Güncelleme Tarihi:
Doğum lekesi lazerli tedavi ile silinebilir. Lekeyi oluşturan damarın içinden geçen hücreler lazer ışığı ile yakılır ve doğum lekesi silinmiş olur.
Doğum Lekesi Nasıl Geçer?
Bebeklikten itibaren ciltte görülen ve zararsız olan renk değişiklikleri için doğum lekesi adı verilir. Yüzde ya da vücudun herhangi bir yerinde doğum lekesi olabilir. Bazen kalıcı olabildiği gibi doğum lekeleri bazı durumlarda da büyüme gösterebilir. Bazıları ise büyüme esnasında kaybolarak kendi kendine silinebilir. Çoğu zaman zararsız olsa da bazı doğum lekelerinin altında tıbbi farklı sebepler de yatabilir. Doğum lekesi damarsal ya da pigment yoğunluğuna bağlı olarak farklı birçok sebep ile oluşabilir. Bu da doğum lekelerinin sınıflandırılmasında işe yarar. Doğum lekesi çeşitleri:
Damarsal doğum lekeleri: Somon lekeleri, hemanjiyomlar, şarap lekesi
Pigmente doğum lekeleri: Benler, sütlü kahve lekeleri, Moğol lekeleri
Doğum lekesi ile beraber gelen kanama, kaşıntı, ağrı, iltihaplanma ya da ülserasyon gibi durumlarda bir doktora gitmek gerekir.
Nasıl Kapatılır?
Doğum lekesinin ilaçlar ile kapatılmasının yanı sıra cerrahi operasyon ya da lazerli tedavi ile kapatılması da mümkündür. Tedavide belirleyici olan doğum lekesinin büyüklüğüdür. Geneli zararsız olsa da görüntü olarak rahatsız edici bir leke olması sebebiyle çoğu kişi doğum lekelerini kapatmak ister. Kolay bir işlem olması sebebiyle günümüzde birçok yöntem sayesinde doğum lekeleri alınır ya da görünümü iyileştirilir.
Cerrahi müdahale ile daha çok benler ya da büyük doğum lekeleri kapatılırken lazer tedavisi diğer tüm doğum lekelerin için etkili bir kapatma yöntemidir. Lekeyi oluşturan kan hücreleri lazer ışıkları ile yakılır ve leke zedelenerek kaybolması sağlanır. Bu durumda diğer hücrelere ya da cildin farklı yerlerine zarar gelmez.
Nasıl Silinir ve Tedavi Edilir?
Doğum lekelerinin çoğu zararsızdır ve tedaviye gerek duyulmaz. Doğum lekesinin bir dermatolog tarafından incelenmesi ve kişilere buna göre bir tedavi önermesi gerekir. Doğum lekesi için tedavi yöntemleri:
Lazerli tedavi: Dermatolog ya da bir cerrah tarafından lazer tedavisi yapılabilir. Çocuklarda ve yetişkinlerde en fazla tercih edilen tedavi yöntemidir ve lokal anestezi ile gerçekleştirilir. Genellikle kalıcı sonuca varmak için lazer tedavi tercih edilir ve tedavi sonrasında kısa süreli morarma ya da şişme meydana gelebilir.
Beta-blokerlar: Doğum lekesini küçültmek ya da görünümünü iyileştirmek için kullanılan bir tedavidir. Kan damarlarını küçülterek daraltır ve bu sayede kan akışı düşer. Bu durum da lekelerin büzülmesine, solmasına ve daha az dikkat etmesine yardımcı olur. Beta-bloker cilt üzerine uygulanabilir.
Kortikosteroidler: Direkt olarak doğum lekelerine enjekte edilir ya da ağız yolu ile alınabilir. Bu ilaçlar sayesinde kan damarları daraltılarak görünümde iyileştirme sağlanabilir.
Cerrahi operasyon: Derin ve büyük boyuttaki benler ve doğum lekeleri için cerrahi operasyonlar tercih edilir. Cerrahi operasyonda hastaneye yatış gerekmez. Dermatologların muayenehanesinde ya da poliklinik ortamda gerçekleşebilir. Lokal anestezi işleminde sonra neşter aracılığı ile doğum lekesi alınır. Eğer leke çok büyükse birkaç randevu ile birkaç seferde alınabilir. Bazı cerrahi operasyonlardan sonra leke kalmaması için doku genişletme adı verilen bir yöntem de yapılabilir. Bu da doğum lekesinin yakınındaki sağlıklı derinin altına balın koyulması ile cildin gelişmesini sağlamaktır.