Kolesterol nasıl düşer sorusunun yanıtı vatandaşların en çok sorguladığı konular arasında yer almaya devam ediyor. Özellikle hayvansal gıdalarda bolca bulunan kolesterolün hangi besinlerde daha az olduğu merak ediliyor. Peki, kolesterol nasıl düşer? Kolesterolü düşüren besinler nelerdir?
#KolesterolKış soğuk ama güzel yüzünü gösterdi. Değişen havalarla birlikte soframıza misafir ettiğimiz sebze ve meyveler de değişmeye başladı…Okul öncesi dönemde ise kendi mutfağınızda pişen yemekleri çocuğunuza yedirmeye özen göstermelisiniz. Özellikle kış aylarında eviniz dışında yiyeceğiniz öğünlere de ayrı bir önem göstermek çocuğunuzu hastalıklara karşı korumak ve yemek bilinci kazandırmak için önemlidir.
#MeyveKaliteli hayvansal proteinin en önemli kaynaklarından biri olan yumurtanın kolesterol üzerindeki etkileri pek çok kişide endişe yaratıyor. Doktoralı tıp öğrencisi Nick Norwitz, bu noktadan hareket etti ve bir ay boyunca günde 24 yumurta yedi. Yumurta tüketiminin kolesterolü üzerindeki etkisini ölçen Norwitz, çok çarpıcı sonuçlara ulaştı. İşte tüm ayrıntılar...
#SağlıkAkdeniz diyeti, uzun zamandır dünyanın en sağlıklı beslenme planı olarak tanımlanıyor. Bu diyetin kilo kaybı, kalp hastalığı riskinin azalması ve demansın önlenmesinde etkili olduğuna dair onlarca araştırma bulunuyor. Fakat bilim insanları yaptıkları araştırmada Akdeniz diyetini tahtından edecek yeni bir beslenme şekli üzerinden duruyor: Atlantik diyeti... Peki Atlantik diyeti hangi artıları sağlıyor? Nasıl bir beslenme şeklini savunuyor? Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Diyetisyen Berna Arslan, hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SağlıkKalp ve damar hastalıkları, dünyadaki ölümlerin en önde gelen nedenidir. Kalp damar hastalıklarına bağlı ölümlerin en sık sebepleri kalp krizi ve inmedir. Yaşam tarzımızda bazı değişiklikler yaparak, hipertansiyon ve şeker hastalığı gibi hastalıkları kontrol altına alarak kalp ve damar hastalıklarından korunabiliriz. Peki bu değişiklikler neler olabilir? Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. İsmail Polat Canbolat kalp ve damar sağlığını korumanın yollarını anlattı.
#Kalp Ve DamarBir doktor ve gıda bilimci olan William Li, 20 yıl boyunca beslenme şeklinin hastalıkları yenmeye ve daha uzun bir ömre nasıl yarayacağını araştırdı ve sonunda aradığı cevabı buldu. Akdeniz ve Asya mutfağını harmanladığı beslenme tarzına ‘MediterAsian’ adını veren Li’nin altı kategoriye ayırdığı diyetini Prof. Dr. Alev Keser ile inceledik
#Akdeniz DiyetiBir doktor ve gıda bilimci olan William Li, 20 yıl boyunca beslenme şeklinin hastalıkları yenmeye ve daha uzun bir ömre nasıl yarayacağını araştırdı ve sonunda aradığı cevabı buldu. Akdeniz ve Asya mutfağını harmanladığı beslenme tarzına ‘MediterAsian’ adını veren Li’nin altı kategoriye ayırdığı diyetini Prof. Dr. Alev Keser ile inceledik
#Akdeniz Diyeti‘Süper besin’ son zamanların en popüler kavramlarından biri, ancak pek çok insan süper gıdanın gerçekte ne olduğu konusunda net bir fikre sahip değil. Peki ne demek süper besin? Hangi gıdalar bu kategoriye giriyor? Bu kavram neden tartışılıyor? En önemlisi de süper gıdaları tüketirken nelere dikkat etmek gerekiyor? Son dönemin favori süper besinlerini uzmanlarımızın da desteğiyle teker teker masaya yatırdık...
#SağlıkStandart yemek çeşitlerinden sıkılan, akşam yemekleri için farklı bir tarif arayan okuyucularım için yepyeni bir tarifle geldim bu hafta; ceviz büyüklüğünde ufak yumrular şeklinde büyüyen, katmanlı yapıya sahip bir sebze desem? Evet, bildiniz! Brüksel lahanası… Üstelik ayvalı terbiyeli…Birçoğunuzda lahana ismini duyar duymaz “Hımmteşekkürler, ben almayayım.” tepkisi uyandığını biliyorum.Fakat vereceğim bu tarifle, Brüksel lahanasına olan bakış açınızı hatta bu sebzeyle olan ilişkinizi değiştireceğime inanıyorum.
#Brüksel LahanaBaharatların tümü, aroma veren yumru köklerin, meyvelerin, tohumların, ağaç kabuklarının çoğunlukla kurutulmuş halidir. Baharatlar yiyeceklerde koruyucu özellik oluşturur ve bozulmadan dolayı oluşan kokuları bastırır. Tane olanlar ise kullanmadan önce öğütülmelidir. Bu yazımızda ise sizlere baharatların özellikleri, faydaları ve kullanım alanlarından bahsedeceğim.
