Son yılların en çok konuşulan uygulamalarından biri olan ‘kordon kanı’ tedavileri hem kanın sahibinin hem de başkalarının hayatını kurtarabiliyor. Kordon kanı, başta lenf kanseri olmak üzere 80’den fazla hastalığın tedavisinde kullanılabiliyor. İşte dünyadan ve ülkemizden örneklerle kordon kanı hakkında merak edilen her şey...
#Kordon KanıSon yılların en çok konuşulan uygulamalarından biri olan ‘kordon kanı’ tedavileri hem kanın sahibinin hem de başkalarının hayatını kurtarabiliyor. Başta lenf kanseri olmak üzere 80’den fazla hastalığın tedavisinde kullanılan kordon kanı hakkında merak edilen her şeyi konunun uzmanları ile konuştuk. İşte dünyadan ve ülkemizden de örnekler ile kordon kanı dosyası…
#Kordon KanıGebelik süresince bebek ile anne arasındaki bağlantının kurulmasını sağlayan kordonda bulunan kordon kanı, doğum sonrasında atılmaktadır. Ancak son yıllarda gündemde olan kordon kanı saklama işlemi neden ve nasıl yapılıyor merak edilen konular arasında. Zengin bir kök hücre kaynağı olan kordon kanı nedir, neden saklanır, ne işe yarar haberimizde…
#Kordon KanıDEMSA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan, abisi Ömer Sabancı ile ortak olduğu Densa Denizcilik’in 106 bin tonluk yeni tankerinin denize indirildiği Güney Kore’de cep telefonundan Hürriyet’te o günlerde yayınlanan bir haberi gösterdi:
Baba Türk, anne Amerikalı bir ailenin üç çocuğundan biri olarak ABD’De doğdu Nejat. Hayali, Kaptan Cousteau gibi bir deniz bilimcisi olmaktı ama 13 yaşında yakalandığı kas ve kemik kanserinden hayatını kaybetti. Ailesi Nejat’ın adına bir vakıf kurdu. Nejat Foundation bugün çocuk kanseri konusunda çalışmalarıyla tanınıyor ve ilk yurtdışı programına da Türkiye’den başladı.
İngiltere’de bulunan dünyaca ünlü Imperial Kolej Kanser Araştırma Merkezi’nin kurucusu ve başkanı olan Prof. Mustafa Camgöz, ‘Kordon kanının saklanmasının faydası var, zararı yok’ dedi. Kök hücrelerin potansiyelinden kimsenin şüphesi yok. Kordon kanı doku uyuşmasını garantiliyor’ dedi.
Bolu'da, doğduktan kısa süre sonra, çok nadir görülen kan hastalığı türü olan ’Hemofagositik Lenfohistiositoz’ (HLH) teşhisi konulan 4 yaşındaki Zeynep Gülcan’ı yaşatmak için tüp bebek yöntemiyle hamile kalan 33 yaşındaki Nurcan Gülcan doğum yaptı. Zeynep'e ilik bulunması için başta Bolu olmak üzere tüm Türkiye seferber olmuştu.
#UmutSABANCI Grubu’ndan 15 yıl önce ayrılan Demet Sabancı Çetindoğan’ın şirketi DEMSA, bin 223 çalışanlı 131 mağazalı bir perakende, turizm ve medya grubu oldu. Çetindoğan, gruptan ayrılan diğer Sabancıların da kurduğu Esas Holding, Pegasus ve DENSA’yı hatırlatarak, “İyi ki ayrılmışız. Türkiye yeni şirketler kazandı. Sabancı Holding de yoluna başarıyla devam ediyor” diyor.
Akdeniz Üniversitesi Kordon Kanı Bankası Sorumlusu Prof. Dr. İhsan Karadoğan, Sağlık Bakanlığı'nın çıkardığı Kordon Kanı Bankacılığı Yönetmeliği ile her bankanın sahip olduğu kordon kanı kapasitesinin yüzde 20'si kadar toplum kullanımına açık kordon kanı saklayacağını, bu şekilde Türkiye'nin kordon kanı konusunda bir veri bankası oluşacağını bildirdi.
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji Bilim Dalım öğretim üyesi Prof. Dr. Gülersu İrken’in, ‘Kordon kanı konusunda insanların rant için kandırıldığı’ görüşüne Sağlık Bakanlığı da katıldı. Sağlık Bakanlığı, Prof. İrken’in haklı olduğunu ve konunun istismar edildiğini belirterek, bu istismarları önleyici tedbirler alındığını söyledi.