Doğu Karadeniz'in mis kokulu üzümleriyle hazırlanan pepeçura tatlısı MasterChef ile yeniden gündeme geldi. Hafif kıvamı ile pepeçura aynı zamanda kolay ve pratik bir şekilde sevdiklerinize sunabileceğiniz bir tatlı. Peki, Pepeçura tatlısı nasıl yapılır, püf noktası nedir? İşte, MasterChef pepeçura tarifi ve malzemeleri...
#Pepeçura TatlısıGeçen hafta GastroRize festivali vesilesiyle Rize’deydik. Kentin lezzet elçilerinin hikâyelerini dinledik, yerel ürünlerin menülere adaptasyonunu tartıştık, Maximilian Thomae gibi tecrübeli bir şeften çayın yemekte farklı farklı kullanımını şaşkınlıkla öğrendik... Oralara gitmişken elbette Rize’ye has lezzetlerin etrafında bir tur atmadan, ustalarla hasbihal etmeden de dönmek olmazdı.
#YazarDoğu Karadeniz’de eylül ayının son haftasından itibaren kasımın ortalarına kadar devam eden sonbahar, zirvelerden başlayıp alpin çayırlardan vadi tabanına inen bir görsel şölen sunuyor. Yaylacılara artık dönün diyen çiğdemi, kokulu üzüm ‘isabella’dan yapılan ‘Laz muhallebisi’ni, kızıllaşan yapraklarla yaşlı ormanları, zorlaşan patikalarıyla Avusor Yaylası’nı ve yaylalardaki göç heyecanını yerinde görmenin tam sırası.
#Avusor YaylasıTrabzonspor Genel Menajeri Giray Bulak, bugün Ajax'ın yaptığını Trabzonspor'da 1985'te yaptıklarını belirterek, "Futbol okulu kurduk. Ama o uygulama kısa sürdü. Keşke biraz daha uzun süre devam etseydi" dedi. Yerli antrenörlere daha fazla şans verilmesi gerektiğini de vurgulayan Bulak, "Samet Aybaba Beşiktaş'ın başına 60 yaşında gelebildi. Bu şans daha önce verilmeliydi" ifadesini kullandı, giden oyuncuların kendileri için ders olduğunu, artık daha farklı anlaşmalar yapacaklarını vurguladı.
Sevilerek tüketilen, soğuk ve sıcak günlerde içi ısıtan, çok pratik Hazırladık. Pestil, bildiğiniz gibi meyvelerin ezilme ve kaynatma aşamalarından sonra elde edilen özlerinden yapılan bir yiyecek. Aslında tam olarak nedir biliyor musunuz? Geleneksel atıştırmalık. Bu atıştırmalıkları da lezzetine doyulmaz bir tatlıya çeviren pestil Yemesi eğlenceli, tadı enfes ve besin değeri yüksek bir atıştırmalık bulmakta zorlanıyorsanız, henüz pestil ile tanışmamışsınız demektir. Farklı meyvelerle hazırlanabilen pestiller, Anadolu’nun birçok yöresinde halen yoğun olarak yapılmaktadır. Meyvelerin lezzetini ve besleyici özelliklerini taşıyan pestillerin kâğıt gibi ince yapısı, yemek alışkanlıklarınıza yenilik katacaktır. Peki, evde pestil nasıl yapılır, nasıl kurutulur? İşte ev yapımı erik pestili, karpuz pestili ve daha pek çok pestil tarifi...
#PestilYemeklere ferahlığıyla eşlik eden hoşaf ve kompostolar özel günlerin, kalabalık sofraların vazgeçilmez iki geleneksel içeceği. Hoşafın kuru, kompostonunsa taze meyve kullanılarak yapılmasıysa aralarındaki en temel fark. Çok sevdiğim üç tarifimi birlikte hazırlayalım...
