İİtiraf ediyorum, Fransız Sokağı’na adımımı ilk kez daha geçen hafta attım. Yanlış anlaşılmasın, bilmediğimden, bana uymadığından değil. Tam aksine adı geçen sokak meskenime 200 metre mesafededir. Üstelik sokağın yaratıcısı Mehmet Taşdiken şahidim olsun, daha meclisi aliniz adını bile bilmezken, bu projeyi çarşaf gibi ilk kez bendeniz duyurdum.
Neli olduğu çok da mühim değil... Bazen kıymalısı süsler soframızı, bazen peynirlisi, bazen patateslisi, bazen ıspanaklısı... İçine ne koyarsak koyalım, nasıl pişirirsek pişirelim hepimiz onu günün her saati yemeyi çok seviyoruz! Ramazan yaklaşırken hem sahur hem iftar için hazırlayabileceğiniz, ailemin kadınlarından öğrendiğim birbirinden nefis börek tariflerini paylaşmak istedim. Özellikle tel kadayıflı böreği mutlaka yapın.
#BörekRengiyle içimizi açan balkabağı artık pazar tezgâhlarında bol... En çok tatlısını pişirdiğimiz bu meyveyle tuzlu tabaklar hazırlamaya ne dersiniz? Üzerine yoğurt gezdirilen kızartmasından peynirli böreğine, etli dolmasından cevizli mezesine leziz mi leziz önerilerim var.
#BörekÜlkemizin birçok yerinde, özellikle de sabahın erken saatlerinde buharı tüterek fırından çıkan kıymalı, peynirli, patatesli, otlu, ıspanaklı ve sade börekler mutfağımızın en sevilen lezzetlerinden. Milas’ın otlu böreğinden Antalya’nın serpmesine, Antakya’nın kaytazından Erzurum’un ketesine çeşitlerimiz saymakla bitmez. Ama benim için her şehrin, kasabanın kendine özel tarifiyle yaptığı suböreği, tüm böreklerin ecesidir...
#BörekHarran Gastronomi Merkezi’nin açılışında bulunmak üzere Harran’a gittim. Harranlı ve Suriyeli mülteci kadınlara meslek edindirmek, kadın istihdamına katkı sağlamak, yöreye özgü yüzlerce yıllık yemek kültürünü korumak amacıyla açılan bu merkeze hayran kaldım.
#Sahrap SoysalGörünüşüyle beş çayı masalarına çiçek gibi kondurabileceğiniz bir börek tarifimiz var: Gonca gül böreği. Hazır yufkayla yapılan bu böreğin iç harcında peynir ve maydanoz kullanılıyor ancak siz kıymalı bir harç da kullanabilirsiniz. Peki, gonca gül böreği nasıl yapılır? İşte adım adım gonca gül böreği tarifi...
#Gonca Gül Böreği Nasıl YapılırRengârenk çini ve porselenleri, doğal güzellikleri, termal suları ve ünlü kaplıcalarıyla Kütahya, Ege Bölgesi’nin incilerinden… Tüm bunların dışında Kütahya, eski ramazanların ruhunu özleyenler için de en doğru adreslerden biri. Tarihi camileri, türbeleri ve lezzetli sofralarıyla Kütahya sizlere huzur dolu, geleneksel bir ramazan sunuyor. Hatta 'Küpecik' adlı bir Ramazan geleneği hâlâ devam ediyor. İşte ramazana özel Kütahya gezi rehberi...
#KütahyaÇorum, Hitit başkenti Hattuşa ile 1986’da UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girmişti. Kent valiliği uzun yıllar sonra kültür turizminde önemli bir hamle başlattı. Geçen yıl Hitit yerleşimlerinin çevresindeki eski yolları işaretlendi, toplamı 380 kilometreyi bulan 17 yürüyüş parkuru, 400 kilometrelik bisiklet parkuru oluşturuldu. Atılım bu yıl da gastronomi ve yürüyüş turizmine açılan Kızılırmak havzasıyla sürüyor. Çorum Gastronomi ve Yürüyüş Yolu için 25 güzergahta toplam 190 kilometrelik yürüyüş yolu işaretlendi. Ayrıca 606 kilometrelik bisiklet parkuru oluşturuldu, 1186 kilometrelik cip safari güzergahı, lezzet durakları belirlendi. 702 kilometrelik manzaralı araç yolu haritası hazırlandı. Ersin Demirel’in hazırladığı parkurların haritaları kitap ve web sitesine dönüştürüldü. Çorum şimdi bu zenginliğini 18 Mayıs’ta başlayacak üç günlük festivalle duyurmaya hazırlanıyor.
‘Ay Büyürken Uyuyamam’ filmiyle 18 yıl sonra sinemaya dönen yönetmen Şerif Gören tam bir yaprak sarma bağımlısı. Bunu filmlerine de yansıtmış. ‘Sen Türkülerini Söyle’ filminde, Kadir İnanır’ın hapisten çıkıp annesinin yaptığı bir tencere sarmayı yemesi, aslında kendi gerçek hikayesi
10 parmağında 10 marifet... Hiçbir şeyi atmıyor, bir gün öncesinden kalan yemeklerle harikalar yaratıyor. Yemek pişirmeyi de, kalabalık sofralarda bu yemekleri paylaşmayı da çok seviyor. Tek bir sorunu var: Diyabet hastası olduğu için çoğu zaman kendi pişirdiklerini bile yiyemiyor. Ama ona göre afrodizyak yemek demek, aslında sağlıklı yemek demek
Ankaralı lezzet düşkünleri iftar sofralarını yöresel lezzetlerle süslüyor. Başkent’e özgü tadların yer aldığı sofralardan diğer şehirlerin vazgeçilmezleri de eksik olmuyor. Şanlıurfa’dan İzmir’e, Antalya’dan Aydın’a kadar birçok yöresel lezzeti de sofralarına taşıyan Ankaralılar, değme aşçılara taş çıkarıyor.
Batı Karadeniz plajlarının özelliği çoğunun yemyeşil ormanlarla içiçe olması. Gözalabildiğine uzanan sahillerinde altın sarısından volkanik siyaha kadar her çeşit kumsalı bulmak mümkün. Mavi bayraklı plajı olmasa da, deniz suyu Zonguldak hariç temiz. Doğu Karadeniz’deki gibi aniden derinleşen sahillerin sayısı az. Ağustosta denizsuyu sıcaklığı Bodrum, Kuşadası’ndaki gibi 25 derece. Yaylaları Doğu Karadeniz’den daha iyi korunmuş. Özellikle balık restoranları iddialı.