Kış aylarında gebelik geçirecek anne adaylarını yaz gebelerine göre daha biraz daha endişeli olabilir. Enfeksiyonlara daha kolay yakalanabilme riski ve ilaç kullanımındaki kısıtlamalar kış gebelerinin endişeli olmasının sebeplerinden bazıları… İşte zorlu kış şartlarına hazırlık için anne adaylarına birkaç öneri;
#Kış HamileleriÜlkemizde hava sıcaklıklarındaki ani düşüşün ardından, grip başta olmak üzere üst solunum yolu hastalıklarında ciddi bir artış yaşanıyor. Uzmanlar bu yıl grip vakalarında geçtiğimiz iki-üç yıla oranla 2-3 kat artış olduğunu ve hastanelerde ciddi yoğunluk yaşandığını söylüyor. En önemlisi de bu yılki gribin iyileşmesi haftalarca sürüyor. Peki bu kış grip neden bu kadar güçlü? Salgına yakalanmamak için neler yapmak gerekiyor? Vitamin takviyeleri ile bitki çayları işe yarıyor mu? Hangi besinleri tüketmek salgına karşı kalkan olabilir? Uzmanlarla tüm detaylarıyla mercek altına aldık.
#SağlıkDoğanın uyanış zamanı ilkbaharı, hamileyken karşılayan anne adayları bu süreci nasıl daha rahat geçireceğinin ipuçlarını arıyor. Değişen hava sıcaklıkları, alerjik reaksiyonları tetikleyecek alerjenlerin artması ve kapıda bekleyen hava değişimi sürecinde hastalıklardan korunma kaygısıyla birleşince baharda hamileliğin tadını çıkarmak zorlaşabiliyor. Bu durumun bahar hamilelerini korkutmaması gerektiğini söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Yücel Karaman, sağlıklı ve sorunsuz bir hamilelik için anne adaylarını uyardı.
#HamilelikDİYARBAKIR Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yoğun Bakım Servisi Sorumlusu Doç. Dr. Hakan Akelma, ikinci dozda yüzde 58,8'de kalan kentte aşılamanın, yüzde 75'lere çıkarılamaması halinde ölümlerin devam edeceğini söyledi. Akelma, "Son 2 ayda en az 10 gebe kaybımız var. Bunlar genç yaşta gebeler, tümü aşısız. Şu anda 2 gebe entübe hastamız var. Aşı olmak için yakınınızın ölmesini mi bekliyorsunuz?" dedi.
#DiyarbakırDİYARBAKIR Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yoğun Bakım Servisi Sorumlusu Doç. Dr. Hakan Akelma, ikinci dozda yüzde 58,8'de kalan kentte aşılamanın, yüzde 75'lere çıkarılamaması halinde ölümlerin devam edeceğini söyledi. Akelma, "Son 2 ayda en az 10 gebe kaybımız var. Bunlar genç yaşta gebeler, tümü aşısız. Şu anda 2 gebe entübe hastamız var. Aşı olmak için yakınınızın ölmesini mi bekliyorsunuz?" dedi.
#DiyarbakırÖksürük, halsizlik ve hafif ateş akıllara hemen o soruyu getiriyor: “Yoksa COVID mi oldum!” Sonbaharın gelmesiyle birlikte gribal enfeksiyonlardaki artış sıklıkla koronavirüsle karıştırılıyor. Virüs kaynaklı olan bu iki hastalığı kendi başımıza ayırt etmemiz mümkün değil.
#COVİDKış mevsimi geldi, vitamin ve mineral deposu boza raflarda yerini aldı. Boza, metabolizmayı güçlendiren özellikleri sayesinde daha çok kış mevsiminde tercih ediliyor. Peki, bir bardağı bile şifa deposu olan bozanın faydaları ne kadar biliyoruz?
#BozaDicle Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Göğüs Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı ve Kovid-19 Çocuk Kliniği Koordinatörü Doç. Dr. Velat Şen, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) yakalanan çocuklarda D vitamini eksikliğini tespit ettiklerini söyledi.
