Hasta yakınlarına bakım eğitimi

Güncelleme Tarihi:

Hasta yakınlarına bakım eğitimi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2017 11:35

Hasta yakınlarına bakım eğitimi

Haberin Devamı

 

ANTALYA, (DHA) - ANTALYA Eğitim ve Araştırma Hastanesi Evde Sağlık Hizmetleri Birimi, evde bakıma muhtaç, yatağa bağımlı hastaların yakınlarına yönelik' evde bakım eğitimi' vermeye devam ediyor.
Eğitim ve Araştırma Hastanesi Evde Sağlık Hizmetleri sorumlusu Dr. Mehtap Alpak, evde bakım eğitimlerini Kasım 2012'de vermeye başladıklarını kaydetti. 2012 yılından bu yana toplam 737 hasta yakınına eğitim verdiklerini ifade eden Dr. Alpak, evde sağlık hizmeti veren ekiplerin her zaman hastanın yanında olma şansının olmadığını kaydetti. Dr. Alpak, bu nedenle hastaların sürekli yanında bulunan yakınlarının tıbbi boyutta yapmaları ve yapmamaları gerekenler konusunda bilinçlendirilmesinin çok önemli olduğunu söyledi.
EĞİTİMİN AMACI
Dr. Mehtap Alpak, hasta yakınlarına verilen evde bakım eğitimlerinin uzun vadedeki amacının; Sağlık Bakanlığı'nın Sağlıkta Dönüşüm Programı çerçevesinde temel hedef olarak ele aldığı, hastalara kaliteli, nitelikli ve ulaşılabilir sağlık hizmetinin verilmesi ilkesini sağlamak olduğunu vurguladı.
Eğitimlerin tıbbi yaklaşım, sosyal haklar ve fizyoterapi şeklinde 3 ana başlık altında ele alındığını belirten Dr. Alpak, görsel anlatım ve teorik bilgiler içeren eğitimlerin aylık olarak düzenlendiğini kaydetti.
EĞİTİMDE NELER ANLATILIYOR
Eğitimlerin hemşire Nuran Akar Dağ, sosyal hizmet uzmanı Sibel Atabay ve fizyoterapist Sedat Bayrak'tan oluşan ekip tarafından verildiğini anlatan Dr. Mehtap Alpak, hasta yakınlarına verilen eğitimi ise şu başlıklar altında sıraladı:
"Genel vücut bakımı, sonda katater, kardiyovasküler hastalıklar, koah, diyabetik, evde acil durum yönetimi, serebrovasküler ve nöramüskiler hastalıklar, alzaymır-demans, bası yaraları, bakım alan ve verende depresyon, evde ilaç yönetimi, beslenme (oral-enteral hastaya özgü), solunum problemleri, dehidratasyon ve sıvı tedavisi konstipasyon ve diyare, yatak içi egzersiz gibi tıbbi ve fizyoterapi konuları."
Dr. Alpak, sosyal haklar boyutunda ise; bakım maaşı, engelli maaşı, engelli kimlik kartları gibi engelli ve muhtaçların özlük haklarına dair bilgilendirmeler yaptıklarını vurguladı.

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!