Rize'deki Kız Kalesi'nin tarihi ve konumu merak konusu oldu. Kara ile bağlantısı kesilmiş olan Kız Kalesi, kayalık bir zemin üzerinde bulunmaktadır. Kız Kalesi, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından 3 Ağustos 2006 tarihinde 775 No'lu karar ile 1. Koruma derecesi ile kültür envanteri olarak tescillenip koruma altına alınmıştır. Peki, Rize'deki Kız Kalesi nerede, hangi ilçede? İşte Kız Kalesi tarihi
#Kız KalesiHer sene turizm sektörüne büyük katkı sağlayan Kız Kalesi, bulunmuş olduğu ilçenin kalkınmasına ciddi ölçülerde fayda sağlamaktadır. Ülkemizde gezilecek bölgeler listesinde yerini alan Kız kalesi nerede? Kız kalesi tarihi, özellikleri ve hakkında bilgiler nelerdir? İşte, detaylar.
#Kız Kalesi Nerede?Çanakkale son 10 yılda yakaladığı popülariteyi keşfedilecek yepyeni köyleriyle zirvede tutmayı sürdürüyor. 671 kilometre kıyısının 70 kilometreden fazlası plaj olan kentin sahilleri ormanlarla da adeta dantel gibi işlenmış. Eksilmeyen rüzgârıyla sıcak yaz günlerinin en güzel duraklarından biri olan Çanakkale’yi bu kez az bilinenleriyle anlatalım.
#Çanakkale16 şehirde yapılacak ve 8 ay sürecek Kültür Yolu Festivalleri kapsamında kent meydanları ve açık hava alanlarını, Türkiye Güzellikleri Sergisi’ndeki fotoğraflar süsleyecek. Sergide Hürriyet foto muhabirlerinin fotoğrafları da yer alıyor.
#Türkiye Güzellikleri Sergisiİstanbul Üniversitesi’ndeki kadın akademisyenler, Anadolu’nun dört bir yanındaki arkeoloji kazılarına başkanlık yapıyor. Tarihe ışık tutan arkeolog kadınlar, yeri geldiğinde eline kazma küreği alıyor yeri geldiğinde farklı hava koşullarında saatlerce arazide çalışıyor.
#ArkeologAvrupa’nın popüler adreslerine alternatif olacak bir seyahat destinasyonu arayanlar için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından vize istemeyen yakın çevremizdeki ülkeler biçilmiş kaftan. Üstelik daha düşük bütçeyle tatil yapılabilen bu ülkelerin çoğu kış aylarında karla birlikte harika manzaralara bürünüyor. Biz de bu hafta uzmanlarımıza, "Kışın gidilecek en güzel vizesiz ülkeler hangileri?" diye sorduk. İşte yorucu ve bitmek bilmeyen prosedürler, ek masraflar ve "Vize onayı geldi mi gelecek mi?" diye uzun bekleyişlere gerek kalmadan yola çıkılacak adresler...
#RotaCNN Travel, 2024 yılının en iyi seyahat rotalarını açıkladı. Keşfedilmeyi bekleyen adreslerin ve şehirlerin gölgesinde kalmış yerlerin ön plana çıkarıldığı listeye ülkemizden ‘Karadeniz kıyıları’ girmeyi başardı. Biz de bu haber üzerinde uzmanlarımıza ‘Kış aylarında Karadeniz’de keşfedilmesi gereken adresler nereler?’ diye sorduk. İşte 8 şehirden mutlaka görülmesi gereken 10 rota…
#RotaZenginliği keşfetmekle bitmiyor çünkü bir hoşgörü kenti olan Mardin, derin kültür mirasıyla da tam bir örnek şehir. Dicle ve Fırat nehirlerinin arasındaki bereketli topraklarda kurulmuş ve Mezopotamya Ovası’na bakan sarı kalker taşından yapılmış evleriyle ünlü. Siz de ara sokaklarındaki izleri takip edip geçmişe doğru büyülü bir yolculuğa çıkabilirsiniz.
