Güncelleme Tarihi:
CİHAZLARI FİŞTE TAKILI BIRAKMAYIN
- Kullanılmayan bilgisayarlar stand-by konumunda bırakılıp, fişten çekilmediğinde yüzde 10 oranında elektrik tüketmeye devam eder. Fişin çekilmesi şarttır.
- Ses düzeyinin düşük tutulması, elektrik enerjisi tüketimini düşürür.
- Televizyonlar sürekli açık tutulmamalı, seyredilecek veya dinlenmeyecek programlar dışında kapatılarak, enerji israfı engellenmelidir.
- Eğer mümkünse masaüstü yerine diz üstü bilgisayar kullanılmalıdır. Masaüstü bilgisayarlar, 5 kat daha fazla elektrik tüketir. Ayrıca cihaz içindeki uygulamalar da fazladan enerji tüketir.
GÜN IŞIĞINDAN DAHA ÇOK FAYDALANIN
- Bulunmadığınız ortamlarda lambaları açık bırakmayın.
- Enerji verimliliği sağlayan elektronik aletler ve aydınlatma sistemlerini tercih edin.
- Odalarınızı gün ışığından en iyi faydalanabileceğiniz şekilde kullanın.
- Fazla ışığa ihtiyaç duyulan bölmelerde çok sayıda düşük güçlü lamba kullanmak yerine daha yüksek güçlü tek bir lamba kullanmakla daha verimli bir aydınlatma sağlanmış olur.
- Açık renkli duvar, mobilya, perde ve halı ışığı yansıtarak odanın aydınlatma ihtiyacını azaltır.
- Enerji tasarruflu ampuller, aydınlatma maliyetlerinde yüzde 80’e varan tasarruf sağlayabilir. LED’ler, akkor lambalarla aynı miktarda ışık sağlamak için yüzde 85’e kadar daha az elektrik kullanır ve birçok farklı şekil, renk ve yoğunlukta üretilir.
KONUTLARDA YALITIMA ÖNCELİK VERİN
- Konut ve binalarda enerji verimliliğini önceliklendirin. Eğer duvarlarınızda yalıtım yoksa bu konuda araştırmalara başlayın. Unutmayın enerji verimliliğinin en önemli ayaklarından biri yalıtımdır.
- Pencerelerinizde iki ya da üç katlı cam kullanın. Pencere kenarlarınızı kontrol edin. Sızıntılar kış aylarında daha fazla enerji tüketimine neden olur.
- Kış aylarında binalarınızın kapılarını açık bırakmayın ve kullanmadığınız odaları düşük ısıda tutun.
- Çıplak zeminleri kilimle kaplamak kadar basit bir çaba bile büyük etkiler oluşturabilir.
ÜTÜDE FİŞ DETAYINA DİKKAT
- Ütüleme işlemi bitmeden 5 dakika önce ütü prizden çekilerek kalan iş, ütünün içindeki ısı ile tamamlanabilir.
- Çamaşırların ütülenirken nemli olmasına dikkat edilmelidir.
- Ütü alırken kurutucu gücü düşük, buhar kapasitesi yüksek olanları seçmek daha az enerji tüketimi sağlar.
- Saç kurutma işlemi, mümkün olduğu kadar havlu ile yapılmalıdır. Saçlar havlu ile kurulandıktan sonra saç kurutma makinesi kullanılmalıdır. Böylece daha az enerji harcanır.
- Saç kurutma makinesinin 10 dakika çalışması, 60 watt’lık bir lambanın üç saat yansımasına eş değer bir elektrik tüketir.
ÖNÜNÜ KAPATMAYIN
- Radyatörlerinizin mobilyaların arkasında kalmamasına özen gösterin. Isıtma sistemlerinin önü hep açık olsun.
- Sıcak su deponuzu ve borularınızı yalıtım malzemesiyle kaplatın.
- Eğer imkanınız varsa güneş enerjisi kullanan sıcak su sistemini tercih edin.
- Radyatör bakımını düzenli yaparak verimli çalışmasını sağlayabilir, enerji tasarrufu yapabilirsiniz.
- Elektrikli süpürgelerin filtrelerini temizleyerek enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz.
FATURALARI KABARTIYOR
Kış aylarında ısıtma giderleri yaz aylarında ise soğutma giderleri tüketicilerin faturalarında önemli bir gider olarak öne çıkıyor. Üstelik enerji arzının zorlaştığı, ülkelerin enerji stratejilerini gözden geçirdiği bu dönemde konut ve ofislerdeki tüketim de oldukça önemli bir sorun. Ancak tüketiciler bazı küçük önlemlerle hem bu alanlarda enerji tasarrufu sağlayabilir hem de faturalarındaki artışı azaltabilir. Unutmayın yirmi derecenin üzerindeki her sıcaklık doğalgaz faturanıza yüzde 10 artış ekleyebilir.
