Kızamık aşısı takvimi, son gelişmelerin ardından gündeme geldi. Bakan Koca, temaslıların takibe alındığını, sağlık çalışanlarından barınma merkezlerindeki çocuklara kadar büyük bir aşılama kampanyasının yürütüldüğünü anlatarak, “Aşı takvimine uyun” çağrısında bulundu. Kızamık aşısı Sağlık Bakanlığı tarafından yeni doğan bebeklere ve çocuklara kızamık hastalığına karşı yapılan aşılar arasında yer alıyor. Kızamık aşısı ülkemizde 1970’li yıllardan itibaren uygulanmaya başlamış olsa da 1990’lı yıllardan itibaren tüm illerde yaygın ve yüksek dozda hayata geçirildi. Peki, Kızamık aşısı ne zaman yapılır? Kızamık aşısı kimlere uygulanır? İşte, o konu hakkında ayrıntılı bilgiler.
#Kızamık Aşısı Ne ZamanAşılamanın, hem bebek hem çocuk hem de yetişkinlerde görülebilen sakatlık ve ölüme yol açabilen çok sayıda bulaşıcı hastalıktan korunmak için en güvenli ve en etkili yöntem olduğu biliniyor. Vatandaşlar özellikle kızamık aşısının ne zaman yapılmasını gerektiğini merak ediyor. Peki, kızamık aşısı ne zaman yapılmalı?
#Kızamık Aşısı Ne Zaman Yapılır?Kızamık hastalığı çeyrek yüzyılın en kötü artışını göstermeye başladı. Covid-19'dan bile daha çok bulaşıcı olan kızamık, çocukluklarda daha sık olmakla beraber her yaş grubunda görülebiliyor. Temas sonrası 10-12 günde bulaşma dönemi olan kızamığa karşı en iyi korunma yöntemi uzmanlar tarafından aşılama olarak bildiriliyor. Kızamık aşısı çocukluk yaşlarında Sağlık Bakanlığı tarafından ücretsiz uygulanıyor. Peki, kızamık aşısı ne zaman yapılmalı? İşte, kızamık hastalığı belirtileri ve hastalıkla ilgili ayrıntılı bilgiler.
#Kızamık NedirDünyada ve ülkemizde son birkaç yıl içinde kızamık salgınları görüldü. Vaka görülme açısından azalma eğiliminde olan kızamık ne oldu da birden hortladı? Koronavirüs salgını sürecinde aşılanmanın önemini bir kez daha hatırladığımızı vurgulayan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Cengiz, kızamık aşısıyla ilgili sorularımızı yanıtladı ve önemli bilgiler aktardı.
#AşıHalsizlik ve yüksek ateş gibi belirtilerle kendini gösteren kızamık, bulaşıcı bir çocuk hastalığıdır. Peki kızamıktan nasıl korunabiliriz? Kızamık tehlikeli mi? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Muhammed Altiti, kızamıkla ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı.
#Kızamık SalgınıAşılamanın, hem bebek hem çocuk hem de yetişkinlerde görülebilen sakatlık ve ölüme yol açabilen çok sayıda bulaşıcı hastalıktan korunmak için en güvenli ve en etkili yöntem olduğu biliniyor. vatandaşlar özellikle kızamık aşısının ne zaman yapılmasını gerektiğini merak ediyor. Peki, kızamık aşısı ne zaman yapılmalı?
#Kızamık Aşısı Ne Zaman Yapılmalı?Kızamık, virüsün neden olduğu bir çocukluk çağı döküntülü hastalığıdır. Peki, kızamık neden olur, belirtileri nelerdir? Kızamık nasıl bulaşır? Bu yazımızda kızamık hastalığının belirtileri, nedenleri ve tedavi yöntemlerini ayrıntılı olarak okuyabilirsiniz.
#Kızamık TedavisiTürk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Derneği (KLİMİK) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, deprem bölgesinde tetanos, kızamık ve su çiçeği ile ilgili uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Azap, bölgedeki Aile Sağlığı Merkezlerinin zarar görmesi ve büyük bir nüfusun başka şehirlere göç etmesi nedeniyle çocukluk çağı aşılamalarında da aksaklıklar yaşanabileceğini kaydederek, "Aksi taktirde önümüzdeki haftalarda kızamık, suçiçeği gibi hızla bulaşan ve yayılan salgın hastalıkların yeniden ortaya çıkma riski var" dedi.
#Deprem BölgesiOmicron varyantı çıktığı günden bu yana o kadar hızlı bir şekilde yayıldı ki, bilim insanları dahi bu hızın karşısında şaşkın. Omicron’la ilgili her gün yeni bir bilgi gelmeye devam ederken bir yandan da bu yeni varyantı anlamak ve ondan korunmak için çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Aşıların koruyuculuğu Omicron’a karşı düştü mü? Covid geçirenler Omicron’dan korunuyor mu? Ülkemizde durum ne? Çocuklar daha mı fazla enfekte oluyor? Prof Dr. Derya Unutmaz'ın "İnsanlığın karşılaştığı en bulaşıcı virüs' olarak tanımladığı Omicron hakkında merak edilen her şeyi konunun uzmanlarına sorduk
#KoronavirüsRahim ağzı kanseri riskini büyük oranda azaltan HPV aşısının ücretsiz yapılması için sosyal medyada kampanya başlatıldı. Maliyeti nerdeyse 2 bin TL'yi bulan bu aşı ücretsiz olmalı ve rutin aşılar listesine alınmalı mı? Uzmanlar hurriyet.com.tr'ye özel anlattı...
#HPV AşısıÇiçek, çocuk felci, difteri gibi salgın hastalıkların aşılar sayesinde dünyada azaldığını söyleyen Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Dilek Arman, aşıların insanlık tarihinde pek çok hastalığın sonlandırılmasında etkili silahlar olduğunu ifade ederek Türkiye’de yeni uygulanmaya başlanan Kovid-19 aşısıyla ilgili merak edilen sorulara yanıt verdi.
#CovidSalgın hastalıklardan korunmada aşının önemine dikkat çeken Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Deniz Kulak Gedik, “Korona pandemisi nedeniyle birçok ailenin çocuklarının düzenli aşılarını ertelemesi difteri, kızamık ve çocuk felci gibi hastalıklarda artışa yol açabilir” dedi.
#Aşı