#D VitaminiCovid 19 salgını nedeniyle bağışıklık sistemini güçlü tutma kaygısı insanlarda haklı olarak bir endişeye sebebiyet vermektedir. Covid 19 tedavisinde kullanılan ilaçların etkinliğinin sınırlı olması ve aşı çalışmalarında bazı firmalar sona gelse de henüz bu konuda devam eden uzun bir sürecin varlığı endişeleri artırmaktadır.. Kış mevsimi ile birlikte Covid 19 ve mevsimsel hastalıkların artışı da bağışıklık sistemini güçlendirmek için vitamin takviyelerinin kullanımını gündeme getiriyor. Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) D vitamini takviyesini bağışıklık sistemini güçlendirdiği için öneriyor.
#D Vitamini NedirZorlu Covid-19 pandemisi sürecinde kış kapımızda ve mevsimsel grip sezonu başlıyor. Akıllarda birçok soru var. Mevsimsel grip nedir? Grip nasıl bulaşır? Grip belirtileri nelerdir? Grip hastalığının komplikasyonları nelerdir? Kimler risk grubunda? Grip hastalığı nasıl tedavi edilir? Grip tedavisinde antibiyotik kullanmak işe yarar mı? Gripten nasıl korunabiliriz? Grip aşısı nedir? Kimlere grip aşısı yapılmalı? Grip aşısı ne kadar süre korur? Grip aşısını ne zaman yaptırmalıyız? Her sene grip aşısı yaptırmalı mıyız? gibi birçok sorunuzun cevabını yazımda bulabilirsiniz.
#GripHer öksürük ya da boğaz ağrısı, koronavirüs belirtisi değil! Bu belirtiler gribe de işaret ediyor olabilir. Peki, koronavirüsü gripten nasıl ayırt ederiz? Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu, “Önümüzdeki kış mevsiminde çok sayıda benzer vaka göreceğimiz tahmin ediliyor ama iki hastalığı birlikte geçirecek vakalar olmasından da endişe duyuluyor” dedi ve konuyla ilgili merak edilenleri yanıtladı.
#Koronavirüs“Grip aşısı kimlere yapılıyor?” , “Grip aşısının yan etkileri var mı?” , “Aşıya rağmen grip olunur mu?” gibi soruların yanıtları aşı yaptırmak isteyen kişiler tarafından merak ediliyor. Doç. Dr. Elif Hakko, grip ve grip aşısıyla ilgili sıkça sorulan soruları cevapladı.
#GripHastalık evresine girmek istemeyen vatandaşların yaptırmak istediği grip aşısı, eczanelerden temin edilebilecek. Peki, grip aşısı ne zaman yaptırılır? İşte, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamalarıyla grip aşısı çıktı mı sorusunun cevabı ve grip aşısı hakkında merak edilen bazı bilgiler
#Grip Aşısı Ne Zaman YaptırılacakFitoterapi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Serhat Koran “Bitkisel çaylar şifalı olduğu kadar zararlı da olabilir. Örneğin adaçayı fazlası çarpıntı ve krampa yol açabilirken, papatya çayının da fazla tüketilmesi alerjik reaksiyonlara neden olabilir” dedi.
#Bitki Çaylarının FaydasıMevsim değişiklikleri vücutta birçok değişimi beraberinde getirmektedir. Anne adaylarında bu değişimler daha belirgin bir şekilde kendini gösterir. Diğer bireylere göre mevsim geçişlerinde artan yorgunluk hissi hamilelerde iki kat daha fazla yoğun yaşanmaktadır.
#HamilelikhamileliktesaglikAnne adayları için gebelik süreci her anına dikkat edilmesi gereken özel bir dönemdir. Anne adayları, bu süreci daha rahat atlatabilmek için çoğu zaman doktorlarından ve bu konuda uzman olan kişilerden destek alır. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Meriç Çağrı Ağır, kış mevsiminde gebelik düşünen ya da kış aylarında hamile olan anne adayları için önemli tavsiyelerde bulundu.
#Gebelik DönemiSağlık Bakanlığı verilerine göre, aralık ayının ikinci haftası itibariyle grip salgını başladı. Grip aşısı için hiçbir zaman geç olmadığını söyleyen Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu, "Aşı, hastalığa henüz yakalanmayan kişileri koruyabilir. Risk grubundaki kişilerin aşılanmasında fayda var" dedi.
#Grip