konuşma gelişimi haberleri sayfasında konuşma gelişimi hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1053 konuşma gelişimi haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Elektrik süpürgesi çalışırken, televizyonun sesi odayı kaplamışken bebeğiniz mışıl mışıl uyumaya devam ediyor, baş ucunda ilgisini çekmek için yaptığınız hareketlere tepki vermiyor, 18 aylık olduğunda hala tek bir kelime söylemiyor! Bu ve benzeri durumlar bebeğinizde/çocuğunuzda doğumsal işitme kaybı sorununun sinyalleri olabilir. Dr. Odyolog Emel Uğur, dünya genelinde her 1000 bebekten 3’ünün işitme kaybı sorunu ile dünyaya geldiğini belirterek doğumsal işitme kaybı hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#İşitme KaybıÇocuklarda geç konuşma birçok aileyi tedirgin eden konuların başında gelirken, Konuşma ve Ses Bozuklukları Uzmanı Dr. Emel Arslan Sarımehmetoğlu, bu durumun 2-5 yaş arasındaki çocuklarda görülme oranının yüzde 12’ye kadar çıktığını söyledi. Sarımehmetoğlu, ekran karşısında geçirilen zamanın artmasının da konuşma gelişimini olumsuz etkilediğine dikkat çekti.
#Emel Arslan SarımehmetoğluAylardır devam eden koronavirüs salgını sürecinin ‘çocuklar üzerinde bıraktığı’ etkilerden birinin de ‘dil-konuşma bozuklukları’ olduğuna dikkat çeken Konuşma ve Ses Bozuklukları Uzmanı Dr. Emel Arslan Sarımehmetoğlu, aileleri uyardı: “Erken doğru tanı ve terapi programlarıyla normal gelişim izleyen yaşıtlarına uyum sağlayabilir.”
#VİRÜSBebeğinizin aylarca babıldamalarını duyduktan sonra ilk kelimesini söylediği an oldukça heyecan vericidir. Bu süreç gelişimin doğal bir parçası olsa da bebeğinizle doğumdan itibaren konuşmak, sadece daha erken konuşmayı öğrenmesine yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda daha geniş bir kelime dağarcığına da sahip olmasına yardımcı olur.
#BebekArtikülasyon bozukluğu son dönemlerde dil ve konuşma gelişimi takibinin çocuk gelişiminde ne kadar önemli olduğunun anlaşılmasıyla beraber sık duyduğumuz bir ifade olmaya başladı. Peki çocuklarda görülen herhangi bir konuşma bozukluğunda direk olarak akla ilk gelen artikülasyon bozukluğu nedir? Hangi durumlarda ortaya çıkar? Ne yapmak gerekir? Dil ve Konuşma Bozuklukları Uzmanı İbrahim Yaşa, konuyla ilgili merak edilenleri anlattı.
#ÇocukDil ve konuşma bozukluklarının genellikle gelişimin çok hızlandığı 2-5 yaş arasında kendiliğinden ortaya çıkabileceği gibi beyin yapısı ve işleyişinde ortaya çıkan sorunlar, psikolojik sorunlar ve konuşma organları olan ağız, gırtlak, dil ve diş yapılarında oluşan anatomik sorunlar gibi nedenlerden de kaynaklanabileceğini belirten Dil ve Konuşma Bozuklukları Uzmanı İbrahim Yaşa, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
#AileÇocukluk çağındaki apraksi (konuşma bozukluğu) belirtilerini ve tedavi yöntemlerini sıralayan Öğr. Gör. Betül Özsoy Tanrıkulu, “Apraksili bir çocuğun, mutlaka bir dil ve konuşma terapistiyle çalışması gerekiyor. Bu çocuklar dil ve konuşmayla ilgili olmayan başka becerilerde de sıkıntı yaşayabilirler” dedi.
#ÇocukÇocukluk çağındaki Apraksi(konuşma bozukluğu) belirtilerini ve tedavi yöntemlerini sıralayan Öğr. Gör. Betül Özsoy Tanrıkulu, “Apraksili bir çocuk, mutlaka bir dil ve konuşma terapistiyle çalışması gerekiyor. Bu çocuklar dil ve konuşmayla ilgili olmayan başka becerilerde de sıkıntı yaşayabilirler” dedi.
#Çocukluk Çağı ApraksisiÇocuklarda geç konuşma, çocuğun gelişim döneminde aileleri endişelendiren konulardandır. Konuşma bozukluğu veya çocuklarda geç konuşma tedavisi için ise öncelikle doğru tanı konulması gerekir. Günümüzde artan ekran maruziyeti, genetik ve farklı sebeplere bağlı olarak görülebilen çocuklardaki konuşma bozuklukları hakkında Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Uzmanı Doç. Dr. Bülent Gündüz, önemli bilgiler verdi.
#ÇocukFarkındalığın artmasıyla işaret dilini son yıllarda çok daha fazla görüyoruz. Haberler, şarkılar işaret diline çevriliyor. Kampanyalar yapılıyor. Ancak, başta duyma yetisini tamamen yitirenler olmak üzere her düzeyde işitme engelli için çok önemli olan ‘Türk işaret dili’ eğitiminde büyük ölçüde sıkıntılar yaşanıyor. İşitme engelliler okullarında görevli öğretmenler işaret dilini ya kurslardan ya öğrencilerinden öğreniyor. Hiç bilmeyen bile var. Akademik bilgi akışı sağlanamadığından işitme engelli çocuklar için üniversite sınavını geçmek çok zor. İşitme engellilere eğitim veren 1 üniversite var.
#İşitme EngellilerGöç, evlilik ya da iş gibi nedenlerden ötürü yurtdışında yaşayan bireylerin çocukları birden fazla dili öğrenmede güçlük çeker mi? Çift dillilik konuşma gecikmesine neden olur mu? Çocuklarda çift dilliliğin (bilingualizm) akıcı bir şekilde ilerlemesi için nelere dikkat edilmesi gerektiğini sizler için Uzm. Dil ve Konuşma Terapisti Sümeyra Öztürk’e sorduk.
#Dil Ve Konuşma TerapistiBir çocuğun yaşamındaki en önemli etken olan aile aynı zamanda çocuğun dil ve konuşma gelişiminde de birincil rol alır. Çocuklarına ihtiyaçları olan bu desteği sağlayabilmeleri için ailelerin hangi teknik ve yöntemleri kullanacaklarını bilmeleri gerekir
#DownTürkiye’de 3 milyona yakın kişinin işitme engelli olduğu tahmin ediliyor. Kimi doğuştan kimi sonradan gelişen nedenlerle ‘büyük sessizlik’le yaşamak zorunda kalıyorlar. Ancak tıp teknolojisindeki gelişmeler, bu büyük sessizliği bozup, kişiyi seslerle yeniden tanıştırabiliyor. Bu gelişmelerden biri de koklear implant.