Gelecekteki sağlığınız için: Kordon kanı

Güncelleme Tarihi:

Gelecekteki sağlığınız için: Kordon kanı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2012 00:00

Kordon kanı nasıl ve hangi şartlarda saklanmaktadır?

Haberin Devamı

Kordon Kanı Bankacılığı gitgide yaygınlaşmakta, anne ve anne adaylarının oldukça büyük bir kısmı kordon kanını saklama konusunu, bu kanın tam olarak ne zaman ve nasıl kullanılacağını merak etmektedirler.

Kordon Kanı Bankası nedir?

Doğum sonrası, plasenta ve göbek kordonunda bulunan kanı, uygun koşullarda toplayıp özel tesislerde işleyen ve gelecekte kullanılmak üzere saklayan bankadır.

Neden kordon kanı?

Kordon kanının öncül hücreler açısında zengin olması ve kolaylıkla dondurulup saklanabilmesi, ayrıca yaşam boyunca sadece bir kez elde edilebiliyor olması bu kanın değerini bir kat daha arttırmıştır. Göbek kordonu kanından elde edilen öncül hücrelerin gerek sayısı gerek elde edilebilirliği gerekse depolanıp saklanması diğer yöntemlere göre çok daha kolay ve ucuzdur.

Kordon kanınız nasıl alınır?

Aile kordon kanını saklatmaya karar verdikten sonra beklenen doğumdan en az 3 hafta önce ON KİM Kordon Kanı Bankası ile görüşüp gerekli hazırlıkları tamamlaması gerekmektedir. Bu şekilde gerekli ekipman ve kişilerin doğum sırasında hazır bulunmaları da sağlamış olur.

Yapılan işlemin bebek ve onun doğum anıyla hiçbir ilgisi yoktur. Doğumdan sonra plasentaya bağlı olarak bulunan göbek kordonuna, plasenta rahimden atılmadan önce özel bir kan toplama kiti bağlanır ve kan çok kısa bir sürede kordondan alınır. Anne ya da bebek bu işlemden dolayı zarar görmez ya da acı çekmez.

Kordon kanı nasıl ve hangi şartlarda saklanmaktadır?

İstanbul Teknik Üniversitesi Ayazağa Yerleşkesi içinde yer alan ve GMP koşullarına sahip ONKİM Tesisine ulaşan Kordon Kanınız çeşitli incelemelerden geçirilir ve ileride olası hücre naklinde kullanılabilmesi için ihtiva ettiği öncül hücre miktarı ve canlılık açısından tetkik edilir. Daha sonra kademeli olarak özel teknikler uygulanarak dondurulur ve -196 °C'de saklamaya alınır.

Kordon kanını saklamanın amacı

Kordon kanını esas saklama amacı, ileride ortaya çıkabilecek olası şimdilik 40 çeşit hastalığın tedavisinde kullanabilmektir. Bu hastalıklar günümüzde kordon kanının yararlı olduğu bilinen hastalıklar dışında halen araştırılmakta olan pek çok rahatsızlığı da kapsamaktadır. Böylece ileride ortaya çıkabilecek çeşitli hastalıklar açısından bebeğinizin sağlığı garanti altına alınmış olmaktadır.

Böylece bebeğinizin ileriki yaşlarda hücresel tedavi gerektiren bir durumla karşılaşması halinde doku uyumlu bir verici aramaya veya beklemeye gerek kalmadan kendine ait sağlıklı öncül hücreleri kullanılarak tedavisi mümkün kılınmış olacaktır ki bu da çok büyük bir avantajdır.

Kordon kanını saklamanın bir diğer amacı ise bebeğin kardeşlerinde veya doku uyumu olan yakın akrabalarında ortaya çıkabilecek hastalıkların tedavisinde kullanılabilmesidir. Kordon kanı bankacılığı sayesinde yüzlerce hasta tedavi imkânına kavuşmuştur.

Anne adayları;

Hastaneye gelirken doğum çantanızda bulunması gerekenler:

Bebek için;

  • 2-3 takım bebek giysisi
  • Su bazlı ıslak mendiller ve bebek bezi
  • Bebek battaniyesi (hastane çıkışı için)
  • Bebek puseti
  • Kordon kanı kiti (Kordon kanını saklatmayı düşünüyorsanız)

Anne için;

  • 5-6 takım gecelik veya pijama takımı, sabahlık, iç çamaşırı
  • Terlik, çorap
  • Şampuan, saç fırçası, toka, havlu, pet
  • Kulak çubuğu, parfüm, diş macunu ve diş fırçası
  • Makyaj çantası
  • Emzirme sutyeni, göğüs kalkanı (meme uçlarında oluşabilecek yaraları engellemeye yardımcı olur.)
  • Göğüs kremi
  • Fotoğraf makinesi ve kamera (bataryaların kontrol edilmesi önerilir)
  • Eve dönerken giyilecek rahat kıyafet

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!