Kabızlık günümüzde pek çok kişide görülebilen bir sağlık problemidir. Bu durum yetişkinlerde görülebildiği gibi çocuklarda da görülmektedir. Çocuklarda kabızlık görülmesi çocukların günlük hayatlarını oldukça sıkıntıya sokmaktadır. Ayrıca sağlık açısından da önemli bir problem olarak kabul edilebilir. Peki, çocuklarda kabızlık neden olur ve nasıl geçer? Çocuklarda kabızlığa ne iyi gelir bitkisel çözümler nelerdir? Sizlere çocuklarda görülen kabızlık hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.
Tıp sektöründe hastalıkları gidermede kullanılan ilaçların büyük önemi vardır. İlaçlar canlı hücreler üzerinde bazı tesirler meydana getirmektedir. Hastalığın teşhisi konusunda olduğu kadar iyileştirilmesi konusunda da etkendir. Hastalığın etkileri ilaçların kullanıma başlanmasıyla azalır. Önemli olan ilaçları doktor kontrolünde kullanmaktır. İlaçlar sentetik, doğal ve yarı sentetik kimyasallardır. Antikolinerjik de bir ilacın ismidir. Antikolinerjik nedir, ne işe yarar, antikolinerjik yan etkileri var mıdır, bu yan etkiler varsa nelerdir tüm detayları ile derledik.
#AntikolinerjikPelvik taban, bir grup bağ ve kastan meydana gelen bağ dokudan oluşan, makat, anüsü ve idrar yolunu çevreleyerek dışkı, idrar kontrolüne yardımcı olur. Pelvis içinde yer alan organlara (mesane, idrar torbası, rahim uterus, vajen, döl yolu, kalın bağırsak son kısmı, makat - rektum, anüs) destek veren bir yapıdır. Pelvik kası nedir, nerede ve nasıl güçlendirilir detayları ile derledik.
#Pelvik Kası Nedir Nerede Ve Nasıl Güçlendirilir?Kabızlık, diğer adıyla konstipasyon, büyük-küçük pek çok kişinin yaşadığı sorunlardan biridir. Yaşlılıkta, çocuklarda, hatta psikolojik nedenlerden nedenden kaynaklanan kronikleşmiş kabızlığın temelinde genellikle beslenme şekli yatar. Özensiz bir şekilde hazırlanan diyet listeleri doğrudan karın ağrısına ve sonuç olarak kabızlık sorununa yol açar. Peki, kabızlığa evde hemen ne iyi gelir, kabızlık karın ağrısı nasıl geçer? Kabızlık nasıl giderilir? İşte, kabızlık nedenleri ve evde anında çözüm olacak içecek ve yiyecekler...
#Kabızlık Nasıl GeçerTıp alanında sıklıkla kullanılan konstipasyon kelimesi nedir ve Türk Dil kurumuna göre konstipasyon kelimesinin anlamı nedir hakkındaki tüm bilgileri sizler için derledik. Konstipasyon kelimesinin sözlük anlamını ve Türkçe karşılığını öğrenerek güncel olarak kullanmak mümkündür. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Konstipasyon Nedir?KONSTİPASYON yani kabızlık, barsak hareketlerinin yavaşlamasına bağlı olarak dışkılama sıklığının azalmasını ya da dışkı kıvamının sertleşmesini ifade eder. Haftada üç defadan daha az büyük tuvalet yapılması durumu kabızlık olarak tanımlanır. Neredeyse herkes hayatının bir noktasında kabız olur. Sağlıklı bir bireyde konstipasyonun en önemli nedenleri dışkılamaya yönelik güdünün azalması, diyetteki posa miktarının yetersiz kalması, yetersiz sıvı alımı, sedanter yaşam (fiziksel aktivitenin az olması), kronik laksatif kullanımıdır.
#İzmirRamazan Ayı'nda oruç tutarken sağlığı koruyabilmek bu yıl daha da önem kazandı. Özellikle de bağışıklık sistemini koruyarak Ramazan’ı sağlıklı geçirmenin mümkün olduğunu belirten Uzman Diyetisyen, Uzman Klinik Psikolog Merve Öz, Ramazanda hem kilo kontrolünü sağlayacak hem de bağışıklık sistemini güçlü tutacak önerilerde bulundu.
#Merve ÖzOkul öncesi çocukların yüzde 3’ünde kabızlık görüldüğünü belirten Uzm. Dr. Ayşegül Parlak “Bebeklerde en sık nedenler arasında annenin kabız olması ve az su tüketimi, ek gıdaya başlandığı dönem, tuvalet alışkanlığı kazandırılması aşamasında, fazla inek sütü tüketmesi, kan ilacı kullandığı dönemde görebiliyoruz” dedi.