- Isıtma giderleri kışın faturanızın genellikle yüzde 30’undan fazlasını oluşturur.
- Kışın termostatı 18 ile 20 derece arasına, yaz mevsiminde klima derecesini 26 ve üzerine ayarlamak, enerji verimliliği açısından idealdir.
- Düzenli kombi, petek ve klima bakımı yaptırmak ısıtma-soğutma sisteminin ekstra enerji tüketmeden sağlıklı çalışmasına yardım eder.
- Kullanmadığınız odalar için ısıtma veya soğutma yapmayarak da tasarruf edebilirsiniz.
ÖNCE ÇÖZÜLMESİNİ BEKLEYİN
- Mutfakta kullandığınız tüm cihazların daha verimli çalışması için bakımlarına dikkat edin, daima temiz tutun.
- Evde tüketilen enerjinin yüzde 15’i, buzdolabının çalışması için tüketilir.
- Buzdolabınızı 3-5°C aralığında çalıştırın.
- Tavsiye edilen dondurma ısısı ise -20 derecedir. Bu konuda üretici firmanın talimatlarına uyulması gereklidir.
- Buzdolabı hava akımı olacak şekilde yerleştirilmelidir. Hava ne kadar rahat dolaşırsa soğutucuların verimliliği o kadar artar. Bunun için soğutucuların arkasındaki duvar ile arasındaki mesafe en az 10 cm olmalıdır.
- Buzdolabı güneş alacak yerlerden ve radyatör yanından uzağa yerleştirilmelidir.
- Buzdolabınızın kapağını uzun süre açık tutmayın.
- Buzluktan çıkardığınız yemeklerinizi pişirmeden evvel çözülmesini bekleyin.
- Yemeklerinizi sıcak vaziyette buzdolabına koymayın. Yemeğinizi soğutmadan dolaba koymanız hem dolabınızın daha fazla enerji harcamasına hem de yemekte bakteri üretilmesine sebep olur.
ÇAMAŞIRLARI YÜKSEK ISIDA YIKAMAYIN
- Çamaşır makinesinin çevresinde en az 5 cm boşluk olmasına dikkat edilmelidir.
- Tavsiye edilenden fazla deterjan kullanılmamalıdır. Düşük ısıda temizleme yapan deterjan türleri tercih edilmelidir. Aşırı köpüren ya da az veya fazla miktarda deterjan kullanımı verimsiz temizleme demektir.
- Çamaşır makinesinde yıkanan çamaşırların maliyeti, kullanılan sıcak suyun miktarına bağlıdır. Çamaşırlar gerekmedikçe yüksek ısıda yıkamak yerine ılık (30- 40 derece) veya soğuk suyla yıkanmalıdır. Elektrik enerjisinin yüzde 90’ı suyu ısıtmada harcanmaktadır.
- Çamaşır makineleri, yıkama programlarına uygun olarak tam doldurulmadan çalıştırılmamalıdır.
- Çok kirli ve lekeli çamaşırları önceden ıslatmak veya varsa otomatik çamaşır makinesindeki ıslatma fonksiyonunu kullanarak ikinci yıkamayı kaldırmak enerjiden önemli bir tasarruf sağlar.
- Çamaşırlar cinsleri ve kirlilik durumlarına göre ayrılarak doğru yıkama programları seçilmelidir.
- Çamaşır makinesinin süzgeci ara sıra temizlenmelidir.
FIRININ KAPAĞINI SÜREKLİ AÇMAYIN
- Fırında yemek pişirirken seramik veya cam malzeme kullanırken fırın ısısını 20°C azaltın. Bu malzemeler ısıyı diğer malzemelerden daha iyi ilettiği için aynı sonucu verecektir.
- Yemekleri fırınınızın üst raflarına koyun. Böylece, pişirme sürenizi yüzde 20 azaltın.
- Yemek yaparken kullandığınız kapların kapağını kapalı tutun.
- Fırın kapağının her açılışında yüzde 20 oranında ısı kaybı olması nedeniyle pişirme süresinin sonuna kadar mümkünse kapak açılmamalıdır.
- Fırında gerekli olmadıkça ön ısıtma yapılmamalı, yapılsa bile bu süre 10 dakikayı geçmemelidir.