Zaman kısıtlaması olmadan sofraya kurulmak, usul usul, tadını çıkara çıkara yemek tatilde olmanın en güzel yanlarından biri... Jürimiz geçen hafta en sevdikleri yol üstü lezzet duraklarını anlatmıştı, bu hafta sıra Ege ve Akdeniz’deki kahvaltı mekânlarında... Ev yapımı ekmeklerden kuru domatesli-biberiyeli tereyağına, otlu tepsi böreğinden poşe yumurtaya tadanı mutlu etmesi garanti önerilerimiz var.
#KahvaltıElde incecik açıldıktan sonra haşlanan hamur katları... Arasında beyazpeynir-maydanoz veya bol kıyma... Tepside üzeri nar gibi kızaran suböreği, mutfağımızın en özel lezzetlerinden, bayram sofralarının da vazgeçilmezi... En iyilerini bulabileceğimiz yerleri jürimize sorduk.
#BaklavaZengin demografik yapısıyla doğasının nimetlerini mutfakta bir araya getirip harmanlayan Düzce, başka hiçbir ile nasip olmayan gastronomik bir özgünlüğe sahip. Çerkes, Abhaz, Gürcü, Laz, Boşnak gibi 20’ye yakın etnik grubun yarattığı lezzet çeşitliliği tek başına bölgeyi ziyaret etme sebebi.
#HürriyetGeçen hafta ekipçe İstanbul’un Avrupa Yakası’ndaki en güzel semtleri adım adım gezdik, nerede ne yapılması gerektiğini yazdık. Bu hafta hedefimizde Anadolu Yakası var. Önce bir vapur turu yapıp Boğaz’ın iki yakasındaki ‘en havalı’ semtlere uğradık, sonra da Bağdat Caddesi’nden Kalamış’a, Moda’ya baharın tadını çıkarabileceğimiz en güzel yerleri ve buralardaki önemli noktaları anlattık. Haftaya Adalar, Beykoz, Anadolukavağı ve Rumelikavağı’ndayız; İstanbul’dan çıkmadan kendinizi tatilde hissedebileceğiniz yerleri sıralayacağız.
#Modaİçinden kıyması, peyniri taşan kolböreği, bol yağda kızaran puflar, içindeki ıspanakla, pırasayla gönül çalan el açmaları... Börek denince bizim için akan sular duruyor. Evde annelerimizin yaptığının yeri hepimizde ayrı ama hamurundan harcına, fırınından yağına hakkını vererek pişiren, işinin ehli işletmelerimiz de çok. Jürimiz böreğin en iyilerini tadabileceğimiz favori adreslerini paylaştı.
#KolböreğiÜlkemizin birçok yerinde, özellikle de sabahın erken saatlerinde buharı tüterek fırından çıkan kıymalı, peynirli, patatesli, otlu, ıspanaklı ve sade börekler mutfağımızın en sevilen lezzetlerinden. Milas’ın otlu böreğinden Antalya’nın serpmesine, Antakya’nın kaytazından Erzurum’un ketesine çeşitlerimiz saymakla bitmez. Ama benim için her şehrin, kasabanın kendine özel tarifiyle yaptığı suböreği, tüm böreklerin ecesidir...
#BörekAh, bu şeker ve tuzun ortaya çıkarabildiği farklı özellikler yok mu, işte onlar olmasa hiçbir şeyin tadı olmazdı herhalde. Sert kabuğuyla kendini koruyan, kesince ortaya çıkan turuncu rengin neşesiyle içimize sıcaklık veren balkabağı, bu keşif için en uygun lezzetlerden. Hem tatlı hem tuzlu tariflerini deneyerek mevsimin bu mucize meyvesinin tadını doya doya çıkarmanın tam zamanı!
#BalkabağıBoğaz’da uzun uzun yürümeyi, deniz kokusunu içinize çekmeyi, martılara simit atmayı siz de özlediniz mi? Yanıtınız evetse, atlayın bir vapura, kurulun ‘arka açık’a... Vapur sefanızı yaparken siz sadece hangi iskelede inmek istediğinize karar verin. Oralarda neler yapılabileceğine dair öneriler de bizden.
#GazetehaberleriYemeklerini ön plana çıkarıyorlar; yeni lezzet merkezleri, restoranlar açıyorlar; karşılığını da alıyorlar: Yemek düşkünleri bu şehirleri ya çoktan keşfetti ya da listelerinin başına yerleştirdi bile. Hızlıca bir dünya turu yapıp eksiğiniz var mı, bakalım mı?
#Marakeş YemekleriHünkar, İstanbul’un en iyi lokantalarından biri. Herhangi bir kategoriye sokmak zor. Feridun Üğümü’nün mutfağının kökleri ‘esnaf’ kategorisinde olsa bile, sunulan yemeklerin çoğunu hiçbir esnaf lokantasında bulamazsınız. Klasik Türk mutfağı diyelim. Ama Feridun Bey’in kişisel yorumu ile...
#HünkarHürriyet Cumartesi yazarı Vedat Milor, bu haftaki köşesinde İstanbul'un klasikleşmiş Türk mutfağı lokantalarından Hünkar'ı yazdı. Milor, Hünkar'ın yemeklerini överek, mekanı 5 üzerinden 5 yıldızla değerlendirdi yani "başyapıt" kategorisine koydu. Milor, "Malzeme kalitesi olsun, pişirmedeki ustalık olsun, beş yıldızı hak ediyor" ifadelerini kullandı. İşte Vedat Milor'un Hünkar değerlendirmesi...
#Hünkar