Karbonhidratlı besinler tüketmek aldığınız gıdalara göre faydalı ya da zararlı olabilir. Yüksek kaliteli bir karbonhidrat tüketirken vücudunuz için gerekli olan vitamin, mineral ve lifleri alabilir, kendinizi enerji dolu hissedebilirsiniz. Düşük kalitelilerdeyse kan şekeriniz yükselir ve kendinizi yorgun hissedersiniz. Bu besinleri tüketirken dikkatli olmalısınız.
#KarbonhidratTatlı krizleri sık ve şiddetli oldu mu can sıkıcı bir soruna dönüşüyor. Şiddetli ataklar, kontrolü en güçlü kişileri bile savunmasız bırakıp adeta çocuklaştırıyor. Yeme içme seçimleri saçma sapan hale geliyor, kilo kontrolü bozuluyor, hipoglisemiler tetikleniyor, yorgunluktan uykuya, dalgınlıktan kafa karışıklığına, öfkeden sinire kadar pek çok anlamsız tepki gelişiyor. Özetle “tatlı krizi” deyip geçmemek lazım, konu mühim...
#Yazar YazısıBağışıklık zayıflığı yaygın ve ciddi sağlık sorunlarımızdan biri. Bağışıklık sistemi zayıfsa enfeksiyonlara, özellikle de nezleye gribe yakalanmak daha kolay. Ayrıca iltihabi sorunlar daha ağır ve şiddetli seyrediyor, iyileşmeleri 3-4 hafta kadar sürebiliyor. Peki ne oldu da bağışıklık sistemimiz zayıfladı?..
#YazarFazla kiloları vermenin ve kilo kontrolünü başarmanın birinci aşaması yetenekli bir “kötü karbonhidrat avcısı” yani “fruktoz, glikoz, un, nişasta dedektifi” olmaktan geçiyor. Ancak fazla yağlarınızdan kurtulmanız için sadece kötü karbonhidratları kontrol altına almanız kâfi değil. Mutlaka becerikli bir “insülin avcısı” olmayı da başarmanız, damarlarınızda dolaşan insülin miktarını da azaltmanız lazım.
Karaciğer, kendi kendini iyileştirme gücü en yüksek organlardan. Öyle ki, yüzde yetmiş beşini yok etseniz, kalanı işini yapabiliyor. Dahası, kendini yenileyip eksiğini tamamlayabiliyor. Ne var ki onun da bir dayanma gücü var. Ve bir defa “pes” dedi mi, bir daha kolay kolay iflah olmuyor...
Şişmanlık probleminin bizde de ciddi bir problem haline geldiğini gösteren yeni bir çalışma yayınlandı. Türk Endokrinoloji Derneği önderliğinde yapılan bu çalışmaya göre, halkımız ekonomik sıkıntılara rağmen şişmanlıyor. Eğer çevrenizde kan şekeri yüksekliği, hipertansiyon, karaciğer yağlanması ya da hipoglisemiden yakınan göbekli insanların neden çoğaldığını merak ediyorsanız, bu çalışmayı ciddiye alın.
Kaliteli hayvansal proteinin en önemli kaynaklarından biri olan yumurtanın kolesterol üzerindeki etkileri pek çok kişide endişe yaratıyor. Doktoralı tıp öğrencisi Nick Norwitz, bu noktadan hareket etti ve bir ay boyunca günde 24 yumurta yedi. Yumurta tüketiminin kolesterolü üzerindeki etkisini ölçen Norwitz, çok çarpıcı sonuçlara ulaştı. İşte tüm ayrıntılar...
#SağlıkKanser tedavisinde kemoterapi en standart tedavi yöntemlerinin başında geliyor. Ancak kemoterapinin mide bulantısı, kusma gibi yan etkileri, hastaların hayatını çok zorlaştırıyor. Halihazırda devam eden bir araştırma özel bir beslenme modeliyle hem kemoterapinin bu etkilerini ortadan kaldırıp hem de kanserli hücreleri yok etmenin yolunu arıyor. Peki bu mümkün mü?
#SağlıkYeni bir araştırmaya göre, bilim insanları artık basit bir testle hastanın kalp krizi ve felç riskini 30 yıl öncesinden doğru bir şekilde tahmin edebildiklerini ortaya koydu. Peki, bu bulgular kalp sağlığı konusunda nasıl devrim niteliğinde değişikliklere yol açabilir? Prof. Dr. Ahmet Yıldız ile mercek altına aldık.
#SağlıkAloe vera binlerce yıldır tıbbi amaçlarla kullanılıyor ancak zamanla toplumun sağlıklı bir yaşam tarzına verdiği önem nedeniyle bu bitkininin popülaritesi oldukça arttı. Peki gerçekten iddia edildiği gibi faydalı mı? Topraktan çıkarıp elimize yüzümüze sürüyoruz ama bunun riskleri var mı? Araştırmalar ve uzmanlar ne diyor?
#Aleo VeraYeşil yapraklı sebzeler, ağızda diş eti hastalığına ve diş çürümesine neden olan bakterileri ve asit oluşumunu azaltabilen çok miktarda nitrat içerir. Araştırmacılar bu özelliklerinden dolayı marul suyunun ağız sağlığı için gargaradan daha iyi olabileceğini söylüyor. Ancak bu açıklama alkol bazlı gargaraları kanserle ilişkilendiren tartışmalı bir çalışmanın ardından geldi.
#GargaraSosyal medyada aloe vera, özellikle cilt bakımı için ‘mucize bitki’ olarak lanse ediliyor. Viral hale gelen videolarda, insanlar ciltlerini nemlendirdiği, güneş yanıklarını hafiflettiği, akne ve yara izlerini azalttığı ve cildi parlattığı için ortadan ikiye ayrılmış aloe vera yaprağını yüzlerine sürüyor, jelini yüz silindirlerinde donduruyor ve hatta Gıda ve İlaç İdaresi'nin reçetesiz satılan aloe veranın müshil olarak kullanımını yasaklamasına rağmen suyunu içiyorlar. Peki gerçekten cilt için bahsedildiği kadar faydalı mı? Riskleri var mı? Araştırmalar ve uzmanlar ne diyor?
#Aloe Vera