#Serda BüyükkoyuncuPina Bausch’un başyapıtı ‘Café Müller’le başlayan 27. İstanbul Tiyatro Festivali sürüyor. Festival ikinci haftasında İstiklal Caddesi’ne yayılıyor ve tarihi yapıları etkileyici oyunlarla buluşturuyor. Tiyatro yazarlarına, eleştirmenlere ve oyunculara festivalde merakla bekledikleri oyunları sorduk.
#TiyatroKuruluş Osman Yakup Bey'in hayatı, dizinin izleyenleri tarafından dikkat çekti. Germiyanoğlularının Bey'i olan Yakub Bey'i Kuruluş Osman dizisinde, başarılı oyuncu Mirza Bahattin Doğan canlandırıyor. Tarihi bilgilere göre Türk'ün ve İslam'ın birliğine hizmet eden siyasi bir deha olan Yakup Bey, Anadolu'nun hakimi Selçuklu Devleti'yle aynı güce sahip oldu. Üç defa Germiyanoğulları Beyi olan Yakub Bey, gözü kara ve kılıcını cesurca kullanması ile tarihte ön plana çıkıyor. Peki, Kuruluş Osman Yakup Bey kimdir? Tarihte Germiyanoğulları Yakub Bey ne zaman, nasıl öldü? İşte, Kuruluş Osman Yakup Bey'in hayatı hakkında ayrıntılı bilgiler.
#Kuruluş Osman Yakup BeyYerli ve yabancı turistlerin ilgisini fazlasıyla çeken mağaralar, yeryüzünün en sıra dışı şekilleri arasında yer alıyor. Sarkıtlar, travertenler, dikitler, göletler ve eski insan yaşamlarına yönelik kalıntılar görenleri büyülemeye yetiyor. Ülkemizde de mağara turizmine ilgi artıyor. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Turizme açık keşfedilmeyi bekleyen büyüleyici mağaralar hangileri?’ diye sorduk. 9 şehirden 10 harika mağarayı önerdiler.
#RotaYaz mevsiminin sonuna geldiğimize göre artık kültür, sanat ve tarihin izinde yola çıkmanın vakti gelmiş demektir. Bu yıl müze ve ören yerlerine ilgi oldukça büyük… Hatta Kültür ve Turizm Bakanlığı geçtiğimiz günlerde Müze Kart'ta yıl sonuna kadar rekor beklendiğini duyurdu. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Müze Kart ile keşfedilecek büyüleyici müze ve antik kentler hangileri?’ diye sorduk. 6 şehirden birbirinden özel 15 adresi önerdiler.
#RotaSon dakika haberine göre; Çanakkale'de dün öğle saatlerinde çıkan orman yangını sonrası bazı köyler tahliye edilirken havadan ve karadan alevlere müdahale sürüyor. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı yangınla mücadelede son durumu anlatırken, "Hayati tehlikesi olan bir vatandaşımız yok. Yangının önü kesildi, düne göre daha avantajlıyız." ifadelerini kullandı. Yangına müdahale eden bir ekip, rüzgarın yön değiştirmesiyle alevlerin ortasında kaldı. Bakan Yumaklı, "Bazı kahramanlar, iyi ki varlar" diyerek o anları paylaştı. Öte yandan orman yangınının çıktığı ilk anların görüntüsü ortaya çıktı.
#ÇANAKKALETürkiye, güneşin maviyle buluştuğu cam gibi denizi ve tertemiz kumsallarıyla birbirinden harika plaj ve koya ev sahipliği yapıyor. Özellikle Ege'den Akdeniz'e uzanan coğrafyadaki koyların çoğu pek bilinmiyor. Eğer bu yaz, daha önce adını duymadığınız ve az bilinen koylarda deniz keyfi yapmak istiyorsanız bu listemiz tam size göre… Uzmanlarımıza ‘Ege ve Akdeniz'de keşfedilmeyi bekleyen koylar nereler?’ diye sorduk. Hepsi birbirinden büyüleyici 15 adresi önerdiler.
