Büyüme, çocukluk dönemine özgü bir özelliktir. Fiziksel ve hormonal olarak çocukluktan erişkinliğe geçiş süreci olarak tanımlanan ergenlik dönemi de, insan hayatında hızlı değişimlerin olduğu önemli bir dönem olması nedeni ile tıp biliminin özellikli bir konusudur. Gençlerin vücudunda meydana gelen değişimleri anlaması ve alışması yeterince zorken bir de yaşadıkları duygusal dalgalanmalar, sosyal hayata adapte olmalarını güçleştirir.
#ErgenlikErkeklerin ergenliğe girme dönemi 10-15 yaşlarında başlamaktadır. Ergenlikte fiziksel ve duygusal değişimler bariz şekilde etkili olmaya devam eder. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Ersin Sarı, erkek çocuklarında ergenlik dönemimde meydana gelen fiziksel ve ruhsal değişimleri anlatıyor.
#Ergenlik DönemiHem dünya genelinde hem de ülkemizde adet görme yaşı düştü ve düşmeye devam ediyor. Peki her geçen gün daha fazla kız çocuğunun adet görmeye başlamasının sebebi ne? En önemlisi erken ergenlik ve adet görme, ileride ciddi sağlık sorunları yaşama riskini arttırabilir mi?
#Erken ErgenlikErgenlik sırasında gırtlağın gelişimiyle paralel olarak erkeklerin seslerinde belirgin bir kalınlaşma (pesleşme) meydana geldiğini belirten Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Erhan Demirhan, sesteki kalınlaşmanın gerçekleşememesi ve tiz kalmasının bir ses bozukluğu olduğunu ifade ederek, şu bilgileri verdi:
#1X kromozomunun yokluğu ya da yapısal bozukluğu nedeniyle ortaya çıkan genetik bir hastalık olan Turner sendromun en sık rastlanan belirtileri kısa boy, ergenlik gecikmesi, kemik erimesi, gebe kalamama olarak gösteriliyor. İşte, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nün yayınladığı bilgilere göre, 'Turner Sendromu' bellirtileri, tedavisi ve merak edilenler...
#Turner SendromuErkeklerin ve kadınların belirli bir yaşa gelmesiyle birlikte yaşadığı dönemler bulunur. Ergenlik dönemi her bireyin yaşadığı bir dönemdir. Puberte, herkesin araştırdığı bir dönemdir. Ergenlik döneminin nasıl başladığı ve ne zaman sonlandığı ergenlik döneminde olan bireyler tarafından araştırılıyor. Puberte nedir? Ergenlik dönemi (Puberte) nasıl başlar ve ne zaman sona erer? Puberte hakkında sizlere bilinmesi gereken konular hakkında bilgiler derledik.
İnsan, dünyadaki en gelişmiş memeli canlıdır. Bu nedenle diğer canlılardan farklı bir üreme sistemine sahiptir. Genel olarak üreme erkek ve dişi üreme sistemlerinin birleşmesiyle gerçekleşir. 7. sınıflar için insanda üreme, büyüme ve gelişme konularını madde madde anlattık.
#7. Sınıf Fen Bilimleri İnsanda Üreme Büyüme Ve Gelişme Konu AnlatımıSkolyoz ergen-genç kızlarda erkeklere oranla 8-10 kat fazla görüldüğünü belirten Doç. Dr. Ahmet İnanır, "Skolyozu olan bir çocuğun çanta taşıması artışa neden olabilir. Yanlış yatma, oturma, ders çalışma postürleri skolyozu artırıcı etki gösterebilir" dedi.
#SkolyozAsperger Sendromu nedir? Neden bu şekilde adlandırılır? Asperger Sendromu gelişimsel bir bozukluk mu? Yaygın mıdır? Bu sendrom ile ilgili merak edilenleri Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yard. Doç. Dr. Abdurrahman Cahid Örengül anlatıyor.
#Asperger SendromuÇocukların gelişim süreci ile ilgili anne babaları en çok endişelendiren konulardan biri de erken ergenlik. “Çocuğum erken ergenliğe mi giriyor?”, “Tedavi olmalı mı?” gibi sorular ebeveynler kafalarını kurcalayıp duruyor. Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Kara, erken ergenliğin ne zaman tedavi edilmesi gerektiğini ve tedavi yöntemlerini anlattı.
#Erken ErgenlikEtkileri vücudumuzdaki her bir hücrede görülen tiroid hormonu, büyüme, gelişme, metabolizma dengesi gibi yaşamsal faaliyetler için olduğu kadar, nörolojik ve psikolojik iyilik hali için de çok gerekli bir hormondur. Klinik olarak çocuklarda hipotiroidin, hipertiroide göre daha sık görüldüğünü söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları& Çocuk Endokrin Uzmanı Prof. Dr. Nesibe Andıran, bunun sebepleri arasında ilk sırada hashimoto tiroiditin bulunduğunu belirtti.
#Hashimoto