Şüphesiz ki hamilelik bir kadının başına gelebilecek en mucizevi deneyimdir. Ancak bu durum çoğu zaman güzel olduğu kadar endişeleri de beraberinde getiriyor. Doğum zamanı yaklaştıkça anne adaylarındaki heyecan ve endişe gittikçe artıyor. Hamileliğin son zamanlarında doğumun nasıl olması gerektiği oldukça önemli bir konu. Son yılların trendi ise suda doğum.
#Acısız DoğumCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, sezaryen ameliyatın, "büyük bedelleri olan cerrahi bir operasyon" yerine, "pratik, hızlı ve ağrısız bir doğum seçeneği" olarak tanıtıldığına ve Türkiye'deki sezaryen oranlarının DSÖ'nün belirlediği makul sınırları aştığına dikkati çekerek, "Bütün anne adaylarımızı fıtratlarındaki bu mucizeyi, başka tecrübe ile edinilmeyecek bu eşsiz bilgeliği kucaklamaya davet ediyorum." dedi.
#Emine ErdoğanDünya Öğretmenler Günü 5 Ekim’de kutlanıyor, peki biz niye bu kutlamayı 24 Kasım’da yapıyoruz? Sanırım bu soru pek çok kişinin aklına gelmiştir. Dilerseniz zamanın getirdiklerine bakarak bu sorunun cevabının izini sürelim. Dünya Öğretmenler Günü; eğitimcilere olan şükran borcunun ifade edilmesi, çalışmalarının hakkının teslim edilmesi ve kişisel, mesleki gelişimlerine destek olunmasının sağlanması amacıyla 1994 yılında kutlanmaya başlandı. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ile Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) arasında imzalanan bir sözleşmeyle hayata geçirilen bu düzenlemenin kökleri adı geçen iki uluslararası kuruluşun 1966 yılında yayımladıkları bir tavsiye kararına dayanıyor.
#Konuk YazarKadınlar özellikle çocuk doğduktan sonraki yıllarda epeyce fedakârlık yapmak zorunda kalıyor. Ancak bu onların hayat boyu ‘saçlarını süpürge edecekleri’ anlamına gelmiyor! İki yıldır bu köşeyi yazan Melis ve Gizem ilk kez kendileri için ne yapabildiklerini ve yapamadıklarını konuştu.
#ÇocukBirleşik Krallık'ta geliştirilen ancak henüz piyasada olmayan yeni bir ürün, doğum kontrol yöntemlerinde bir çığır açacak gibi görünüyor. Erkeklerin kollara ve sırta kolayca uygulayacağı bir jel olan bu ürünü erkekler kullanmak isteyecek mi ? Kimisi 'asla kullanmam' diyor kimi de 'Bir an önce çıksın hemen kullanırım'...
#SağlıkBilim insanları erkeklerin doğum kontrolünde daha aktif rol oynaması için yıllardır farklı çalışmalar yürütüyor. Bu doğrultuda en son ortaya çıkan ürün ise kollara ve sırta kolayca uygulanabilen bir 'doğum kontrol jeli'… Uzmanlar, jelin 'devrim niteliğinde bir buluş' olacağını düşünüyor. Peki, erkekler bu jeli kullanmak isteyecek mi? Hem konunun uzmanıyla bu yöntemin etkinliğini konuştuk hem de erkeklere ‘Bu jeli kullanır mısınız?’ diye sorduk.
#Cinsel Sağlık<b><i>Halk arasında “şeker hastalığı” olarak da bilinen diyabet, dünyada adeta bir salgın hastalık gibi giderek daha fazla sayıda insanı etkiliyor. Diyabet tanısı alanlarda düzenli takip edilemeyen ve kontrol altına alınamayan kan şekeri, böbrek yetmezliğinden kalp krizine, karaciğer yağlanmasından körlüğe kadar pek çok ciddi hastalığa yol açıyor.</i></b> <br><br><b><i>Türk Diyabet Cemiyeti uzmanları, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeniyle diyabet, risk faktörleri, gebelikte diyabet, diyabetin takibi ve önemi gibi konularda toplumu bilgilendirmek amacıyla şu önerilerde bulunuyor:</i></b>
#Sponsorlu İçerikKadınlarda saç dökülmesine sebep olan hastalıklar arasında tiroit problemleri, aşırı stres, gut ilaçları, tansiyon ilaçları gibi nedenler vardır. Yetersiz beslenme ve ani kilo kayıpları da kadınlarda saç dökülmesine neden olmaktadır. Bunlar B12, folik asit ve D vitamini gibi bazı vitaminlerin eksikliğinden ortaya çıkmaktadır. Kadınlarda saç dökülmesini önlemenin en önemli etkeni sağlıklı beslenmektir. İşte, tüm detaylar.
