Herkes kendi yeteneğine ve ilgi alanına göre bir mesleği seçebilir. Meslek seçiminde her bir detay göz önünde bulundurulmalıdır. Günümüzde özellikle klinik psikolog olmak isteyen çok sayıda genç bulunuyor. Klinik psikolog nedir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Klinik Psikolog Nedir?38 yıl boyunca size kendinizi ‘anormal’ hissettiren bir ortamda yaşadığınızı düşünün... Kimi zaman kabalıkla, kimi zaman da patavatsızlıkla suçlandığınızı. Üç dil bildiğiniz halde başarısız olarak nitelendirildiğinizi. AVM’lere giremediğinizi, hamile kadınlardan korktuğunuzu… Ve tüm bu ‘tuhaflıklar’ın bir açıklamasının bulunamadığını. 38 yaşında otizm tanısı alan Burçak Akdeniz hayat öyküsünü anlattı.
#OtizmSosyal mecralarda psikologlar ve hatta hiçbir uzmanlığı olmayanlar tarafından narsisizmle ilgili binlerce yorum bulmak mümkün. Çünkü narsist olmanın havalı göründüğü, partnerlerin birbirini hemen ‘narsist’ olarak tanımladığı bir dönemden geçiyoruz. Bu mevzuyu tam anlayabilmek için ‘Hepimiz Narsistiz’ kitabının yazarı klinik psikolog Şule Öncü’ye kulak verdik. Ona göre bu bir pandemi ve ilişkiler bozuldukça hepimiz enfekte oluyoruz.
#NarsisizmSabancı Holding İnsan Kaynakları ve Sürdürülebilirlik Grup Başkanı Yeşim Özlale Önen, Los Angeles’taki SHRM (Society for Human Resource Management) Konferansı’nda öne çıkan üç trendi saydı. İlk sırada ‘medeniyet’ olması şaşırtıcıydı. Dönüşen iş dünyası, küçülen küresel ekonomide sürdürülebilir yeteneğin şifresini ‘medeniyet’ ile kırmaya odaklanmış görünüyor. Vahşi rekabette ‘esnetilen’ eşitlik, kapsayıcılık gibi etik değerlerin yeteneklerde güven sorunu yarattığı anlaşıldı. Şimdi ‘medeni şirketler’in çağı mı başlıyor?
#Yasemin SALİHHerkesin çocuğu çok kıymetli ama bazıları üstün zekâlı/yetenekli de olabilir. Bu çocukları ayırt etmekse her zaman o kadar kolay değil. Gizem ve Gülay bu hafta şu sorulara yanıt arıyor: Çocuk ‘üstün’se onu nasıl yönlendirmeli, aileler nelere dikkat etmeli?
#Gizem CoşkunardaPartnerinizin beceriksizliği, katılmak istemediği görevleri yapmaktan kaçmanın bir yolu olarak kullanıyor olabileceğinden hiç şüphelendiniz mi? Belki de bulaşık makinesini doğru bir şekilde nasıl dolduracağını öğrenmek için inisiyatif almayı reddediyor ya da bebek bezi değiştirme işini o kadar kötü yapıyor ki devreye girip yardım etmek zorunda kalıyorsunuz. Tüm bunlar silah haline getirilmiş beceriksizliğin iyi birer örnekleri. Peki silah haline getirilmiş beceriksizliğin ilişkinizde olup olmadığını nasıl anlarsınız? İşte çok ilginç detaylar…
#Bir Sorudan FazlasıKendini dinlettiren, farklı açılardan baktıran, bilimin temellerinden beslenen, güven verici, ilerikçi, ilk tanıdığım günden beri hiçbir cümlesini, kitabını kaçırmadığım Psikolog Dr. Mehmet Şakiroğlu ile yoğun temposunun arasında en nihayet buluşabildik. Ben sordum, hocam anlattı. ‘Aşk’ a olan inancım sayesinde bilimin sert duvarına çarptı. O çok inandığımız yeni yüzyılın şişirdiği uzun ve mutlu yaşama kavramlarının nasıl da sektöre hizmet ettiğinden bahsetti.
