Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin 5’incisini düzenlediği GastroANTEP Festivali, bu yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Kültür Yolu Festivalleri kapsamına girdi. Geçen hafta düzenlenen festivalin ilk üç günü oradaydım ve uluslararası bir ‘gastrocity’ olma yolundaki Gaziantep’te bu kez bambaşka deneyimler yaşadım.
#Gülay Barbaros ALTANJürimiz bu hafta bayram denince aklımıza ilk düşen tatlımız baklavanın en iyilerini seçti. Aralarında glütensiz ve veganını yapan da var, keçi ve koyun sütlerinin karışımıyla yapılan tereyağını kullanan da... Jürimiz cevizli, coğrafi işaretli Tavas baklavası için de bir adres önerdi.
#BaklavaTatlı kültürümüzde yeri bir başkadır, ülkemizin dört bir yanında kurulan bayram sofralarının gözdesi de her zaman baklavadır. Kimi fıstıklısından vazgeçemez, kimi cevizlisinden... Kuru baklava ve sütlü şerbetiyle serinleten soğuk baklava da pek çok kişinin favorisi... Mutfağımızın bu çok sevilen tatlısının en iyileri nereden alınır, jürimize sorduk.
#BaklavaDoğa kış uykusundan uyanmaya, baharın kokusu etrafta hissedilmeye başladı. Büyük şehirlerde henüz farkında olmasak da cemreler düştü, dallara su yürüdü ve ağaçlar çiçeklendi. Uzman jürimize yurtiçinde baharı en güzel nerelerde karşılayabileceğimizi sorduk; birbirinden cazip 10 öneri aldık.
#SeyahatBir çok kişi için yemek mutluluktur. Doğrusu “Onu yemem, bunu yemem”, “Yersem kilo alırım” gibisinden söylemleri anlamlandıramıyorum. Yemek buldu mu insan oturup bir köşeye yemeli, en azından tadına bakmalı. Benim felsefem ise “Lezzetin peşinden koşmak.” Kilometrelerce uzaklıkta olsa bile lezzet, tadılmayı hak ediyordur. Bir lezzet avcısı olarak bu hafta size Avcılar’da beğendiğim 3 mekanı yazacağım. Biri patlıcan kebabının üstatlarından... Enfes yapıyor. Onu zaten Avcılar’da bilmeyen yok. Diğeri ise henüz çok yeni bir çorbacı ancak yılların restoran tecrübesiyle kendini kısa sürede kabul ettirdi. Fazla sizi meraklandırmadan, buyurun yazıma.
#İskender KebabıYazarımız Vedat Milor, giderek azalan lezzet ustalarını işlediği ‘Rehber’ belgeselini anlatırken “Ustalarımız takdir edilmiyor. Çocukları bile. adeta ‘Babam ciğerci’ demeye utanıyorlar. Oysa çok değerli, sanatkâr şeflerimiz var” demişti. Bu meseleyi o değerli ustalardan Levent Kıyan, Murat Usta, Hakan Doğan, Coşkun Koçak, İlhan Koçulu ve Kerim Efecioğlu’yla konuştuk...
#GazetehaberleriRamazan ayında en çok özlenenler su ve çay… Daha sonra ise aklımıza hemen lezzetli tatlılar geliyor. İftar saatini bu kadar sabırla beklemişken öyle sıradan şeyleri değil, en lezizini yemek istiyoruz. Bu yazıda sizin şehrinize de ulaşabilecek en leziz üç baklavayı derledim.
#BaklavaTürkiye'nin yemek konusunda öncü illerine bu hafta da devam ediyoruz. Türkiye’nin “lezzet başkenti” Gaziantep’in mutfağı UNESCO tarafından tescilli. Binlerce yıl öncesine dayanan geçmişini zengin Anadolu gelenekleri ve mutfağıyla harmanlayarak bir araya getirmiş Gaziantep, şu anda sofralarımızdaki birçok ünlü lezzetin çıkış noktası olan bir gastronomi şehri. Gaziantep’e gittiğinizde nokta atışı yapabileceğiniz en nefis lezzetlerin ve en ünlü mekanların listesini aşağıda sizler için derledim.
