Kokulu kara üzüm pekmezi kazandırıyor

Güncelleme Tarihi:

Kokulu kara üzüm pekmezi kazandırıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 2007 10:58

Karadeniz Bölgesi'ne özgü bir üzüm çeşidi olan, halk arasında kokulu üzüm olarak adlandırılan ve bir çok hastalığa iyi geldiği belirtilen “İsabella” üzümünün pekmezinin kilogramı 15 ile 20 YTL arasında değişen fiyattan satılıyor.

Haberin Devamı

Giresun Tarım İl Müdürü Muhammet Hakyemez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karadeniz Bölgesi'ne özgü bir meyve olan kokulu kara üzümün, değerlendirildiği takdirde yöre insanına yüksek gelir getirecek önemli bir ürün olduğunu belirtti.

Karadeniz Bölgesi'nin toprak ve iklim yapısı dolayısıyla bir çok ürün için ideal bir alan olduğunu ifade eden Hakyemez, “Bunlardan biri Türkiye'de sadece bölgemizde yetişen kokulu kara üzümdür. Mide ve bağırsak hastalıkları başta olmak üzere kolesterole de iyi gelen kokulu kara üzüm pekmezi, yüksek gelir sağlaması nedeniyle yöre halkının gözdesi haline geldi” dedi.

Gıda sektörünün yanı sıra ilaç başta olmak üzere bazı sektörlerin aranılan ürünü olan kokulu kara üzüm yetiştiriciliğinin teşvik edildiğini kaydeden Hakyemez, şunları söyledi:
“Kokulu kara üzümün özelliğinin öğrenilmesi üzerine Giresun Ticaret ve Sanayi Odasının sağladığı destekle son 3 yılda merkez, Keşap, Piraziz, Bulancak, Dereli ve Yağlıdere ilçelerinde 20 dekarlık kapama kokulu üzüm bağı oluşturuldu. Bunun yanı sıra Fındık Araştırma Enstitüsü de çiftçilere 5 bin adet kokulu kara üzüm fidanı dağıttı. Karadeniz Bölgesi'nin 800 metre yüksekliğine kadar boydan boya tüm sahil şeridinde yetişme imkanı olan kokulu kara üzüm iyi değerlendirildiği takdirde yöre ekonomisine çok önemli katkılar sağlayacaktır. Son yıllarda piyasaların aranılan pekmezi haline gelen kokulu üzüm pekmezine gösterilen ilgi ve çiftçiye sağladığı gelir şimdiden bunun önemli bir göstergesidir.”

Haberin Devamı

“KOKULU KARA ÜZÜM PEKMEZİ ADETA KAPIŞILIYOR”

Hakyemez, diğer üzüm çeşitlerinin aksine, sadece nemli bölgelerde yetişen kokulu kara üzümde, kanser ve kolesterole karşı tedavi amacı ile kullanılan 'respevetral' maddesinin bolca bulunduğunu belirterek, “Yörede kokulu kara üzümün büyük bir kısmı taze olarak tüketilmekte ve bir kısmı da pekmezi yapılarak değerlendirilmektedir. Kokulu kara üzümün özelliklerinin öğrenilmesiyle başta pekmezi olmak üzere fiyatı arttı. Pazara inen kokulu kara üzüm pekmezi adeta kapışılıyor. Artık, mevcut üretim ihtiyaca cevap vermiyor” diye konuştu.
Giresun'da kokulu kara üzüm pekmezinin kilogramı 15 ile 20 YTL arasında değişirken, taze olarak ise kilogramı 2 ile 3 YTL'den satılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!