#Gözde Yener BirmanKendini dinlettiren, farklı açılardan baktıran, bilimin temellerinden beslenen, güven verici, ilerikçi, ilk tanıdığım günden beri hiçbir cümlesini, kitabını kaçırmadığım Psikolog Dr. Mehmet Şakiroğlu ile yoğun temposunun arasında en nihayet buluşabildik. Ben sordum, hocam anlattı. ‘Aşk’ a olan inancım sayesinde bilimin sert duvarına çarptı. O çok inandığımız yeni yüzyılın şişirdiği uzun ve mutlu yaşama kavramlarının nasıl da sektöre hizmet ettiğinden bahsetti.
#1Kişisel bakım ve hijyen, çiftler için çok önemli bir konu. Taraflardan birinin kişisel temizliğine dikkat etmemesi nedeniyle pek çok çift sorun yaşıyor, hatta sırf bu nedenle ilişkilerini bitirenler bile oluyor. Bunun yanında bir de takıntıya dönüşen hijyen sorunu var ki bu da çiftlere oldukça zor zamanlar yaşatıyor. Sürekli duş alan ve partnerinin yeterince temiz olmadığını düşünenler, çocuk gibi sürekli talimat verenler ya da özellikle cinsellik yaşanacağı zaman bu hijyen meselesini aşırı abartanlar olabiliyor.
#Hijyen"Her gün duş almıyor, aynı çorabı tekrar giyiyor, ağız kokusu yapacak yiyecekler yiyor, sigara içtiği için kokuyor..." Bu ve benzeri şikayetleri çiftlerden duymak çok olası ama bazen bu durum çiftlerden birinin hijyen takıntısı nedeniyle de yaşanabiliyor. Örneğin yeteri kadar duş aldığınız halde partnerinizden sürekli "Ne zaman duş alacaksın?" sorusunu işitseniz ne hissedersiniz? Böyle bir durumda kendini aşağılanmış hisseden de var partnerini temizlik konusunda takıntılı olmakla suçlayan da… Hijyen anlaşmazlıkları nedeniyle zor zamanlar yaşayanlarla konuştuk...
#HijyenEşini kaybetmiş ya da boşanmış anneniz veya babanız bir gün karşınıza geçip yeniden evlenmek istediğini söylese tepkiniz ne olur? Şiddetli bir şekilde karşı mı çıkarsınız, buruk bir şekilde kararına saygı mı duyarsınız, yoksa onun adına sevinir ve destekler misiniz? Hem ebeveynler hem de yetişkin çocuklarla konuştuk.
#EvlilikKanal D’nin merak ve heyecanla beklenen yeni dizisi “Bir Derdim Var” bu akşam başlıyor. Başrollerini Birce Akalay ve Mert Fırat’ın paylaştığı dizi, ergenlik dönemindeki gençler ve ailelerinin hassas dünyasını ekrana taşıyacak. Projede rol alan oyuncularla “Bir Derdim Var”ı konuştuk.
#Bir Derdim VarAnne ya da babanız, boşandıktan ya da eşini kaybettikten sonra tekrar evlenmek isterse ne yaparsınız? Onun kararına saygı duyup yanında mı olursunuz yoksa sonuna kadar karşı mı çıkarsınız? Bu konuyu ‘Bir Sorudan Fazlası’ serimizde masaya yatırdık hem ebeveynler hem de yetişkin çocuklarla konuştuk.
#Yaşlılıkta EvlilikHerkesin evliliğinde dönem dönem inişler çıkışlar yaşanabilir. Bu süreçte çiftlerin arasında soğuk rüzgarlar esse de ya sorunlar çözülür ya da anlaşmazlıkların üstü örtülür ve her şey normale döner. Bazı çiftler ise küslükleri aylar hatta yıllar sürmesine rağmen çeşitli nedenlerle çoğunlukla da ‘çocuklar için’ evliklerini sürdürmeye devam eder. Halbuki çocuk için katlanılan bu durum en çok da çocukların psikolojisini etkiler. Bir Sorudan Fazlası serimizde birbiri ile konuşmayan, aynı evin içinde iki yabancı gibi yaşayan çiftler ve çocukları ile konuştuk.
