Kahramanmaraş ve çevre illeri etkileyen deprem felaketinin ardından yaralar sarılmaya devam ediyor. Bir yandan enkaz çalışmaları sürerken, diğer yandan depremzede vatandaşların kolera gibi salgın hastalıklar konusunda dikkatli olunması gerekiyor. Ancak deprem bölgesinde kolera hastalığı gibi bulaşıcı bakterilere karşı dikkat edilmesi konusunda uzmanlar uyarılarda bulunuyor. Hijyenlerine çok fazla dikkat edilemeyen toplu ortamlarda kolera riski artabiliyor. Peki, kolera nedir, nasıl bulaşır? Kolera hastalığı tedavisi nasıl olur? Sağlık Bakanlığı Bulaşıcı Hastalıklar ve Erken Uyarı Dairesi Başkanlığı kolera belirtileri ve alınacak önlemler hakkında önemli bilgiler verdi.
#KoleraKolera nedir sorusunun yanıtı birçok vatandaş tarafından sorgulanan hastalıklar arasında yer almaya başladı. 1883 yılında Mısır'da yaşanan bir salgında keşfedilen kolera hastalığı her yıl binlerce ölüme neden oluyor. Peki, kolera nedir? Kolera hastalığının tedavisi var mı?
#KoleraBağışıklık sisteminin zayıflaması, soğuk hava, temiz su kaynaklarına ve tuvalete erişim sorunu, kişisel eşyanın ortak kullanımı farklı salgınların tetikleyicisi olabilir. Halk Sağlığı Uzmanları Derneği Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tuğrul Erbaydar’la salgın riskini konuştuk: “Deprem koşullarında tek bir vakanın bile içme suyuna bulaşması ciddi vakalara yol açabilir.”
#Deprim‘Covid-19 pandemisi ne zaman ve nasıl sona erecek?’ sorusuna cevap arayan bilim insanları, koronavirüsün atası olmasından şüphe edilen Rus gribini mercek altına aldı. İçinde bulunduğumuz salgınla benzerlikler taşıyan ve tarihin ilk modern grip salgını olarak anılan Rus gribinin seyri, içinde bulunduğumuz pandeminin nasıl ilerleyeceği ve sona erip ermeyeceğine ilişkin ipuçları sunuyor. "Bitti" denen virüs 133 yıl aradan sonra Covid-19'la yeniden mi aramızda? İşte Rus gribinin bilinmeyenleri...
#Rus Gribiİnsanlık tarihine baktığımız zaman birçok hastalığın ortaya çıktığı görülmüştür. Bu hastalıklar salgın şekilde yayılarak büyük kitlelere ulaşmıştır. Özellikle bazı hastalık türleri geniş bir kitlenin yok olmasına neden olmuştur Bu hastalıkların birçok farklı sebeplerden kaynaklandığı görülmüştür. Sizler için Tarihteki en büyük salgın hastalıklar nelerdir tüm detayları ile derledik.
#SağlıkÇevresel faktörler insan sağlığı üzerinde her zaman için çeşitleri etkileri ortaya çıkarmaktadır. Eğer çevresel faktörlerin olumsuz koşullarda olduğu görülürse insan sağlığına ciddi etkileri olacaktır. Bunun sonucunda ise birçok hastalık çıkma ihtimali bulunmaktadır. Sizler için çevre sorunlarıyla ortaya çıkan hastalıklar ve belirtileri nelerdir tüm detayları ile derledik.
#Sağlık11 yaşındaki bir kız çocuğunun cinsel yolla bulaşan bir hastalık olan belsoğukluğu kapma ihtimali sizce nedir? Aslında böyle bir ihtimalin var olduğunu dahi düşünemezdik, ta ki gerçek olana kadar. Öte yandan uzmanlar havuzların, kaplıcaların ve hatta hamamlar, umumi tuvaletler gibi ortak kullanım alanlarının belsoğukluğu da dahil pek çok hastalık riski taşıdığını söylüyor. İşte Avusturalyalı ailenin termal havuz ziyareti sonrası başına gelen talihsiz hikaye ve hepimizin karşı karşıya olduğu riskler...
#Gonore BakterisiYardım kuruluşu Kızılay, 153 yılı geride bıraktı. Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, “Kızılay 153 yıldır büyüyen bir ‘iyilik’ hareketidir. Milyonlarca gönüllünün tarih boyunca verdiği su ile büyüyen bu ‘iyilik çınarı’ bugün kurduğu çağdaş sistemlerle dünyada ‘iyilik’ var olduğu sürece insan acısını dindirmeye devam edecektir” dedi.