#BaharatlarRinga balığı; bir tür yem balığıdır. Clupeiae (Hamsigiller) familyasına aittir, Kuzey Pasifik – Kuzey Atlantik Okyanusları sığ bölgelerinde ve Baltık Denizi sularında bulunmaktadır. Güney Amerika’nın batısında bulunan balıkçı bankaları çevrelerinde yaşam döngüsünü sürdürmektedir. Taze olarak tüketilebileceği gibi tuzlama olarak da yapılmaktadır. Boyu 30cm kadar basık karınlı, sırtı gri mavidir. Ringa balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır? Ringa balığı faydaları ve özellikleri hakkında detaylarıyla derledik.
Günde yaklaşık 100 bin kez kasılan ve tüm vücuda saatte 300 litreye yakın kan pompalayan kalbimiz, bizler için her gün var gücüyle çalışıyor. Ancak günümüzde görülme sıklığı giderek artan obezite, Tip 2 diyabet, hipertansiyon gibi kronik hastalıklar da farklı kalp sorunlarının gelişmesine davetiye çıkarıyor. Ama kalp sağlığımızı olumsuz etkileyen en önemli iki düşman ise sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam...
#SağlıkRamazanda doğru besinleri, doğru miktarlarda yiyerek oruç tutmayı başarırsanız hem ibadetinizi yapmış hem de vücudunuza sıhhat kazandırmış olursunuz. Sağlıklı oruç tutmayla doğru beslenmenin ipuçlarını beslenme ve diyet uzmanı Elif Nida Zafer ve Hürriyet Lezzetli Hayat yazarı, iç hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya anlattılar…
#Ramazanda Doğru Beslenmeİnsan yaşamının devam edebilmesi için en temel ihtiyaç beslenmedir. Ancak bazı kişilerin sağlık nedeninden dolayı ya da vücut formunu korumak amaçlı beslenmelerine artı olarak özen göstermeleri gerekir. Bu özenli beslenmelerde karşımıza en sık çıkan yiyecek grubu ise lifli besinlerdir. Lifli besinler nelerdir ve ne işe yarar? Lifli yiyecekler kilo aldırır mı ya da zayıflatır mı tüm detayları ile derledik.
#Lifli BesinlerLektin, yediğiniz yiyecekler de dahil olmak üzere tüm yaşam formlarında bulunan bir protein türüdür. Lektin içeren besinler çeşitli sağlık faydaları sağlayabilirler. Peki, lektin nedir, hangi gıdalarda bulunur? İşte lektin içeren besinler ve vücudumuza etkileri…
#LektinKolesterol toplumumuzda en sık görülen rahatsızlıklardan bir tanesidir. Kolesterol rahatsızlığı olan kişiler bu rahatsızlığa nelerin iyi geldiğini merak etmektedirler. Kolesterole iyi gelen besinler ve doğal tedavi seçenekleri vardır. Kolesterol teşhisi konulan kişiler kolesterole dair araştırma yapmaktadırlar. Peki kolesterole ne iyi gelir? Kolesterol nasıl geçer? Kolesterolün nedenleri nelerdir? Kolesterol nasıl tedavi edilir? İşte kolesterol ile ilgili tüm detaylar.
#Kolesterole Ne İyi Gelir Ve Nasıl Geçer?Geçmişi binlerce yıl öncesine dayanan ve günümüzde hala kullanılmaya devam eden pamuk yağı sağlıklı besinler arasında yer alır. Faydaları saymakla bitmeyen pamuk yağı sağlık açısından oldukça olumlu etkilerde bulunur. Ayrıca lezzetli ve kıvamında yemekler hazırlama konusunda da oldukça etkilidir. Pamuk yağı nedir, nasıl elde edilir faydaları nelerdir gibi konuları sizin için derledik.
#Pamuk Yağı NedirBir diyete başlamadan önce kişinin kronik rahatsızlığı veye kan değerleri gibi durumlarının dikkate alınması çok önemli. Bu nedenle uygulanan diyetler de kişilere göre değişebilir. DASH diyeti de bu farklı diyetlerden biri. Bu diyet daha çok yüksek tansiyon hastaları için önerilmektedir. Peki DASH diyeti nedir, nasıl yapılır? İşte DASH diyetinde tüketilen besinler
#DASH DiyetiYemek yedikten kısa bir sonra açlık hissedilebilir. Doyma hissi olmayınca da sürekli bir şeyler yeme ihtiyacı oluşabilir. Bu da kilo artışına sebep olur. Peki bu durumla nasıl başa çıkılabilir? Gün boyu tok tutan besinler nelerdir? Uzmanlar, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
#Tok Tutan BesinlerHem yüksek tansiyonunuz hem de fazla kilonuz mu var? Kilo kaybı sağlayarak kan basıncınızı azaltabileceğinizi biliyor muydunuz? Gözlemsel ve klinik çalışmaların sonuçları ağırlığın kan basıncı ile direkt ilişkili olduğunu gösteriyor. Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük Budak, yüksek tansiyonu olan kişilerin DASH diyeti uygulayabileceğini belirtti, hipertansiyon ile mücadelede önemli olan bu diyetin ayrıntılarını paylaştı.
#Dash DiyetiOmega-3 yönünden zengin bir besin olan balık, sağlık için çok faydalı. Özellikle de mevsiminde düzenli olarak tüketilmesi öneriliyor. Ancak en yüksek faydayı sağlaması için doğru hazırlanması ve tüketilmesi de önemli. Peki balığın sağlığa faydaları neler? Nasıl tüketilmeli?
#Balıkİç Hastalıklar Uzm. Dr. Bedrettin Oflaz, çağın en önemli sorunlarının başında gelen diyabet gerektiği gibi tedavi edilmezse, kalp damar hastalıkları, böbrek yetmezliği, körlük, sinir hasarı ve diyabetik ayak gibi çeşitli sorunlara yol açabildiğini söyledi.
#Diyabet