#EvlilikTeknoloji çağında yaşıyoruz ve herkes birbirine kolaylıkla ulaşabiliyor. İnsanlar artık cebimizdeki telefonlarla bir tuş uzağımızda. Ancak bazıları telefonla konuşmayı ve aranmayı sevmiyor. Bazıları da telefonda hiç susmadan saatlerce konuşuyor. Bir Sorudan Fazlası serimizin bu bölümünde telefonla konuşmayı sevmeyenlere kulak verdik ve bunun altında yatan nedenleri Uzman Klinik Psikolog Buse Akçil ile mercek altına aldık.
#TelefobiTürkiye geçen hafta psikiyatr Prof. Dr. Süleyman Salih Zoroğlu hakkındaki iddialarla sarsıldı. Haberlere göre Zoroğlu çocuklara hafıza kaybına da neden olan bir ilaç veriyor ve cinsel tacize uğradıkları yönünde telkinde bulunuyordu. Zoroğlu’na danışan üç aileye ulaştık, medyada çıkanlarla ilgili yorumlarını ve bu süreçte yaşadıklarını iddia ettikleri ‘inanılmaz’ olayları dinledik.
#Süleyman Salih ZoroğluYeni annelerin doğumdan sonraki ortalama 6 haftalık dönemi olarak tanımlanan lohusalık, kadınların en hassas, en kırılgan olduğu zamanların başında geliyor. Bu süreçte başta en yakınları olmak üzere aile üyelerinin ve çevrelerinin yeni annelere ilgi, şefkat ve anlayışla yaklaşması şart. Bu dönemde yaşananların kadınlarda ne derin yaralar açabildiğine insan hikayeleri ve uzman yorumlarıyla bir bakalım.
#LohusalıkYeni annelerin doğumdan sonraki ortalama 6 haftalık dönemi olarak tanımlanan lohusalık, kadınların en hassas, en kırılgan olduğu zamanların başında geliyor. Bu süreçte başta en yakınları olmak üzere aile üyelerinin ve çevrelerinin yeni annelere ilgi, şefkat ve anlayışla yaklaşması şart. Bir Sorudan Fazlası'nda bu kez bu dönemde yaşananların kadınlarda ne derin yaralar açabildiğini insan hikayeleri ve uzman yorumlarıyla masaya yatırdık…
#LohusalıkYakınının yazlığına kendini zorla davet ettiren, davetsiz çat kapı gelen, üç gün kalacağım deyip haftalarca gitmeyen, evi otel gibi kullanan misafirlerden dolayı bin pişman olup 'Yazlığın mı var derdin var' deme noktasına gelen yazlıkçıların hazin hikayelerini dinledik.
#YazlıkçıYazlıkçılık denince akla genelde geç saatlerde edilen kahvaltılar, deniz sonrası uyunan uykular, serin bahçelerde karpuz eşliğinde edilen sohbetler geliyor ancak yazlık sahipleri için tablo her zaman bu kadar keyifli değil. Bir Sorudan Fazlası'nın bu bölümünde, yakınının yazlığına kendini zorla davet ettiren, davetsiz çat kapı gelen, üç gün kalacağım deyip haftalarca gitmeyen, evi otel gibi kullanan misafirlerden dolayı bin pişman olup 'Yazlığın mı var derdin var' deme noktasına gelen yazlıkçılarla konuştuk...
#YazlıkDün 'Dünya Arkadaşlık Günü'ydü… Sıkı dostlar birbirlerine hediyelerini aldı ve bu özel günü beraber vakit geçirerek kutladı. Arkadaşlık ve dostluk çok önemli kavramlar olsa da araya biraz yaş farkı girince hemen toplumsal yargılar ortaya çıkabiliyor ve ‘O senin baban/annen/çocuğun yaşında', 'Yaşıtlarınla arkadaşlık yapsana’ gibi eleştiriler duyulabiliyor. Peki neden pek çok kişi kendinden yaşça büyük veya küçük kişilerle arkadaşlık yapıyor? Bu konuyu Bir Sorudan Fazlası serimize taşıdık ve kendinden yaşça büyük ya da küçüklerle arkadaşlık yapanlarla konuştuk. Bu durumun artı ve eksilerini ise Uzman Klinik Psikolog Buse Akçil ile mercek altına aldık.
