Ekşi kiraz olarak bilinen vişne ve vişne suyu antioksidan deposudur. Kiraz ile görüntü olarak benzer ama vişne kiraza göre daha asitli ve ekşidir. Ekşi bir tada sahip olması nedeniyle vişne kiraz gibi kolay tüketilmez. Bu sebeple vişne reçeli, vişne suyu, vişne kompostosu yapılarak tüketilir. Avrupa’da vişneli turta sıklıkla yapılan bir tatlıdır. Tart ile özdeşleştiği için tart kirazı olarak da adlandırılır.
#KirazYılbaşı masası denince akla hemen bir içpilavla hindi veya et çeşitleri gelse bile artık kimi beslenme hassasiyetleri ve trendleri debaskın olmaya başladı. Veganlar, vejetaryenler ya da onları ağırlamak isteyenler sosla pişip nar gibi kızarmış bütün bir karnabahar veya istiridye mantarlarıyla da ihtişamlı bir sofra kurabilir. Bitki temelli lezzetler için Sanki Atölye’nin kurucusu Ceyda Artun’dan, klasiklere yakın durmak isteyenler içinse şef Yaren Çarpar’dan öneri ve tarifler aldık.
#MetroGeçen hafta Dünya Kediler Günü için kedilerden neler öğrendiğimizi listelemiştik. ‘Köpekçiler’ eksik kalır mı; “Köpeklerden neler öğrendiğimizi de yazın” taleplerine kayıtsız kalmadık. Zaten iki hafta sonra 26 Ağustos Dünya Köpekler Günü. Ancak ortaya çıkan liste ‘öğrendiklerimizden’ çok ‘öğrenmemiz gerekenler’ gibi görünüyor...
#Itır ILGAZBitter çikolatayla uyumu müthiş, yaş pastaya çok yakışıyor. Sosunu yapıp muhallebilerin veya cheesecake’in üzerine dökmek nefis sonuç veriyor. Ekşi bir meyve olduğu için tuzlu tatlarla eşleştirmek de hiç zor değil. Vişneyi pancar, roka ve keçi peynirli salataya katabilir veya et suyuyla pişirip kuzu pirzolanın yanında sunabilirsiniz.
#MusPaket lastikleri bir yandan çok kullanışlı araçlar, ama bir yandan da çok fazla biriktiklerinde mutfağımızı ele geçirmeye hazırlanan bir canavara dönüşüyorlar. Siz de mutfakta paket lastiklerinden daha fazla faydalanmanın yollarını arıyorsanız bu ipuçlarına bir göz atabilirsiniz…
#Paket LastiğiSon yıllarda Türkiye'de de oldukça popüler olan çok tartışmalı bir tatlı var: Pavlova. Dışı kıtır içi yumuşak olacak şekilde fırınlanmış yumurta köpüğünün üzerindeki meyvelerle hem çok şık hem de çok lezzetli bir tatlı olan pavlova, adını Rus balerin Anna Pavlova'dan alıyor.
#PavlovaSağlıklı beslenme açısından oldukça önemli olan tropikal meyveler, lezzetiyle de gönüllerimize taht kuruyor. Özellikle mineral, vitamin ve karbonhidrat açısından zengin olan bu meyveler, ılıman iklime sahip bol yağışlı bölgelerde yetişiyor. Ülkemizde daha çok muz, ananas, kivi gibi tropik meyveler tüketilirken, son dönemlerde avokado, mango ve kumkuatlar da popülerliğini artırmaya başladı. Her gün mutfağımızda daha fazla yer edinen, ülkemizde yetiştirilen tropikal meyvelere gelin yakından bakalım.
#Tropikal MeyvelerYaşantımızın hızı her geçen gün daha çok artmıyor mu? Sürekli ‘bugün, bu hafta, bu ay nasıl geçti hiç anlamadım’ sözünü sarf ediyoruz. Hızla sürdürdüğümüz bu yaşam beraberinde hızlı yemek kültürünü de getirmiş durumda. Sizlere hafta sonu gideceğiniz ya da Sevgililer Günü için de iyi bir alternatif olacak bir önerim var: Sırbistan Novisad... Buradaki 'Salas 137', Cenej bölgesinde bulunan hem konaklayabileceğiniz, ata binebileceğiniz, hem de yöresel lezzetlerin en doğal hallerini tadabileceğiniz muhteşem bir çiftlik. Hadi başlayalım...
#SırbistanGeçen hafta Hürriyet Pazar’ın seçtiği ‘Türkiye’nin en iyi 100 yemeği’ için gönderdiğim listeyi bu hafta daha geniş olarak ele alıyorum. Yalnız bir noktayı vurgulayayım: Bir sıralama yapmıyorum çünkü bana “En iyisi hangisi?” diye sormak, bir babaya “Çocuklarından en çok hangisini seversin?” diye sormak gibi. Hepsi mükemmel ötesi!
#Türkiye’Nin En İyi 100 YemeğiTürkiye'de 60'larda ortaya çıkmaya başlayan, 80'lerde de şahikasına varan arabesk kültürü, zamanla müzikten sinemaya da yayılmıştı. Bizim yaş grubunun büyürken ister istemez ziyadesiyle maruz kaldığı bu filmlerin konuları üç aşağı beş yukarı belliydi: Fakirlik, tutunamama, büyük umutlarla gelinen büyük şehrin büyük sorumlulukları altında ezilme gibi.
#İnsülin DirenciDile kolay tam 45 yıldır haftanın bir günü Kanasta oynanıyor. Onların oynadıkları şimdilerde yeniden moda olan fi’li Kanasta değil. Ona burun kıvırıyor; zamanında bizimkilere öğreten İspanyol sefiresinden öğrendikleri Samba Kanasta oynuyorlar. Ya da vaftiz ettikleri adla söyleyecek olursak, Kanlı Kanasta.