#Kadınlarda Saç DökülmesiDoğum lekesi lazer tedavisi ile giderilebilir. Bebeklerde doğum lekesi sonrasında insanları rahatsız edici bir duruma gelebilir. Teknolojinin gelişmesi de doğum lekelerinden kurtulmak için lazer tedavisini ortaya çıkarmıştır. Lazer tedavi ile yalnızca doğum lekeleri kapatılır ve diğer hücreler etkilenmez. Doğum lekesi hakkında merak edilen birçok konuyu ve tedavi yollarını sizin için derledik.
#Doğum LekesiHemoroidler, rektumunuzdaki şişmiş damarlar ve anüsteki açıklıklardır. Bu; kaşıntıya, yanmaya, ağrıya veya kanamaya neden olabilir. Hamilelik sırasında, özellikle üçüncü trimesterde görülür. Peki, basur yani Hemoroid bebeğe herhangi bir zarar verir mi detayları ile derledik.
Cinsel ilişki sırasında korunma yöntemlerinin neler olduğu merak edilmektedir. Erkek ve kadın için kullanılacak farklı korunma yöntemleri bulunmaktadır. Her bir yöntemin artı ve eksi yanları vardır. Tıp ilerledikçe yeni yöntemler bulunmaktadır. Kişiler yöntemlerin yan etkilerini araştırarak, sağlık durumlarını da göz önüne alarak yöntemleri seçebilirler. Bu noktada doktorlara danışmak etkili olmaktadır. İşte, en iyi korunma yöntemleri hakkında detayları derledik.
#Cinsel İlişkiBilim dünyasındaki gelişmeler hastalıklara çare bulmakla kalmıyor, asırlardır insanlığın hayatlarının parçası haline gelmiş sorunlara da çözüm getirmeye devam ediyor. Bunların başında gelenlerden bir de hızlı nüfus artışı ve doğal kaynakları giderek tükenen dünyamız için çareler bulmak. Çin'de yapılan son çalışmalara göre bu konuda ve özellikle de doğum kontrolünde artık sıra erkeklere gelmiş olabilir...
#ÇinDidim Hayvanları ve Doğayı Koruma Derneği Başkanı Bilal Süren, sokak hayvanlarının yaşadıkları sıkıntıları, çözüm yollarını ve son günlerde yeniden gündeme gelen pitbull saldırılarını değerlendirdi. Süren, “Hepimizi kahreden saldırıların sorumlusu hayvanlar değil, onları canavarlaştıran sahipleri” dedi.
#1Bir tür öğrenme bozukluğu olan disleksi eğitim progmanları ile desteklenebilir bir haslatıktır. Disleksili bireylerde dikkat bozukluğu, gelişimsel dil bozuklukları görülme oranı disleksili olmayan bireylere nazaran daha fazladır. Peki, disleksi nedir, neden olur? İşte disleksi belirtileri ve tedavisi...
#DisleksiCİLDİNİZ sizi sadece daha güzel, hoş ve genç göstermekle görevli değildir; sağlığınızı doğrudan etkileyen çok ama çok önemli işleri de üstlenir. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İlgen Ertam Sağduyu, sağlıklı bir cilt için yüzdeki lekeler ve tedavi yollarını anlattı:
#1İçişleri Bakanlığı, 9 ay süren çalışmanın ardından 28 ilde 20 suç örgütüne yönelik ‘Çekirge’ operasyonu düzenlendiğini duyurdu. Haklarında gözaltı kararı verilen 235 şüpheli, sahte PCR testi düzenlemekten telefon dolandırıcılığına, hazine arazisi ve gayrimenkul satışlarında usulsüzlük yapmaktan sınavlarda dublör kullanmaya kadar birçok yöntemle dolandırıcılık yapmakla suçlanıyor.
#Çekirge OperasyonuSon dakika haberine göre, İçişleri Bakanlığı, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı koordinasyonunda 9 ay süren çalışmanın ardından 28 ilde nitelikli dolandırıcılık yaptığı belirlenen 20 suç örgütü üyesi 235 şüphelinin yakalanması amacıyla sabah erken saatlerde eş zamanlı olarak "Çekirge" adı verilen operasyon başlatıldığını bildirdi.
#Çekirge OperasyonuGünümüzde insanların yaşadığı çok ciddi sağlık sorunları bulunuyor. Hepatit B hastalığı da kişilerin yaşayabileceği bulaşıcı bir hastalıktır. Bireyler önlem almak adına hepatit b hastalığının nasıl bulaştığı konusunda araştırmalar yapabiliyor. Hepatit b hastalığının hangi yollarla bulaştığı merak edilen bilgiler arasındadır. Hepatit b nasıl bulaşır? Hepatit b ağız yoluyla veya öpüşmeyle bulaşır mı? Hepatit b hastalığının bulaşma yollarıyla ilgili merak edilenleri derledik.
