Güncelleme Tarihi:
Canlı aşılarda zayıflatılmış olarak bakteri veya virüs mevcuttur ve bebeğinizin bağışıklık sistemi, bu yarı canlı virüs ya da bakteriyi yener. Böylece o hastalığa karşı korunma sağlanmış olur. Bu tür aşılar bebeğinizin vücuduna zarar vermez.
İki canlı aşı aynı günde yapılabildiği gibi, farklı türde aşılar da aynı günde yapılabilir. Bebeğinizin aynı bölgesine yapmamak kaydıyla bir mahsuru yoktur.
Karma aşı difteri, tetanoz, boğmaca, çocuk felci ve menenjit aşılarını kapsar. Son yıllarda artık sağlık ocaklarında da menenjit aşısı karma aşı içinde, tek enjeksiyon yöntemi ile uygulanmaktadır.
Bu aşıyla bebeğiniz yalnızca zatürre hastalığından değil, aynı zamanda bu bakteri ile oluşan orta kulak iltihabı ve sünizitlerden de korunmuş olur. Bu nedenle bebeğinize yaptırmanızda mutlak fayda vardır. Ancak henüz zorunlu rutin aşılar arasında değildir.
Su çiçeği aşısı da zorunlu aşılardan değildir. Bebeğinize 12 aylık olduktan sonra yaptırabilirsiniz. Suçiçeği hastalığı, bazen iyileşme döneminde ciltte skar dediğimiz kalıcı izler bırakabildiği gibi nadiren de ensefalit dediğimiz ciddi bir nörolojik hastalığa yol açabildiğinden, bebeğinize aşı yaptırmanızda özellikle fayda vardır.
İsteğe bağlı yapılan ishal aşısı da yeni türden aşılardandır. Yaz aylarında yaşanan ishal sorunu çocuklar açısından önemlidir. Aşı, sadece rota virüse karşı koruma sağlar ama ishal vakalarının çoğu zaten rota virüslerle oluştuğundan, ishal aşısı bebeğiniz için iyi bir koruyuculuğa sahiptir. Bebeğinize altıncı ayından önce, damla şeklinde iki doz halinde (farklı bir ticari marka 3 doz halinde) uygulanır. Ekonomik açıdan henüz çok kolay ulaşılabilir bir aşı olmamakla birlikte, faydalı olduğu tartışılmaz bir gerçektir.
Özellikle bu konuyu aileler çok merak eder. Şuna emin olmalısınız ki, aşıların hiçbiri kısırlık yapmaz.
Aşının ne kadar çok tekrar dozu yapılırsa, koruyuculuk da o kadar uzun sürer. Fazla doz aşının bir zararı olmaz.
Bazı aileler aşı yaptırmak yerine, hazır salgın çıkmışken çocuklarına da hastalığın bulaşmasını ve böylece hastalığı çocuklukta geçirip atlatmasının daha iyi olacağını düşünüyor. Bu yanlış bir düşüncedir. Çünkü her çocuk kızamığı çok hafif geçirmez. Bu nedenle en doğrusu aşı yaptırıp hasta olmamasıdır. Kızamık aşısını, kızamıkçık ve kabakulakla birlikte üçlü aşı olarak yaptırmanızda fayda vardır.
Bu söz konusu değildir. Çünkü hiçbir aşı yüzde 100 korumayı sağlayamaz. Düşük bir olasılıkla da olsa, hastalığa yakalanma ihtimali vardır ama genelde aşı nedeniyle hastalığı hafif belirtilerle geçirir.