#ÇOCUKOkul öncesi çocukların yüzde 3’ünde kabızlık görüldüğünü belirten Uzm. Dr. Ayşegül Parlak “Bebeklerde en sık nedenler arasında annenin kabız olması ve az su tüketimi, ek gıdaya başlandığı dönem, tuvalet alışkanlığı kazandırılması aşamasında, fazla inek sütü tüketmesi, kan ilacı kullandığı dönemde görebiliyoruz” dedi.
#Uzm. Dr. Ayşegül ParlakKabızlık olarak bilinen konstipasyonun, yenidoğan bebeklerden ileri yaş grubuna kadar her kesimde ortaya çıkabilen bir problem olduğunu ifade eden İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Taner Has, görülme sıklığının kadınlarda erkeklere göre daha fazla olduğunu belirtti ve dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.
#KabızlıkKabızlık, yaygın bir klinik problemdir. Dışkılamanın sıklığı ve hacmi bireyden bireye değişmekle birlikte, defekasyonun gecikmesi, dışkının sert, kuru olması ve dışkılamanın çok zor olması konstipasyon olarak kabul edilir.
#Kabızlık NedirKabızlık bağırsak hareketlerinin zor olması, normalden daha az dışkılama olarak tanımlanır. Diğer adı konstipasyondur. Bireyler kabızlık (konstipasyon) ile beraber kendilerini çok huzursuz hissetmekte ve bunun için çeşitli yöntemlere başvurmak zorunda kalabiliyor.
#KabızKabızlık bağırsak hareketlerinin zor olması, normalden daha az dışkılama olarak tanımlanır. Diğer adı konstipasyondur. Bireyler kabızlık (konstipasyon) ile beraber kendilerini çok huzursuz hissetmekte ve bunun için çeşitli yöntemlere başvurmak zorunda kalabiliyor.
#KabızlıkPudendal sinir sıkışması, kronik pelvik ağrıları en önemli nedenlerindendir ve pudendal sinirin anatomik izlediği yol içinde sıkışmasından kaynaklanır. Tanısının konulması diğer rahatsızlıklara oranla daha zordur. Kadın ve Doğum Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Taner Usta, sıklıkla merak edilen pudendal sinir sıkışması hakkında merak edilenleri yanıtlayarak, önemli bililer verdi.
#Pudendal Sinir SıkışmasıErken dönem omurilik ve beyin felcine bağlı yatağa bağımlılık durumunun ortadan kalkması, hastalarımızın oturma dengesi, ayakta durma dengesi gelişiminin hızlandırılması amaçlı kullandığımız ‘erigo robotik teknolojisi'nden faydalanmaktayız.
#ErigoSalgın sürecinde eve kapanarak yüksek miktarda karbonhidratlı yiyecekler tüketmek bağırsak sorunlarını da beraberinde getirdi. Mide ve bağırsaklarda bulunan serotonin, bağırsak hareketlerinin ve işlevlerinin düzenlenmesine katkıda bulunduğunu belirten uzmanlar, “Serotonin eksikliğinde kişi kabızlık, şişkinlik gibi birtakım sağlık sorunları ile karşılaşabilir” uyarısında bulunuyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Özden Örkçü, kabızlık sorunuyla ilgili bilgiler verdi.
#KabızlıkSerebral Palsi toplumlara göre değişmekle birlikte, her 1000 canlı doğumda 1-5 olarak bildirilmektedir. Türkiye'de serebral palsi hastalığı Ceyda Düvenci'nin kızı ile tanındı. Düvenci, tedavisi sabır isteyen Serebral Palsi CP hastası kızıyla yaşadıklarını katıldığı programlarda dile getirerek farkındalık sağladı. Peki, serebral palsi nedir? Serebral Palsinin belirtileri neler?
#Ceyda Düvenci’Nin KızınınSindirim sistemi sağlığı için olmazsa olmaz lifli gıdalar bağırsak hareketlerini düzenler, kandaki şeker seviyesini kontrol eder. Beslenme ve Diyet Uzmanı Esra İncekara, gün içinde tüketilmesi tavsiye edilen ortalama lif miktarının yetişkinler için 25 – 30 gram olduğunu söyledi, lifli gıdaların sağlığımıza faydalarını sıraladı.
#Lifli BesinlerMagnezyum eksikliği, vücudumuzda birçok soruna neden olur. Yorgunluk, halsizlik ve husursuzluk gibi belirtilerle kendini gösterir. İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Muharrem Kıskaç, magnezyum eksikliği ve alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi.
#Magnezyum EksikliğiYaşamımız boyunca olduğu gibi ramazan ayında da beslenmemizin yeterli ve dengeli olması gerekmektedir. Zaten ramazan ayındaki asıl amacımız kesinlikle aç kalmak değil, bedenimizi ve ruhumuzu oruç ibadeti ile arındırarak rahatlatmaktır. Peki, o zaman ramazan ayını kilo alarak değil de tam da yaz öncesi kilo vererek değerlendirmek için neler yapmalıyız? Diyetisyen Ceysi Kazado, sizler için anlattı.
#Kilo Vermek