#Hepatit BPlanlı bir gebelik genel olarak arzulanan bir durumdur. Gebeliğin plansız olması bazı çiftler için hoş bir sürpriz olsa da bazı durumlarda ciddi sorunları beraberinde getirir. Gebeliği taşıyamayacak kadar hasta olan kadınlarda gebeliğin sonlandırılması gerekebilir, bu durum hem fiziksel hem de psikolojik travma oluşturabilir.
#Doğum KontrolAyva dünyada en fazla yetişen ağaç türlerinden bir tanesidir. Ülkemizde de yine ayva üretimi oldukça fazladır. Bundan dolayı ayva ağaçları popülasyonu ülkemizde geniş bir alana yayılmıştır. Ayva ağacı yetiştirmenin belirli bir püf noktaları vardır. Ayva ağacı yetiştirmenin püf noktalarını merak edenler internet üzerinden ayva ağacı araştırması yapmaktadırlar. Peki, ayva ağacı nedir? Ayva ağacı nerede yetişmektedir? Ayva ağacı nasıl yetiştirilir? Ayva ağacının özellikleri nelerdir? İşte ayva ağacı ile ilgili bilinmesi gereken detaylar.
Kişinin güçlü ve zayıf yönlerini bilmesi, bunları keşfetmek için iç hesaplaşma yapması, gelişimi için kişiye önemli katkılar sağlıyor. İç hesaplaşma yapmak göründüğü kadar kolay değil elbette. Kişinin zayıf yönlerini keşfedip kabul etmesi, ilerlemesine yardımcı olurken zenginleştirip hakikate ulaşmasını sağlıyor.
#İçsel HesaplaşmaKadın ve erkek biyolojisi hakkında araştırmalar sonuçlandıkça elde edilen verilerin tedavi yaklaşımlarında önemli kazanımlar sağlayacağını dile getiren Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Erkut Attar, “Kadınlar Günü” özelinde hangi sağlık sorunlarının kadınları daha fazla etkilediğini anlattı.
#Prof. Dr. Erkut AttarDünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre dünyada 650 milyon, Türkiye’deyse 20 milyondan fazla obeziteli var. 4 Mart Dünya Obezite Günü vesilesiyle uzmanların ‘çağın pandemisi’ dedikleri obeziteyi mercek altına aldık; bu dertten mustarip olanlarla konuştuk. Haberler sevindirici: Bu derdin dermanı var ancak ameliyatlı ya da ameliyatsız, psikolojik destek almak şart.
#Dünya Obezite GünüGebelik düşünen her kadın planlı bir şekilde gebe kalmak ister. Gebelik arzu edilse bile, uygun zamanlama çoğu kadın için önemlidir. Beklenmeyen zamanda oluşan gebelikler anne adaylarını olumsuz etkileyebilir, iş hayatını, planlarını, yapmak isteyeceği pek çok şeyi ertelemesi gerekebilir. Bu anlamda doğum kontrol yöntemlerini bilmek, planlı gebelik için çok önemlidir. Özellikle modern doğum kontrol yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmak, her kadının üreme sağlığını koruması için elzemdir.
#Doğum Kontrol Hapları2021 yılı geldi ve hatta bir ayı geçti bile. Ben kendimi ve çevremdeki dostlarımı oldukça motive ve iyimser görüyorum. Yılın ilk günlerinden çok yoğun bir akademik faaliyet içine girmemizin yanında poliklinik ve ameliyat yoğunluğu ise eskisi kadar olmasa da iyi bir şekilde devam ediyor. Zamanın keyif alınan uğraşılarla dolu ve verimli geçmesi herhalde hayatımıza anlam katma çabamızda çok faydalı oluyordur.
#Çarpık AyakKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Sema Ağar Sezgin, 40 yaş altı kadınlarda en sık görülen üçüncü kanser olan rahim ağzı (serviks) kanseri hakkında önemli bilgiler verdi. Sezgin, “Erken yaşta ilk cinsel ilişki, birden fazla cinsel partner varlığı, sigara içimi, kötü beslenme alışkanlığı (meyve ve sebzeyi az tüketmek) rahim ağzı kanseri riskini artırmaktadır. 9 ila 14 yaşlarındaki kız çocukları ve erkek çocuklarına aşı yapılması rahim ağzı kanseri riskini azaltmaktadır” dedi.
#Rahim Ağzı Kanseri