Güncelleme Tarihi:
Tam kapanmanın ilçedeki etkileri üzerine bir değerlendirme yapan Başkan Ahmet Aras, kapanmanın sağlık yönünden kazanımlarının yanı sıra ekonomik ve sosyal sonuçlarının da olacağını belirtti, belediye olarak sürecin en az zararla geçirilmesi için çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. Aras, “Hükümet ekonominin çarklarının dönmesi amacıyla ötelediği tam kapanma sürecini nisanda başlattı. Burada en önemli şey esnaf günlük kazanıyor ve harcamalarını da ona göre yapıyor. En büyük sıkıntıyı onlar yaşıyor. Bodrum’da esnafa yönelik desteklerimiz sürüyor. İlçemizde ekonominin çarklarını hizmet sektörü döndürüyor. Burada hizmet sektörü de turizmle bağlantılı. Pandemi nedeniyle kepenk açamayan veya sıkıntı yaşayan esnafın nefes alabilmesi için Bodrum Belediyesi’ne ait olan dükkanlardan kira ve katı atık bedellerini almadık. Bunun dışında Bodrum’un sebze-meyve, et, süt, yumurta gibi hayvansal ürünlerinin üretildiği Karaova’daki üreticilerle de anlaştık. Normalde Bodrum’da 13 pazar kuruluyor. Kapanma döneminde pazarlar da açık olmayacak. Ürünlerin tarlalarda çürümesine göz yummadık. Belediye olarak satın alarak ihtiyaç sahibi insanlara göndereceğiz. Böylelikle hem mağdur vatandaşın, hem de üreticiyi sosyal anlamda desteklemek istiyoruz. İsteyen vatandaşlara ise gıda yardımı yapacak veya alışveriş çeki dağıtacağız. Muhtarlarla da koordineli şekilde gerçekten ihtiyacı olan insanlara belediyeye başvururlarsa bu yardımları ulaştırmak istiyoruz” dedi.
SOSYAL YARDIMLAŞMA AĞI
İhtiyaç sahiplerinin yanında olduklarını vurgulayan Başkan Aras, belediyenin imkanlarının yanı sıra bir sosyal yardımlaşma ağı kurduklarına dikkat çekti. Aras, “Son 3 ayda 400 bin liralık elektrik, su ve kira yardımı için ön ayak olduk. Bir sosyal yardımlaşma ağı kurduk. Başvuranların İBAN’larını aldık. İhtiyaç sahibi vatandaşlarla hayırseverleri buluşturarak bu faturaların ödenmesini sağladık. Belediyemize ait hasta nakil araçlarını 24 saat vatandaşlarımızın hizmetine açtık. Burada amacımız hasta vatandaşlarımızın pandemi nedeniyle toplu taşımaya binmeden emniyetli ve güvenli şekilde hastaneyi ulaşması. Sahipsiz sokak hayvanlarının beslenmesi için Veterinerlik Müdürlüğümüzle koordineli şekilde onların beslenmeleri için çalışıyoruz. Belediyenin tüm imkanlarını yine halkımız için kullanıyoruz” diye konuştu.
CANLANMA BEKLİYORUZ
Dünyanın önemli tatil destinasyonlarından biri olan Bodrum’un uluslararası uçuş kısıtlamaları nedeniyle turizm sezonunda sıkıntılı günler yaşayacağını dile getiren Aras, aşılama ve diğer önlemlerin alınmasıyla birlikte haziranda tekrar sektörün canlanmasını beklediklerini kaydetti. 11 Nisan itibariyle uçuşların başladığını ama gelinen noktada seyahat kısıtlamalarının turizm sektörünü sıkıntıya soktuğunu paylaşan Başkan Aras, “Rusya’nın kısıtlama kararı alması ve diğer uçuş kısıtlamalarıyla birlikte bu yıl sezonun haziran itibariyle başlayacağını öngörüyoruz. Alınan yeni kararlar doğrultusunda eğer bir sorunla karşılaşmazsak Ramazan Bayramı’nın ardından vaka sayılarının azalacağını ve buna paralel olarak uçuşların da yeniden başlayacağını düşünüyorum. Bodrum’a yabancılar kadar yerli turistler de ilgi gösteriyor. Bodrum’da konaklayan yerli turistlerin çoğunluğu ise yazlık evi olan insanlar. Yurtdışı pazarı ağırlıklı konuk ağırlayan oteller bu durumdan olumuz etkilenecekler. Bir kısmının da kapı açılışlarını ertelemeleri söz konusu olabilir. Geçtiğimiz yıllara göre turist sayısında yüzde 75’lik azalma söz konusu. Eğer pandemi koşulları ve vaka sayıları normale dönerse geçtiğimiz yılki rakamların yakalanması mümkün olabilir” dedi.
ALTYAPI ÇALIŞMALARI TAMGAZ
Başkan Ahmet Aras, artan yerleşik nüfus nedeniyle altyapı çalışmalarını da hız kesmeden sürdürdüklerini vurguladı. Aras, “Geçtiğimiz yaz aylarında gelen yazlıkçılar memleketlerine dönmedi. Şu anda ilçemizde 500-600 bin nüfus var. Bodrum şu anda şantiye alanı gibi. Ekiplerimiz bir taraftan altyapı çalışmaları tamamlanan bölgelerde asfaltlama işlemlerini sürdürürken, bir taraftan da çevre yolu, refüj ve kavşaklar başta olmak üzere yarımada genelinde peyzaj düzenlemelerine devam ediyor” dedi.
KAYA MEZARLARI TURİZME KAZANDIRILACAK
Başkan Ahmet Aras, saha gezilerindeki tespitleri sonrasında, Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ndan alınan izinler ve Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü’nün denetiminde Roma dönemine ait kaya mezarlarının turizme kazandırılacağını müjdeledi. Aras, “Üzerinde bulunduğumuz yarımada binlerce yıldır hayatla iç içe. Bildiğimiz kadarıyla 3 bin 500 yıldır burada medeniyetler var olmuş ve hiçbir zaman terk edilmemiş. Hep canlı kalmış. Bodrum, günümüzde bile hala 24 saat yaşayan kent olarak biliniyor. Biz Bodrum’u farklı bir şekilde seviyoruz ve ona sahip çıkmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
154 BİN FİDE HİBE EDİLDİ
Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü’nce geçen yıl başlatılan fide dağıtım etkinliği kapsamında yazlık ve kışlık olmak üzere toplamda 144 bin fideyi 186 üreticiyle buluşturduklarını kaydeden Başkan Ahmet Aras, ekledi: “Bu yıl da tarımsal üretimin kesintiye uğramaması ve üretime teşvik amacıyla yazlık fide hibe dağıtımı gerçekleştirildi. 36 bin adet domates, 51 bin adet biber, 16 bin adet patlıcan, 10 bin adet salatalık, 12 bin adet karpuz, 9 bin adet kavun olmak üzere toplamda 154 bin adet fide, 216 üreticiye teslim edildi.”