#Bir Sorudan FazlasıSanılandan daha fazla insanı etkiliyen 'Tıkınırcasına yeme bozukluğu' hastalığının çoğu insan varlığından bile habersiz. Halbuki toplumun yüzde 2’si bu sorunla mücadele ediyor. Ancak sürekli yemeğe saldıran, bir türlü doymak bilmeyen herkes bu kategoriye girmiyor. Peki bu hastalığın belirtileri ve etkileri neler? İşte 7 soruda 'tıkınırcasına yeme bozukluğu' hakkında bilmemiz gerekenler...
#Yeme BozukluğuEn yaygın ama en çok gözden kaçan yeme bozukluğu olan ‘tıkınırcasına yeme bozukluğu’ sanılandan daha fazla insanı etkiliyor ama çoğu kişi tanı almadığı için problemin farkında değil. Ülkemizde ise klinik araştırmalar dışında bilinmiyor bile... Halbuki toplumun yüzde 2’si bu sorunla mücadele ediyor. Ancak sürekli yemeğe saldıran, bir türlü doymak bilmeyen herkes bu kategoriye girmiyor. Peki bu hastalığın belirtileri ve etkileri neler? İşte 7 soruda 'tıkınırcasına yeme bozukluğu' dosyası...
#Yeme BozukluğuAnneleri tarafından çocukluğundan beri şımartılan ve kontrol altında tutulan erkeklerin yetişkinlikte de annelerine aşırı düşkünlüğü çoğu zaman ilişkilerinde sorun yaşamalarına neden oluyor. Oldukça yaygın olan bu örnekleri görünce "Anneci bir erkekle bir ömür nasıl geçer?" konusunu masaya yatırdık ve bu konuda sorun yaşayanlarla konuştuk.
#Anneci ErkeklerAnnelerimiz başımızın tacı, en kıymetlilerimiz elbette ama anneye duyulan bu sevgi anne bağımlılığına dönüyorsa işte o zaman tehlike çanları çalmaya başlıyor. Anneleri tarafından çocukluğundan beri şımartılan ve kontrol altında tutulan erkeklerin yetişkinlikte de annelerine aşırı düşkünlüğü çoğu zaman ilişkilerinde sorun yaşamalarına neden oluyor. Oldukça yaygın olan bu örnekleri görünce Bir Sorudan Fazlası serimizde "Anneci bir erkekle bir ömür nasıl geçer?" konusunu masaya yatırdık ve bu konuda sorun yaşayanlarla konuştuk.
#İlişkilerAffetmek pek çoğumuz için oldukça zor. Yaşananları unutmayı, üstüne sünger çekmeyi, eski defterleri bir daha açmamak üzere kapatmayı ne kadar istesek de yapamıyoruz. Halbuki uzmanlar affetmenin zihinsel sağlığımız için oldukça önemli olduğunu söylüyor. Bir Sorudan Fazlası'nda bu kez önce affedemeyenleri, sonra uzman gözüyle affetmenin faydalarını dinledik...
#AffetmeAffetmek pek çoğumuz için oldukça zor. Yaşananları unutmayı, üstüne sünger çekmeyi, eski defterleri bir daha açmamak üzere kapatmayı ne kadar istesek de yapamıyoruz. Halbuki uzmanlar affetmenin zihinsel sağlığımız için oldukça önemli olduğunu söylüyor. Bir Sorudan Fazlası'nda bu kez önce affedemeyenleri, sonra uzman gözüyle affetmenin faydalarını dinledik...
#SağlıkBir Sorudan Fazlası serimizin bugünkü konusu sürekli hastalıklarını yarıştıran, her zaman en hasta kendisi olan insanlar. Gelini doğuma girince acillik olan kayınvalideler, eşinin regl döneminde ağrı yaşayan eşler, her iki lafından biri hastalık olan akrabalar… İşte hemen hepimizin çevresinde olan, okurken mutlaka gözünüzde birinin canlanacağı hastalık yarıştıranlardan hikayeler…
#Bir Sorudan Fazlası