#GaziantepYüzlerce yıllık birikim, devasa bir külliyat, kuşaktan kuşağa aktarılan pratikler... Türkiye’nin lezzet hazinesi, kimilerine göre yeryüzünün en zengin birkaç mutfağından biri, pek çoğumuza göre de en güzeli. Peki bütün bu güzeller içinde en güzel 100 hangileri? Artık tereddüde gerek yok: Gastronomi düzeyi tartışılmayacak büyük bir heyet bunları sizin için belirledi.
#Türkiye'nin En Lezzetli 100 YemeğiAntep’te lezzet keşfine çıktığınızda midenizi bayram ettirecek onlarca tat arasında kaybolacaksınız. Dünyaca ünlü baklavadan, etin bin bir türlü haline kendinize "dur" demekte zorlanacağınız yemekler arasında jürimizin seçim yaparken zorlansa da kentin en iyi 10 lezzetini doğru adresleriyle birlikte sizin için belirledi.
#GaziantepBir hafta sonu kaçamağına Gaziantep’in tüm güzelliklerini sığdırmak isteyenler için sıkıştırılmış bir rehber hazırladım. Kentin en iyi lezzet durakları neler, nerede ne alınır, neleri görmeli? En iyi küşleme, nohut dürüm, ciğer kebap nerede? İşte Antep’in tadını damağınızda bırakacak adresler...
#GaziantepAcı felaketin ardından yaraları sarmak için seferber olan yardımseverler arasında çok sayıda ünlü isim de var. Bazıları gece gündüz yardım kolisi hazırlarken, bazıları da afet bölgesinde depremzedelerle kucaklaşıyor. Tüm çevresini organize edip bağış toplayan da var, bölgede lokanta kurup ücretsiz yemek dağıtan da. İşte Türkiye’nin duyarlı ünlüleri...
#DepremAcı felaketin ardından yaraları sarmak için seferber olan yardımseverler arasında çok sayıda ünlü isim de var. Bazıları gece gündüz yardım kolisi hazırlarken, bazıları da afet bölgesinde depremzedelerle kucaklaşıyor. Tüm çevresini organize edip bağış toplayan da var, bölgede lokanta kurup ücretsiz yemek dağıtan da. İşte Türkiye’nin duyarlı ünlüleri...
#KahramanmaraşIV. Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali (GastroAntep) bu yıl 15-18 Eylül arasında... Festival öncesi yemek kültürü araştırmacısı ve rehber Filiz Hösükoğlu’yla bir araya geldik. Şiveydiz, çir aşı, ayvalı pilav, yuvarlama, erik tavası gibi ev yemeklerinden tadanı hayran bırakan meşhur sokak lezzetlerine, Gaziantep mutfağının inceliklerini konuştuk...
#KebapHafta başında her gidişimde farklı bir heyecan duyduğum, tat aldığım Gaziantep’teydim. Sofra, mutfak, dekorasyon ve ev tekstili alanında Türkiye’nin önde gelen markalarından Karaca, Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin’in katkılarıyla şekillenen bir projeye imza attı. Kentin simgesi Zeugma’nın mozaik desenlerini ürünlerine taşıdı. Tasarımların tanıtımı projeye ilham veren Zeugma Mozaik Müzesi’nde yapıldı.
#Müge AkgünPandemi nedeniyle bir yıl gibi kısa bir sürede yeme-içme kültürümüzde köklü değişiklikler oldu. Kimi gıdaları hayatımızdan çıkardık, kimilerine ağırlık verdik. Alışverişi internet üzerinden yapmaya başladık. Müdavimi olduğumuz restoranları paket paket eve taşıdık. Peki bundan sonra neler olacak? 2021’de mutfak raflarına neleri ekleyeceğiz, şefler sektörü ayakta tutmak için hangi uygulamalara yönelecek? İşin uzmanlarına sorduk.
#Gazetehaberleri