#Haberİnsanlık tarihinin her döneminde salgın hastalıklar büyük olaylara sebep oldu. İmparatorluklar yıkıldı, insanlar kıtalararası göç etmek zorunda kaldı. Antik dönemlerden bu yana insanlığın mücadele etmek zorunda kaldığı salgın hastalıklardan en çok etki edenler arasında ise veba, kolera, tifüs, çiçek, ebola ve grip geldi. İşte o sessiz katiller:
#GazetehaberiKolera, Vibrio cholerae isimli bakterinin neden olduğu bağırsak enfeksiyonuna bağlı olan, akut ve şiddetli ishal ile seyreden bir hastalıktır. Kolera, kalabalık ortamlarda yaşayan savaş, yoksulluk ve doğal afetlerden etkilenen topluluklarda kolayca yayılıp ölümlere yol açabilmektedir. Peki Kolera hastalığının belirtileri nelerdir, hastalık nasıl bulaşır?
#Kolera NedirŞu bir gerçektir ki çocukların hastalıklara karşı toleransı yetişkinlere oranla daha düşüktür. Hal böyle boyunca önemsiz görülebilecek birçok hastalık çocuklarda ciddi problemlere neden olur. Özellikle de hastalıkları beraberinde getiren mevsimsel değişiklikler büyük risk taşıyor. Çünkü çocuklarda bağırsak sistemleri mevsimlere bağlı olarak daha hassas hale geliyor. En yaygın görülen bağırsak problemlerinden ishal ise sanıldığından daha kötü bir tabloya sebep oluyor.
#ÇocukKışın olduğu gibi yazın da çocuklar birçok hastalıkla karşı karşıya kalıyor. Ortak kullanım alanlarında geçen sürenin artması, havuz ve denize giren çocukların belli hijyen kurallarını yerine getirmemesiyle hastalıklar da kendini göstermeye başlıyor.
#Çocuk HastalığıPayitaht 'Abdülhamid' dizisinin bu akşam yayınlanacak yeni bölümü öncesinde fragman ekranlara geldi. Dizinin son bölümünde yaşananların ardından dizinin yeni bölümünde neler yaşanacağını merak ediliyordu.. Abdülhamid’in emriyle idam gerçekleşmiş; Seniha Sultan da Mahmud Paşa’nın acısıyla kavrulmaktadır. Peki Payitaht 'Abdülhamid' yeni bölüm fragmanında başka neler yaşanıyor?
#Payitaht 'Abdülhamid'Payitaht Abdülhamid dizisi bu hafta ekranlara gelen son bölümüyle izleyicilerine yine nefes kesen dakikalar yaşattı. Ekranlarda yayınlanmaya başladığı günden itibaren gerek konusu gerekse oyuncu kadrosuyla dikkat çeken dizi Payitaht Abdülhamid'de heyecan doruktaydı. Dizinin bu hafta yayınlanan son bölümünde Parvus’un Abdülhamid’in bazı gençleri zehirlettiği haberini dünyaya yaymak için korkunç bir planı vardı. Son bölümün bitmesinin ardından diziseverler yeni bölüm fragmanını merak etmeye başladılar. Peki, Payitaht Abdülhamid dizisinin yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı?
#Payitaht AbdülhamidGebelik döneminde ishal, günde üç veya daha fazla sayıda yumuşak, sulu dışkılama olarak tanımlanabilir. Dışkıda koku, renk ve kıvam değişiklikleri görülebilir, ishalle birlikte karın ağrısı, mide bulantısı, kusma olabilir. Gebelik dönemindeki ishallerin çoğunlukla sebebi besin zehirlenmeleridir. Özellikle yaz aylarında besin zehirlenmesine bağlı ishal sık görülür.
#İshal TedavisiBarack Obama da onu okuyor, Mark Zuckerberg de. Türkiye’den lise öğrencisi için de süperstar, Çinli bir muhasebeci için de… İsrailli yazar Yuval Noah Harari kendi halinde bir askeri tarih uzmanı iken ‘Sapiens’ isimli kitabıyla dünyayı sarstı. O kitapta insanın o destansı bazen de kirli macerasını anlatıyordu. İkinci kitabı Homo Deus’ta bilmediğimiz sularda. Bize geleceğimizden pencereler açıyor Harari. Yazarla, İnsani Gelişme Vakfı’nın (İNGEV) davetlisi olarak geldiği İstanbul’da konuştuk.
#Yuval Noah HarariYolunuz Afrika’ya düşecekse, koleraya dikkat... Kısa bir süre önce kısa adı UNICEF olan Çocuklara Yardım Fonu, Güney Sudan’da kolera şüphesiyle hastaneye kaldırılan 11 kiinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Birleşmiş Milletler de geçen haziran ayında aynı yerde 5 bin çocuğun kolera salgını riskiyle karşı karşıya olduğunu bildirmişti.
#KoleraYolunuz Afrika’ya düşecekse, koleraya dikkat... Kısa bir süre önce kısa adı UNICEF olan Çocuklara Yardım Fonu, Güney Sudan’da kolera şüphesiyle hastaneye kaldırılan 11 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Birleşmiş Milletler de geçen haziran ayında aynı yerde 5 bin çocuğun kolera salgını riskiyle karşı karşıya olduğunu bildirmişti.
#Mesude Erşan