O ilaçlar kabızlık yapabilir

Güncelleme Tarihi:

O ilaçlar kabızlık yapabilir
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2016 10:03

Ağrı kesici ilaçlar, vitaminler ve antidepresanlar ile mide ilaçlarının kabızlığa neden olabileceği belirtildi. Genel Cerrah Doç. Dr. Fatma Ayça Gültekin, bu ilaçları kullananların destek alması gerektiğini de söyledi.

Haberin Devamı

Kabızlık kilo alma nedenlerinden bir tanesi olmasının yanı sıra uzun vadede ciddi sonuçlar doğurabilir. Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Uygulama ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Fatma Ayça Gültekin, "Kabızlık, bağırsak tembelliği veya tıp dilinde konstipasyon dediğimiz durum bir haftada veya daha uzun sürede bir kez dışkılamanın olması halidir. Kabızlığın yeme alışkanlıklarından başlayıp kansere kadar uzanan çok fazla sayıda nedeni bulunmaktadır" dedi.

LİFLİ GIDALAR DAHA FAZLA TÜKETİLMELİ

O ilaçlar kabızlık yapabilir

Kırmızı et, yumurta, yağlı peynir, çikolata, ağrı kesiciler, vitamin ilaçları, antidepresanlar ve mide ilaçlarının kabızlık yaptığını belirten Dr. Gültekin, bağırsak tembelliğinin önüne geçebilmek için lifli gıdaların (sebze, meyve gibi) daha fazla tüketilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Kadınların doğum ve lohusalık dönemlerinde kabızlık sorunu yaşadıklarını ifade eden Dr. Gültekin, özellikle doğum sonrasında karın kaslarının gevşemesi ve doğum sonrası dönemde ağrıyı gidermek amacı ile kullanılan ağrı kesici ilaçların etkisiyle kabızlığın meydana geldiğini söyledi. Şiddetli diyabeti olan hastaların büyük çoğunluğunun da kabızlıktan yakındığını dile getiren Doç. Dr. Gültekin, "Kabızlık, bağırsak tembelliği veya tıp dilinde konstipasyon dediğimiz durum bir haftada veya daha uzun sürede bir kez dışkılamanın olması halidir. Kabızlığın yeme alışkanlıklarından başlayıp kansere kadar uzanan çok fazla sayıda nedeni bulunmaktadır" dedi.

Haberin Devamı

BU İLAÇLARI UZUN SÜRE KULLANDIYSANIZ DİKKAT!

Doç. Dr. Fatma Ayça Gültekin, "Özellikle narkotik türevi olan güçlü ağrı kesiciler kabızlığa neden olmaktadır. Bu tür ağrı kesicileri kullanmak zorunda olan hastalarda mutlaka dışkı kıvamını yumuşatıcı ilaçların kullanılması önerilmektedir. Bunun dışında yapılan bazı çalışmalarda aspirin ve ibuprofen gibi ağrı kesiciler kullananlarda da kabızlık geliştiği saptanmıştır. İshal yapan (laksatif) ilaçların bir kısmı bağırsak aktivitesini artırarak etkili olur. Bu tarz laksatiflerin doktor gözetimi altında öneriler doğrultusunda kullanılması gerekir. Eğer bu ilaçları önerilenin dışında çok uzun süre kullandıysanız, bu ilacı almadan tuvalete çıkmaz hale gelirsiniz. Bu nedenle hangi laksatif olursa olsun doktorunuza danışmadan kullanmamanızı öneririm.

