Sonbahar bereketi dört bir yanımızı sardı bile. Yaz güneşinin tatlandırdığı sebze ve meyveleri soğuk günlerde de kullanabilmek için en klasik yöntem konserve yapmak. Domates sosunu halen denemeyen kaldıysa onlar için küçük bir hatırlatmam var. Kendini aşanlaraysa acı biber hatta şeftali kavanozlamak için tarifler hazırladım.
#SebzeTüketim odaklı toplumun bize öğrettiği “İstediğim zaman, istediğim yerde, canım ne çekiyorsa” gibi alışkanlıklar ve buna yönelik gelişen sektör, bize doğal tatları unutturmaya başladı. Her sebze-meyveye neredeyse yıl boyu ulaşabiliyoruz. Ama yazın aldığımız domatesle kışın aldığımız domates arasındaki farkı biliyor muyuz?
#MevsimÇ, alfabemizin dördüncü harfidir. Çe ile başlayan isimler şunlardır: 1- Çetin 2- Çelik 3- Çetinalp Son iki harfi Çe olan en uzun kelimeler ise şu şekilde sıralanabilir: 1- Felemenkçe 2- Sanskritçe. 3- İmparatoriçe Çe ile biten kelimeleri sizler için derledik.
#EğitimDepremin vurduğu illerdeki acil ihtiyaç listesi günaşırı güncelleniyor. Buna göre kadın pedi, yetişkin ve çocuk bezleri ihtiyaç listesinin ilk sırasında yer aldı. AFAD gıda yardımlarının hız kesmeden devam etmesi gerektiğini duyurdu. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu eski Başkanı Prof. İrfan Şencan ise hijyenin önemine dikkat çekerek “Bölgeye hızla çamaşırhaneler kurulmalı” dedi.
#AFADTürkiye'nin havuç ihtiyacının yaklaşık yüzde 40'ının karşılandığı Beypazarı’nda kışlık havucun tarladan sofraya hasat serüveni başladı. Hasat edilen havuçlar tesislerde iri, kıtır ve kırık olarak üçe ayrılıyor, depolarda muhafaza ediliyor. Üreticiler, “Geçen yıllara bakarak rekoltemiz biraz düşük” diyor.
#Havuç ÜretimiRusya'nın doğalgazı önemli ölçüde kestiği Avrupa hem kaynak kıtlığı hem de yükselen fiyatların gölgesinde kışa hazırlanıyor. Kıtada alınan önlemlere her gün bir yenisi eklenirken sera ve fırın gibi işletmeler bu kış kapanma riski ile karşı karşıya.
#AVRUPAGıda israfı artıyor. Tüm yiyeceklerin yaklaşık yüzde 40'ı yenmeden çöpe gidiyor. Ancak dünya nüfusunun %10'u aç… Peki Türkiye'de durum nasıl? Siz ne yapabilirsiniz? Gıda kaybı ve israfı konusundaki acı gerçekleri duymaya hazır mısınız?
#Gıda İsrafı‘Buz ve Ateşin Ülkesi’ denilen İzlanda’nın bende bıraktığı iz; sanki bu dünyada olmayan başka bir gezegende olma hissi uyandıran ilginç ve bir o kadar da mistik bir ülke oluşu. İzlanda muhteşem manzaralı volkanları, gayzerleri, kaplıcaları ve lav alanlarıyla zaten çok ünlü ama bence insanları da çok sıra dışı… Ama en çok dikkat etmeniz gereken hızla değişen havası... İşte büyüleyici manzaralar ülkesi İzlanda’da gördüklerim...
#İzlanda GeziTürkiye Halciler Federasyonu Başkanı (TÜRKHAL) Yüksel Tavşan, TÜRKHAL Başkan Yardımcısı Sedat Toktürk ve Ankaralı bazı yerel market zincirleri yöneticilerinin katılımıyla bir grup gazeteciyle yaptığı sohbet toplantısında meyve sebze fiyatlarındaki artışın nedenlerini anlattı.
#TÜRKHALTarım ve Orman Bakanlığının bitkisel üretim alanında uyguladığı Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında atıl araziler üretime kazandırılarak ekonomiye 2050'ye kadar 6 milyar 653 milyon lira katkı sağlanması hedefleniyor.
#Tarım Ve Orman BakanlığıDokuz güne uzayan Kurban Bayramı tatili, dün son gün eve dönüşlerle bitti. Karayollarında araç konvoyları oluştu, feribotlar doldu. Tatilciler özellikle Çanakkale, Sakarya, Kocaeli, Düzce, Bolu, Karabük ve Kırıkkale’deki güzergahlarda yoğunluk oluşturdu. Havalimanlarında 18 aylık pandemi sürecinin en hareketli günü yaşandı.
#Gazetehaberleriİzmir’in Torbalı ilçesinde makine ve ekipmanları sektöründe tarım, hayvancılık ve ormancılık makine ve ekipmanlarıyla aksam ve parçalarının toptan ticaretini gerçekleştiren 44 yıllık bir firma olan Göseroğlu Motorlu Araçlar, sektördeki büyümesini sürdürüyor.
#İzmirKış sebzelerinde son dönemde yaşanan fiyat yükselişleri dikkat çekti. İstanbul halindeki fiyatlar geçen yıla göre neredeyse iki kat arttı. Sektör temsilcileri üretimin azaldığına ancak pandemi nedeniyle sebze ve meyveye talebin arttığına dikkat çekerken, girdi maliyetlerindeki yükselişin ve plansızlığın da fiyat artışında etkili olduğunu vurguladı.
#GazetehaberleriKışlık yiyeceklerin hazırlanması ve saklanması konusunda uyarı ve tavsiyelerde bulunan Mikrobiyolog Dr. İpek Ada Alver, kışlık yiyecek hazırlıklarının en başında gelen konservelerin yüksek ısıl işlem görmeden ya da uygun olmayan koşullarda hazırlandığında beyin ve sinir hasarlarına, felce, hatta ölüme bile neden olabileceğine dikkat çekti.
#Mikrobiyolog Dr. İpek Ada AlverTaze meyve ve sebzeleriyle yaz sona erdi ve evlerde kışlık yiyecek hazırlıkları başladı. Yazın taze olarak satın alınan domates, turşu ve salamura yapımında kullanılan sebzeler ile marmelat ve reçel yapımında kullanılan meyvelerin yanı sıra besleyici değeri çok yüksek olan tarhana, kış ayları için yapılan hazırlıkların başında geliyor. Ancak kış sofralarına yazı getiren bu yiyecekler, uygun koşullarda hazırlanmadığı ve saklanmadığı durumlarda gıda zehirlenmelerinden ölüme kadar uzanabilen sonuçlara neden olabiliyor. Mikrobiyolog Dr. İpek Ada Alver, kışlık yiyeceklerin hazırlanması ve saklanması konusunda önemli uyarı ve tavsiyelerde bulundu.
#SalçaTürkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, kışın yaşanan fiyat dengesizliğini önlemek için kışlık hazırlık yapılması gerektiğini belirterek, "Pandemi gölgesinde geçen bu yıl hazırlık yapmadan kışa girilmemeli." ifadesini kullandı.
#TESKYaz aylarının ve özellikle de ağustos-eylül ayları, kış için lezzet hazırlığı yapmanın en güzel zamanıdır. Tatlı domatesler, leziz yaz sebzeleri ve meyvelerini kışın çok özlüyorsanız buzdolabınızda yer açın. Yaz lezzetlerini kış için nasıl saklayacağınızı anlatıyoruz.
#Konserve Yapımı