#RotaYemyeşil coğrafyasında çok sayıda güzellik barındırıyor Mersin. Toros Dağları’nın yaylalarında serinleyip aynı gün içinde Akdeniz’in berrak sularında yüzebileceğiniz bir yer burası. Zengin mutfağını, tarihi duraklarını, doğa harikalarını ve masmavi koylarını keşfettikçe daha çok hayran kalıyorum bu güzel Akdeniz şehrine. Mersin’i güzelleştirenlerden biri de pek az bilinen şifalı suları…
#MersinGezgin fotoğrafçı Alp Alper’in, yedi yıldır havadan çektiği fotoğrafları bir araya getirdiği fotokitabı ‘Gökyüzünden Türkiye Air’ yayımlandı. Kitabını ve kariyerini konuştuğumuz Alper “Drone çıktı, mertlik bozuldu” diyor.
#Alp AlperKurban Bayramı’na artık sayılı günler kaldı. Hafta sonuyla birlikte toplamda 9 günü bulacak tatil, bir nefes alma fırsatı olacak. Biz de uzmanlarımıza ‘Bayram tatilinde bütçeyi çok da zorlamadan nereleri keşfe çıkmalı?' diye sorduk. 10 şehirden birbirinden güzel 15 öneri sundular...
#TatilKastamonu’nun ismi birkaç şekilde bulunduğu anlatılır. Kimi Kaşkaların Gastumanna’dan, kimi de “Kastın neydi Moni?” hikâyesinden geldiğini söyler. Ancak şu var ki; tarihiyle, Atatürk’ün Şapka Devrimi’ni gerçekleştirdiği Kastamonu mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında gelir.
#Bursaİngiltere Kraliyet ailesinin her şeyi büyük ilgi çekiyor. Aşkları, kavgaları, skandalları derken tabii ki servetleri de milyonlarca kişinin merakını cezbediyor. Geçen yıl Eylül ayında hayata gözlerini yuman Kraliçe'nin mirası üzerindeki gizlilik de bu merakı körüklüyor. Peki neler biliyoruz? Gelin ailenin önde gelen isimlerini teker teker mercek altına alalım.
#Kral CharlesRamazan Bayramı bu yıl hafta sonuna geliyor; ilk günü 21 Nisan Cuma... Güzel haberse ilk-orta öğretimde ikinci ara tatil bayram öncesine ekleniyor ve dinlence bazılarımız için 15 Nisan’da başlıyor. Sadece ‘uzun hafta sonu’ gibi üç günlük ya da ara tatil bahanesiyle daha uzun seyahat isteyenlere jürimiz vizesiz gidelebilecek en güzel rotaları öneriyor. Balkanlar’dan büyülü Uzakdoğu’ya seçenekleri listeledik...
#Tayland‘Türk Ocağı’ olarak da bilinen Ankara Resim ve Heykel Müzesi, 1. Ulusal Mimarlık Dönemi’nin başkentteki en önemli yapılarından. Mimar Arif Hikmet Koyunoğlu’nun projesi, açılan yarışma sonucunda Mustafa Kemal Atatürk’ün de aralarında olduğu değerlendirme komitesinin beğenisini kazanarak hayata geçiriliyor ve mimarının da ifade ettiği gibi ‘Ankara’nın tacı’ olarak günümüze kadar geliyor.
#Resim Ve Heykel MüzesiSene 1967… Bir grup mimarlık öğrencisi, hocalarının peşinde İstanbul’un sokaklarında keşifteler. Fatih’te, ahşap evlerle çevrili tarihi sokakların arasından ortaçağ yapısı Zeyrek Camisi’yle karşılaşmaları onları öyle heyecanlandırıyor ki… Gördüğü güzelliklerden etkilenen bir kız öğrenci bunun üzerine tarihi eser ‘tamirciliği’ konusunda uzmanlaşmaya karar veriyor. Bu öğrenci bugün, Türkiye’nin kültürel varlıkların restorasyonu konusunda en duayen uzmanlarından Prof. Dr. Zeynep Ahunbay…
#Prof. Dr. Zeynep Ahunbay