Güncelleme Tarihi:
Filiz YILDIRIM/TRABZON,(DHA) - TRABZON'da anestezi uzman hekimi Gönül Erkan, halk arasında ‘paçavra hastalığı’ olarak bilinen influenza (Grip) hastalığının küçümsenmemesi gerektiği vurgulayarak, risk grubunda olan kişilerin de mutlaka aşı olması uyarısında bulundu.
Kentte, Ahi Evren Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görev yapan anestezi uzman hekimi Gönül Erkan, toplum sağlığını önemli ölçüde etkileyen ve halk arasında ‘paçavra hastalığı’ olarak da bilinen İnfluenza (Grip) hastalığına ilişkin konuştu, bir dizi önerilerde bulundu. Hastalığın küçümsenmemesi gerektiğine dikkat çeken Erkan, bahse konu hastalıktaki vakalarının dünyada 500 bin ölüm ile sonuçlandığını söyledi. Grip hastalarını antibiyotik kullanmaması konusunda uyaran Erkan, risk grubunda olan kişilerin ise mutlaka aşı olması gerektiğini vurguladı.
'DÜNYADA YILLIK 5 MİLYON KİŞİDE GÖRÜLMEKTE'
Hastalığın bulaşma sonrası kuluçka süresinin genellikle 1- 5 gün olduğunu belirten Erkan “Virüs atılım süresi çocuklarda, yaşlılarda ve bağışıklığı baskılanmış olan olgularda daha da uzayabilir. Genellikle sonbahar ve kış aylarında gelişen mevsimsel grip ise iş gücü kaybı ve okul günü kaybına sebep olmakla birlikte, tüm dünyada yıllık 5 milyon ciddi hastalık ve 500 bin ölüm ile aslında ülkelerin sağlık politikalarında önemli projeler üretilmesi gereken bir durumdur. Ülkemizde 2016 yılı aile hekimleri verileri incelendiğinde influenza (Grip) benzeri vaka yüzde 20,22 oranında görülmektedir" dedi.
'CİDDİYE ALINMASI GEREKİR'
Gribin ciddiye alınması gerektiğini kaydeden ve uyarıda bulunan Erkan “Klinik olarak ateş, kuru öksürük, boğaz ağrısı, kas ve eklem ağrıları ile başvuran hastaların özellikle yaşlılar, gebeler, bağışıklık sistemi baskılanmış, altta yatan kronik bir hastalığı olan kişilerde çeşitli komplikasyonları karşımıza çıkar. Bu komplikasyonlar alt solunum yollarını tutan, akciğer bakteriyel enfeksiyonu olabileceği gibi sinir sistemini tutulumuna bağlı geçici felçler, kalp kası tutulumuna bağlı kalp yetmezliklerine kadar varabilir" diye konuştu.
'ANTİBİYOTİĞİ TEKLİF ETMEYİNİZ'
Hastalıkla mücadele antibiyotik kullanılmaması gerektiğinin öneminin altını çizen Erkan şunları söyledi:
“Gripviral bir etken olduğundan bakterileri yok etmeye yarayan antibiyotikler kesinlikle kullanılmamalı ve gribal şikâyetler ile gittiğiniz sağlık kuruluşunda antibiyotik kullanımını doktorunuza teklif etmeyiniz. Antibiyotiklerin vücudun savunmasında rol oynayan mikroorganizmaları öldürerek hastalığa karşı daha dirençli mikroorganizmaların üremesine neden olur.Uluslararası Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü ( OECD)’nün yayınlamış olduğu rapora göre Türkiye’nin Antibiyotik direnci konusunda dünyada ilk sırada olduğu bildirilmiştir"
'KESİNLİKLE AŞI OLUNMALI'
Gribe bağlı komplikasyonlardan korunmada en etkili yöntemin aşılama olduğunu da anlatan Erkan şu uyarılarda bulundu:
“Her yıl grip sezonunun başlarına denk gelen Eylül- Ekim-Kasım aylarında aşı yapılması önerilmekte ancak virüsün dolaşımda olduğu ve pik yaptığı haftalar dikkate alınarak aşılama dönemi Mart ayına kadar uzatılabilmektedir. Ülkemizde grip aşısı bedeli belirlenmiş risk gruplarında ödenmektedir. Belirlenmiş risk grupları; 65 yaş üzeri kişiler, yaşlı bakımevi ve huzurevinde kalan kişiler, solunum sistemi ve kardiak sisteme ait kronik hastalığı bulunan kişiler, şeker hastalığı olan kişiler ve bağışıklık sistemini baskılayıcı herhangi bir kronik hastalığı olan kişiler. Erişkin olsun, çocuk olsun, bu yaş grubu olsun kesinlikle aşı önerilmektedir"