#HoşafCNN Travel, dünyanın dört bir yanından birçok hamur işi lezzetini bir araya getirdi. Bazı kültürlerde 'ekmek' olarak nitelendirilen hamur işi lezzetleri listesinde ülkemizden ise simit yer aldı. Biz de bu haber üzerine uzmanlarımıza ‘Simitlerin peşinde yola çıkılacak adresler nereler?’ diye sorduk. İşte 10 şehirden mutlaka tadılması gereken 10 simit…
#RotaSıradan bir yurtdışı tatilinin ötesine geçip yılın ilk günlerini karşılamak için süslenmiş, coşku dolu şehirlerde yeni yıla girmek unutulmaz bir deneyime dönüşebilir. Gezginlerden oluşan jürimize yeni bir yılı eğlenceli, bol renkli karşılayan dünya kentlerini sorduk. En iyiler arasında Noel ruhunu yeni yılın ilk gününe kadar yaşatan Noel pazarıyla Madrid’den vals gösterileri meydanlara taşan Viyana’ya, 2024’ün ilk dakikalarına herkesten önce ‘merhaba’ demek için Sidney’den plaj partileriyle ünlü Rio de Janerio’ya birçok alternatif var. ◊ Pınar Tahirler/ptahirler@hurriyet.com.tr
#Pınar TahirlerGizli cennet Caferli’de, şef Damla Uğurtaş tarafından ‘doğadan beslenirken doğayı beslesin’ felsefesiyle hayata geçirilen Çiy Restaurant, Ege Havzası’nda bölge malzemeleriyle kendi usulünce rafine-iyileştirici Akdeniz yemekleri pişiren ve odaları olan bir köy lokantası olarak öne çıkıyor. Bakkalı bile bulunmayan mahallede tek bir bitkiyi dahi yerinden oynatmadan muhteşem bir yatırıma imza atan Damla şef, “Dokunabildiğimizi iyileştirmek niyetiyle kuruyoruz sofralarımızı. Acelesiz, gerçek malzemeyle, bölgeden uzaklaşmadan bulduğumuz ürünleri zamanına saygı göstererek kendi usulümüzce işleyerek servis ediyoruz” diyor.
#1Meze yapmayı da çok severim, yemeyi de... Meze yenen sofrada uzun uzun oturulur, sohbetle hemhal olunur. Size bugünlerde çok sık hazırladıklarımı anlatacağım. Patlıcan sevenlerin bayılacağını düşündüğüm bu tatları buğulama levrek ve ızgara sebzelerle sunabilirsiniz.
#Yumurtalı BabaganuçFilmlerin etkisiyle ya da daha çok özel günlerde pişirildiği için yılbaşında hindi dolması yapma âdeti ülkemizde de zamanla yerleşti. Ben de hindi olmasa da ille de kanatlılardan birini pişirmeyi tercih ediyorum. Geçen yılbaşı için önerim ördekti, bu kez yeni yıla bıldırcın dolmasıyla girelim dedim.
#Yeni YılFilmlerin etkisiyle ya da daha çok özel günlerde pişirildiği için yılbaşında hindi dolması yapma âdeti ülkemizde de zamanla yerleşti. Ben de hindi olmasa da ille de kanatlılardan birini pişirmeyi tercih ediyorum. Geçen yılbaşı için önerim ördekti, bu kez yeni yıla bıldırcın dolmasıyla girelim dedim.
#Yeni YılKaraburun, Çeşme Yarımadası’nın kuzeyinde, Ege Denizi’ne doğru dev bir at başı gibi uzanan gerçek bir doğa harikası. Kuşbakışı görünümü bana hep bir dülger balığı gibi gelir. Hani şu Sait Faik’i kendisine âşık edeninden… Büyük yazar da Karaburun’u, öyküsünü yazdığı dülger balığına benzetmiş midir bilinmez ama bu büyülü burnun, sanatçı ruhlara ilham veren bir tarafı kesinlikle var.
#HürriyetDaha önce hiç bağbozumuna gittiniz mi bilmiyorum ama ben o asmaların arasında dolaşırken kendimi yüzyıllardan beri devam eden bir geleneğin parçası gibi hissediyorum. Üzümün bereketli topraklarda yeşermesiyle başlayan yolculuğuna şahit olurken doğanın mucizesini yaşamanın sevinci doluyor içime. Her anın tadını çıkarabilin diye önerim günübirlik bir tur yerine bir bağ otelinde kalmanız. O sebeple bu hafta İstanbul’dan yola çıkıp bağların izinde yol alırken konaklamanız için en güzel bağ otellerini derlediğim bir liste hazırladım.
#HürriyetHer ziyaretimde beni şaşırtmaya devam ediyor Bodrum. Pandemi dönemiyle yaz-kış nüfusu inanılmaz artmış. Fotoğraflarda gördüğümüz, çocukluğumuzun huzurlu Bodrum’u ve ‘yeni Bodrum’ sanki ikiye ayrılmış gibi. Değişiminin hızına yetişmek imkânsız ama ortağım-yazar Serda Büyükkoyuncu ile bütün yarımadayı Yalıçiftlik’ten başlayarak adım adım gezdik, her zevke ve bütçeye uygun, seçeneği bol bir rehber hazırladık.
#Hürriyet