6.5 milyona yakın takipçisiyle YouTube Türkiye’de ilk akla gelen isimlerden olan Orkun Işıtmak, kariyerinin başından beridir hep duyurduğu hayalini sonunda gerçekleştirdi ve dünyada en yüksekten paraşütle tandem atlayış gerçekleştiren Türk oldu.
#Orkun IşıtmakNasri Özel’in (38) kendine ait bir finans şirketi var. Ortaokulda Fransız bir gazetecinin kendisine ödünç verdiği fotoğraf makinesi onun hayatını değiştirdi. Artık ‘fotoğraf’ tutkusu haline geldi. Tam 73 ülkeyi sadece fotoğraf çekmek için dolaştı. Kimi zaman hayatını bile tehlikeye attı. Fransız Alpleri’nde kayak, Afrika’da dev beyaz köpekbalıklarıyla dalış, vahşi hayvanların içinde safari derken en son da Kilimanjaro’nun zirvesinde Türk bayrağı açtı… Çılgın fotoğrafçıyla seyahat maceralarını konuştuk.
#AfrikaMustafa Nazır Okur, Amerika’da Ulusal Sağlık Enstitüsü’nde kanser üzerine araştırmalar yapıyor. Bilimsel çalışmaları dışında en büyük tutkusu seyahat... Kansere çözüm ararken aynı zamanda dünya turu yaptı. İşte Okur'un dünya turu hikayesi
#Dünya Turu Nasıl YapılırHürriyet Seyahat gezginlerinden Kerimcan Akduman Cape Town, Garden Route, Jeffreys Bay, Rafolatsane, Underberg, Lesotho'dan sonra şimdi de yönünü Durban, Mozambik ve Johannesburg'a çevirdi. Başına gelmeyen kalmadı. Çantasını kaybetti, rüşvet ödemek zorunda kaldı ama dev balina köpekbalıklarıyla kulaç atması ona tüm bu olumsuzluları unutturdu.
#AfrikaGüney Afrika’da sonbaharla birlikte başka bir sezon da başlıyor. Sardalye göçüyle beraber birbirinden farklı türde köpekbalıklarını görmek isteyen dalgıçlar buradaki tehlikeli sulara kendini atıyor. Okurumuz Ekrem Parmaksız, köpekbalıklarının arasında geçirdiği eşsiz deneyimi yazdı.
#KöpekbalığıNeslihan ve Orkun Özkaya çifti hayatlarının tüm planlarını seyahatlerine göre yapıyor. Bir seyahatten döndükleri zaman akıllarına gelen ilk soru şu: “Şimdi nereye gidiyoruz?” Balayı seyahatiyle başlayan bu tutku, zamanla 3 kıtada 30 ülke ve 276 şehre gitmelerine neden oldu. Kurdukları blog’larında ‘balayı seyahati’ konseptiyle tatil önerilerinde bulunuyorlar ve ciddi bir okuyucu kitlesi edindiler.
#Dünya Turu Nasıl Yapılır“Korkmadın mı?” Köpekbalıklarına dalan bir dalgıcın en sık duyduğu soru bu olsa gerek. Evet, belki biraz korktum. Ama televizyonu açıp dünyayla kesilen ilişkimiz tekrar kurulunca... Önce Beyrut’taki patlamayı duyuyoruz, 24 saat geçmeden Paris, kahroluyoruz. Sorarım size; kim daha tehlikeli, nerede daha güvendeyiz?
#Köpekbalıklarıyla DalışYer Nişantaşı Atiye Sokak. Buluşma mekanımız Bade ışçil’in de çok sevdiği Hardal. Sokağa bakan masalarda oturup güzel oyuncuyu beklerken rengarenk eşofman takımıyla bir koşucu görünüyor sokağın başında. Kadınların topuk boyu yarıştırdığı Arnavut kaldırımlı Atiye Sokak’a New Balance’larıyla hızlı bir giriş yapan ışçil, etraftaki en sade ama en ışıltılı kız. Röportaj yapacağımız masaya oturur oturmaz etraftakilerin dikkatini çekiyoruz. Bir kısım kadın Bade’nin güzelliğine, bir kısım ise Kıvanç Tatlıtuğ ile aynı dizide olmasına iç çekiyor. Erkekler selam vermek için bahane düşünüyor. Tüm bunlar olurken ışçil iştahla mönüye bakıyor. Sorulara esprili cevaplar verirken muzip bir çocuk gibi görünen ışçil’in, çocuksuluğun en çok yakıştığı kadınlardan biri olduğunu söylemek mümkün.
