Yıllar önce Norveç’e okumaya gittiğimde bana en büyük kültür şoklarından birini kış günü yenen dondurmalar yaşatmıştı. Neredeyse her yemek üstüne, özellikle de soğuk kış akşamlarında sıcak bir elmalı turta ya da dağ meyveleri üzerinde dondurma ikram edilirdi. Bu muhteşem ikiliye bir büyük kupa kaynama kahve de eşlik ederdi.
#DONDURMAYıllar önce Norveç’e okumaya gittiğimde bana en büyük kültür şoklarından birini kış günü yenen dondurmalar yaşatmıştı. Neredeyse her yemek üstüne, özellikle de soğuk kış akşamlarında sıcak bir elmalı turta ya da dağ meyveleri üzerinde dondurma ikram edilirdi. Bu muhteşem ikiliye bir büyük kupa kaynama kahve de eşlik ederdi.
#Müge AkgünTürkiye'de 2008 yılında 160 bin ton olan dondurma satışı, son 5 yılda yüzde 87,5 artışla 300 bin tona ulaştı. Geçen yıl 300 bin ton dondurmanın tüketildiği Türkiye'de, kişi başına ortalama 4 kilograma yakın dondurma tüketildi. Dondurma tüketiminde ilk sırayı Marmara, ikinci sırayı Ege Bölgesi aldı. Dondurmanın yüzde 80'ini ise 6-25 yaş arasındaki vatandaş yiyor.
Ocak ayının ilk günlerinde bir sabah Şam sokaklarında kakulili Arap kahvesini yudumlamak için yürümeye başladığımda, kentin tam kalbinde, Hamidiye Çarşısı’na çok yakın bir yerde olduğumu fark ettim. Osmanlı Valisi Hamdi Paşa’nın yaptırdığı üstü kapalı çarşıya girdim. Bir kilometre uzunluğundaki çarşıda gün erken başlamıştı, her yer cıvıl cıvıldı.
Kök sebzelerin hepsi doğanın bize sunduğu bir hediye gibi. Her biri kendi benzersiz özellikleri ve lezzetiyle öne çıkıyor. Ekim ayıyla birlikte tezgâhlara gelen bu sebzeler içerdikleri vitaminler, mineraller, lifler ve antioksidanlarla oldukça sağlıklı seçimler.
#Kök SebzeAvrupa’da uzun yıllardır ucuz tatil ülkesi özelliğiyle tanınan Türkiye bu yıl gerçekten pahalı mı? Sosyal medyadan bu yönde yayınlanan bilgiler ne kadar doğru ya da bir manipülasyon var’ mı? Türkiye yerine bu yıl tatilcilerin İspanya, Yunanistan, İtalya, Mısır tercihleri doğru mu? Konuyu, konunun uzmanı seyahat turizm şirketlerine sorduk.
#Avrupalı TatilcileriBir yazının başına oturduğunuzda başlığı belirlerseniz içiniz rahat devam edersiniz. Ama itiraf etmeliyim ki bu kez kolay olmadı. Dengesiz, hiç alışkın olmadığımız yakıcı sıcakların yanı sıra turizm ve restoran sektöründeki derin çelişkileri, fiyat politikalarını anlamak ve anlamlandırmak kolay değil. Ama yine de ben bir süre, en azından yaz bitene dek her şeye pozitif yönleriyle bakıp anlatmaktan yanayım...
#Müge AkgünKiminin nakdi var, vakti yok. Kiminin zamanı bol, imkânları kısıtlı. Ama olsun, “Ya bir gün ikisini de denk getirebilirsem” diyebilmek; gidemesek, göremesek de en azından hayalini kurmak lazım. “Orada Bir Oda Var Uzakta”da bu haftaki istikamet Eski Datça. Bu şirin mi şirin beldedeki dört odalı Ultava...
#Savaş ÖzbeyTarihi çok eskilere dayanan salep, kış mevsiminde her zamankinden çok daha fazla rağbet görüyor. Evde yapılan salebin yerini ise hiçbir şey tutmuyor. Peki, salep hangi bitkiden, nasıl yapılıyor? İşte, salebin nereden geldiğini merak edenler için detaylı bilgi…
#Salep Hangi BitkiEnerjiye olan talep gün geçtikçe yükselirken doğal kaynaklar üzerindeki baskı da giderek artıyor. Kaynaklar hızla tükeniyor, çevre kirleniyor, iklim değişiyor, enerji faturaları da kabarıyor. Daha temiz, daha yaşanabilir yarınlar için de öncelikli konu enerji tasarrufu. Zira israf edilen her enerji sürdürülebilir bir dünya hedefinden bizi daha da uzaklaştırıyor. Peki tasarruf bilincine sahip bir birey olarak ne gibi alışkanlıklara sahip olmalıyız? Daha temiz ve güvenli yarınlar için günlük hayatımızda nelere dikkat etmeliyiz? İşte madde madde tasarruf önerileri...
#TelevizyonŞef restoranlarının menülerinde başrol oynuyor, vegan mutfaklarda protein yerine kullanılıyor... Evde çorbadan soteye, makarnadan tarta pek çok tarifte kendine yer buluyor. Tazesinin yanı sıra kurutulmuşu ve turşusu başta olmak üzere her halini de artık raflarda bolca görmeye başladık. Mikolog Jilber Barutçiyan ülkemizde yetişen yenebilir yerel mantarları ve doğadan toplamak isteyenlere işin püf noktalarını anlattı. Şemsa Denizsel ve Gastronometro şefleri leziz mantarlı tariflerini paylaştı.
#Mantar2 Aralık Dünya Mücver Günü kutlu olsun! Bu günün anlam ve önemi; daha çok kişiyi mücver denemeye ve farklı çeşitlerini pişirmeye teşvik etmek. Haydi o zaman, biz de biraz un ve yumurtayla tadı zenginleşen sebzelerden ve hatta meyvelerden pişirelim, doyasıya tadalım.
#2 Aralık Dünya Mücver Günü10 Kasım Cuma son ders zili çaldığında, hafta sonlarıyla beraber toplam 9 gün sürecek ilk ara tatil resmen başlayacak. İlköğretim ve lise öğrencilerinin dönem ortasında vereceği bu kısa molayı ailece geçirilecek unutulmaz anılarla dolu, ömür boyu hatırlanacak bir seyahat fırsatına dönüştürebiliriz. Jürimiz çocuklarla kaliteli vakit geçirirken yeni deneyimler yaşayıp yeni yerler ve kültürler keşfedebileceğimiz yurtiçi ve yurtdışından öneriler verdi.
#Pınar TAHİRLERGrip, genellikle kendi kendine iyileşme eğilimi gösterse de bazı durumlarda çok ağır sonuçlara yol açabiliyor. ABD’de yaşayan Allison Miller'ın hastalığı da başta sıradan bir gripti. Semptomları ağırlaşıp hastaneye kaldırılan Miller, birkaç günün sonunda sol bacağını kaybetti. Peki grip nasıl oluyor da ağır hastalıklara dönüşebiliyor? Gribin normal seyrinin dışına çıktığını nasıl anlarız? En çok kimler risk altında? İşte Allison Miller’ın yaşadıkları ve uzman görüşleri…
#SağlıkAydın'da, 160 kiloya ulaşan Emre Kavak (15), mide küçültme ameliyatı oldu. Sıkı bir Galatasaray taraftarı olan Emre, halı sahada maç oynama hayali kurarken, uzmanlar cerrahi gerekliyse ergen hastalara da mide küçültme ameliyatı uygulanabildiğini belirtti.
#Aydın