Haberin Devamı

ÇİKOLATA BAĞIMLISIYSANIZ AZALTIN

O ilaçlar kabızlık yapabilir

Çikolata bağımlısıysanız, çikolatayı mutlaka azaltın. Çalışmaların bir kısmı çikolatayı kabızlık sebebi olarak gösterirken, bazı çalışmalarda çikolata yemenin kabızlık şikayetlerini giderdiği yönünde deliller sunmaktadır. 2005 yılında yapılan bir çalışmada kronik kabızlık ve spastik kolon bulunan kişilerin normal bireylere göre daha fazla çikolata tükettiği gösterilmiştir. Eğer kabızlığı varsa ve çok çikolata bağımlısıysanız, azaltmanızı şiddetle öneririm. Genel olarak vitaminler kabızlığa neden olmaz denmekle birlikte içinde kalsiyum ve demir bulunan vitamin hapları kabızlığa neden olur. Böyle bir durumda benim hastalara önerim; eğer gerçekten ihtiyacınız yoksa kalsiyum ve demir içeren vitaminleri kullanmayı bırakmaları, ancak kesinlikle kullanmalarını gerektirecek bir hastalık hali varsa bu tarz vitaminleri mutlaka dışkı kıvamını yumuşatıcı ilaçlarla birlikte almalarıdır.

Haberin Devamı

ANTİDEPRESANLAR DA YAPABİLİR

Bazı antidepresan ilaçlar kabızlığa neden olmaktadır. Bunların başında da oldukça yaygın kullanılan bazı antidepresanlar bulunmaktadır. Eğer bu antidepresanları kullanıyorsanız ve kabızlık şikayetiniz varsa doktorunuza danışarak dışkı kıvamını yumuşatıcı ilaçlar kullanmanızı öneririm. Aynı hipotiroidizmde olduğu gibi depresyon da vücutta metabolizmanın yavaşlamasına ve bağırsak hareketlerini yavaşlatarak kabızlık gelişmesine neden olmaktadır. Önemli bir özellik spastik kolon bulunan kişilerde beraberinde depresyon görülmesi ve kabızlık olması çok sık rastlanan bir durumdur.

KALSİYUM VE ALÜMİNYUM BULUNANLAR KABIZ YAPABİLİR

Haberin Devamı

Mide yanması veya ekşimesi gibi durumlarda sıkça kullanılan antiasit ilaçların bazıları, özellikle de içinde kalsiyum ve alüminyum bulunanlar kabızlığa neden olmaktadırlar.

"YAĞLI YEMEYİN"

O ilaçlar kabızlık yapabilir

Bu konuda oldukça şanslıyız çünkü piyasada çok çeşitli antiasit ilaç bulunmakta ve sizde kabızlık yapan antiasit ilaç bir başkasıyla rahatlıkla değiştirilebilmektedir. Ancak benim önerim, eğer öğünlerinizdeki yemek ve yağlı yiyecek miktarını azaltır daha fazla sebze ve meyve tüketirseniz hem mide yanması ve antiasit kullanmaktan hem de kabızlıktan kurtulmuş olursunuz. Gebelik sürecinde kabızlık olması hemen hemen herkesin bildiği bir sorundur. Ancak doğum sonrası ve lohusalık döneminde de kabızlığa sıkça rastlamaktayız. Bu durum özellikle doğum sonrasında karın kaslarının gevşemesi ve doğum sonrası dönemde ağrıyı gidermek amacı ile kullanılan ağrı kesici ilaçların etkisi ile meydana gelmektedir. Ayrıca normal doğum yapan annelerde özellikle de epziyotomi (dikişli normal doğum) yapılmışsa, o bölgedeki ağrıdan dolayı dışkılamanın geciktirilmesi yine kabızlık gelişimine neden olmaktadır.

Haberin Devamı

DİYABET ŞEKER HASTALARINDA DA OLABİLİYOR

Diyabet-şeker hastalığı sinirlerde hasarlanmaya neden olarak, kişinin sindirim aktivitelerinin bozulmasına neden olmaktadır. Şiddetli diyabeti olan hastaların büyük çoğunluğu kabızlıktan yakınır. Bu nedenle kabızlık şikayeti olan bir kişide kan şeker düzeylerinin kontrol edilmesi önemlidir. Herkesin bildiği lifli gıdaların ve suyun az tüketilmesi, hareketsiz yaşam tarzı ve ortam değişikliği (özellikle şehir) gibi nedenlerin dışında daha az bilinen ancak günlük hayatımızda sıkça karşılaştığımız durumlar veya kullandığımız ilaçlar da kabızlığa neden olmaktadır" ifadelerine yer verdi.

 

 

BAKMADAN GEÇME!