Buraya ister devasa bir akvaryum deyin, ister Türkiye’nin sualtı hayvanat bahçesi. Köpekbalıklarıyla tanışmak için aklınıza gelebilecek en son yerde, bir alışveriş merkezinde yer alıyor Turkuazoo. Denizi çağrıştıran adını da, Türkiye ile özdeşleşen harikulade renkli turkuaz taşına borçlu. Önümüzdeki ay İstanbul Bayrampaşa Forum Alışveriş Merkezi’nde açılacak Turkuazoo’nun büyük iddiaları var: Dünyada bir alışveriş merkezinin içinde bulunan ilk akvaryum olmak ve yılda 1 milyon ziyaretçi çekmek...
Köpekbalıkları kötü şöhretleriyle herkesin korkulu rüyası. Bir kolunu ve bacağını köpekbalığı saldırısında kaybeden Avustralyalı Paul de Gelder, köpekbalıklarını korumak için çalışıyor. Köpekbalıkları gerçekte ne kadar tehlikeli?
#KöpekbalığıYeni kitabı için Serbest Dalış Şampiyonu Şahika Ercümen’le birlikte köpekbalıklarıyla dolu sularda çekim yapan Ayşegül Dinçkök: “Bize en çok korkup korkmadığımız soruluyor. Hayır! Ortamlarına saygıyla girdiğimizde köpekbalıkları bizi hoş karşıladı.”
#Şahika ErcümenOnur Akkurt (34) grafik tasarımcısı. Dünyayı gezmek, farklı kültürleri tanımak en büyük tutkusu. Kısa geziler dışında uzun bir maceraya atılmak istedi. İşi gücü bırakıp Polonyalı kız arkadaşı Kasia Jozwik (31) ile dünya turuna çıktı. Macera Polonya’da başladı. Litvanya, Letonya, Estonya ve Finlandiya derken 14 ayda 23 ülke ve 108 şehri geride bıraktılar. Şu an Peru’da Arequipa şehrindeler. Serüvenleri boyunca Filipinler’de balina ve köpekbalıklarıyla da yüzdüler, Ilha Grande Adası’nda tüplü dalış sırasında fırtınaya yakalanıp suyun içinde kurtarılmayı da beklediler. En güzeli ise Kasia dünya turu boyunca gezdikleri yerleri suluboyayla resimliyor.
#GezginMerve Hortaç (32) özel bir şirkette halka ilişkiler bölümünde çalışıyor. Aklında sürekli seyahat planları var. Ortalama bir seyahati 5-7 gün arası sürüyor. Sonrasında bu açığı telafi edebilmek için daha yoğun ve uzun saatler çalışıyor. Bugüne kadar beş kıtada 50 ülke ve 150’den fazla şehir gezdi. Kültür gezileri dışında en büyük tutkusu ise dalış… Seyşel'lerde köpekbalıklarıyla da yüzdü Boracay Adası’nda yamaç dalışı da yaptı. Hortaç ile seyahat maceralarını konuştuk.
#GezginlerFotoğraf sanatçısı Ayşegül Dinçkök ve dünya serbest dalış şampiyonu Şahika Ercümen, bundan üç yıl önce ‘Derin Tutku - Yanılgı’ adlı bir fotoğraf sergisi için kolları sıvadı. ABD’de bir hafta boyunca suyun 35 metre altında, denizle gökyüzünü bir eden fırtınaya rağmen kaplan köpekbalıklarıyla daldılar. Fotoğrafların yanı sıra sekiz dakikalık kısa bir belgesel de çektiler.
#Ayşegül DinçkökDört aylık uzun bir maraton dün sona erdi. 14 gün sürecek yarıyıl tatilinde şehirde kalacaklara sanattan aşçılığa, sinemadan kayağa doyasıya önerilerimiz var. Çocuğunuzla birlikte eğlenirken bol bol anı biriktirin.
#Sömestr Tatili