Yağ yakımını ve kas oluşumunu nasıl sağlarım?’ diyorsanız bu yazı tüm sorularınıza doğru ve bilimsel dayanaklı cevabı verecektir.
#BeslenmeGünlük koşturmaca içerisinde su içmeyi hep unutuyoruz. Ancak susuz bir yaşam düşünülemez. Günde ortalama 10-12 bardak su içmek gerekiyor. Aslında farkında olmadığımız birçok şikayetin sebebi gereğinden az su içmek olabilir. İşte o belirtiler;
#Cilt KurumasıEski çağlardan beri idrar, her zaman hastalıkların teşhisi için kullanılan önemli bir parametre olmuştur. Çünkü renk, koku ve yoğunluğunda meydana değişimler birçok hastalığın erken habercisi olarak karşımıza çıkıyor. Bu noktada idrarın verdiği sinyalleri takip etmemiz gerektiğini ifade eden Üroloji Uzmanı Op. Dr. Arman Çitçi, renklerin işaret ettiği problemleri açıklıyor.
#İdrarTahminen 3 bin yıllık bir geçmişi olduğu düşünülen kava biberi bitkisi son zamanlarda merak edilmeye başladı. Kava biberinin faydalı bir bitki olduğunu duyan vatandaşlar, kava biberinin faydaları hakkında araştırma yapmaya başladı. Menopozdan, anksitiye bozukluğuna kadar birçok soruna iyi gelen kava biberi iyi bir şifa kaynağı. Peki kava biberi nedir? Kava biberinin nelere faydası var?
#KavaBilim insanları, savaştan zarar gören Ukrayna'da birçok ilaca direnç gösteren ‘aşırı patojenik’ bakterilerin endişe verici artışına dair uyarıda bulundu. Özellikle ‘Klebsiella pneumoniae’ bakterisi korkuttu. Peki bu durum tüm Avrupa’ya yayılabilir mi? Klebsiella pneumonia tam olarak nedir ve hangi belirtilerle ortaya çıkıyor? Nasıl önlemler alınmalı?
#SağlıkDiyarbakır’da Narin Güran cinayetiyle ilgili 4 sanığın yargılandığı davada savcı mütalaasını mahkemeye sundu. Esas hakkındaki mütalaada sanıklar, Narin’in amcası Salim Güran, annesi Yüksel Güran ve ağabeyi Enes Güran ile cesedi taşıdığını itiraf eden Nevzat Bahtiyar ile ilgili ‘İştirak halinde çocuğa karşı kasten öldürme’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edildi.
#Narin GüranKış soğuk ama güzel yüzünü gösterdi. Değişen havalarla birlikte soframıza misafir ettiğimiz sebze ve meyveler de değişmeye başladı…Okul öncesi dönemde ise kendi mutfağınızda pişen yemekleri çocuğunuza yedirmeye özen göstermelisiniz. Özellikle kış aylarında eviniz dışında yiyeceğiniz öğünlere de ayrı bir önem göstermek çocuğunuzu hastalıklara karşı korumak ve yemek bilinci kazandırmak için önemlidir.
#MeyveGıda takviyeleri son dönemde çok revaçta. En popülerlerinden biri de zerdeçal takviyeleri. Ancak bu popülerlik can sıkıcı bir tabloyu da beraberinde getiriyor: Zerdeçalla bağlantılı karaciğer hasarı vakaları günden güne artıyor. Peki karaciğer nakline hatta ölüme yol açabilen bu durum kimleri etkiliyor?
#SağlıkHamilelik belirtileri, her ne kadar bazı istisnalar olsa da çoğu kadında aynı şekilde görülür. Bu belirtilerin süreleri ve sıklıkları değişiklik gösterebilir. Belirtiler her ne kadar bazı istisnalar olsa da çoğu kadında aynı şekilde görülür. Ayrıca bazı kadınlar regl öncesi dönem ile hamilelik belirtilerini karıştırabilir. Ancak hamileliğin en önemli belirtisi adet (regl) döneminde adet görmemektir. Peki hamilelik nasıl oluşur, ne zaman başlar? hamilelik belirtileri nelerdir? İlk hafta hamilelikte hangi belirtiler görülür? İşte Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Cengiz ve Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Embriyolog Op. Dr. Öznur Dündar Akın'ın verdiği bilgiler doğrultusunda erken hamilelik belirtileriyle ilgili detaylı bilgiler...
#Hamilelik BelirtileriKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Kübra Bağcı, genital bölgede lazer uygulamalarına günlük pratikte sıkça başvurduklarını belirterek, klinik şartlarında ameliyathaneye gerek kalmadan, yatış ve anestezi gerektirmeden ortalama 20 dakika gibi bir sürede tamamlanan, lazerle gerçekleştirilebilen ameliyatsız tedaviler hakkında bilgiler verdi.
#1Kara kışın yüzünü iyice gösterdiği şu günler, yazın aşırı sıcaktan gezmekte zorlanılan Ege ve Akdeniz’i keşfe çıkmak için en doğru zaman… Üstelik bu yıl kış güneşi arayan Avrupalı turistlerin yeni popüler adresi Türkiye oldu. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Türkiye’de kışın ılıman olan yerler nereler?’ diye sorduk. 4 şehirden birbirinden güzel 10 adresi önerdiler.
#RotaKendini yorgun hisseden de alıyor, kilo vermek isteyen de… Migren, depresyon, uykusuzluk sorunu yaşayanlar da çareyi magnezyumda arıyor. Peki bu şekilde kontrolsüzce kullanımın yan etkileri var mı? Yeterli magnezyumu takviyeler yerine gıdalardan alabilir miyiz? 11 soruda magnezyum takviyeleri...
#Gıda TakviyeleriGölün kıyısındaki şifalı sularıyla ünlü kaplıca, MÖ 100 yıllarında Kaunoslular tarafından açılmış, Bizans döneminde genişletilerek konaklama tesisleri yapılmış. Antik hamamlar Köyceğiz Gölü’nün altında kalmış ama kalanlar ve suyu ruhu da bedeni de şifalandırıyor.
#Köyceğiz