Kalsiyum önemlidir

Süt ve süt ürünlerinin içindeki protein kas ve kemiklerin sağlıklı bir şekilde gelişmesini sağlayan temel maddelerden biridir.

Ayrıca süt ve süt ürünleri yalnızca çocuklar ve gençler için değil, biz yetişkinler için de çok önemli bir kalsiyum kaynağıdır.

Bazı çocuklar vardır onlar ne yazık ki sütten hiç hoşlanmazlar. Ne kadar uğraşırsanız uğraşın süt içmezler. Bu tip çocuklara sahip anne babaların yapacağı şey, yaratıcı olup çocuklarının damak zevkini de göz önünde bulundurarak çeşitli şekillerde çocukların sütten, ev süt ürünlerinden faydalanmasını sağlamaktır.

Çocuklar genellikle sabah kahvaltısı, okul dönüş saati ya da gece yatarken süt içmeyi severler. Öğün aralarındaysa ayranı, yoğurdu ve meyveli yoğurdu tercih edebilirler. Ancak yine de çocuğunuz süt içmeyi ısrarla reddediyorsa, ona sütü dondurma ve çilekle ya da muzla robotta çekerek verebilirsiniz. Çocuklar değişik görünüşü olan şeyleri içinde ne olduğunu bilmeden ve buna aldırmadan yiyebiliyorlar zaman zaman. Çocuklar genellikle tatlıyı severler. Bunun için arada sırada onlara kakaolu muhallebi ya da sütlaç da yapın, hoşlarına gidecektir. Ayrıca eğer sağlıkları elveriyorsa yaz kış dondurma da yedirebilirsiniz.

4 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

20 dakika


Malzeme listesi

á 3-4 diş sarmısak

á 1 adet büyük boy kuru soğan

á 6 çay kaşığı domates salçası

á 5 yemek kaşığı zeytinyağı

á 4 adet orta boy patates

(yaklaşık 600 gr)

á 3 adet yumurta

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

á 1 tatlı kaşığı kuru nane, kuru fesleğen

Patatesleri iyice yıkayıp kabuklarıyla beraber dörde bölün ve üzerine çıkacak kadar suyla haşlayın. İyice yumuşayan patateslerin suyunu süzüp ılınınca kabuklarını soyun. Sonra da tavla zarı formunda küp küp doğrayın. Soğanı yemeklik incecik dilimleyin, sarmısakları ise pirinç tanesi büyüklüğünde doğrayın. Diğer taraftan, zeytinyağını derin bir teflon tavaya veya tencereye koyup orta ısılı ateşte kızdırın.

Yemeklik, incecik doğradığınız soğanları ve sarmısakları ekleyip karıştırarak 2-3 dakika kavurun. Salçayı hemen ekleyip bir dakika kadar karıştırın. Doğradığınız patatesleri kavrulmuş soğanın üzerine ekleyip sürekli karıştırarak 3-4 dakika daha kavurun. Tuz ve karabiberi serpiştirip nane ve fesleğeni ekleyerek karıştırın. Diğer taraftan, yumurtaları bir kasede çatal yardımıyla çırpıp kavurduğunuz patatese ilave edin. Tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak yumurtalar iyice pişinceye kadar, en az 5 dakika kavurun. Sıcak sıcak servise sunun.

Diyet kabak tatlısı

2 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

40 dakika


Malzeme listesi

á 2 dilim tatlı balkabağı

(Kavun dilimi gibi dilimlenmiş 300-400 gr balkabağı.)

á 1,5 yemek kaşığı toz tatlandırıcı

(10-12 adet tablet tatlandırıcı da kullanabilirsiniz.)

á 4-5 adet karanfil

á 3-4 adet ceviz içi

Karpuz gibi dilimlenmiş balkabaklarının kabuklarını soyun. Varsa yeşil kısımlarını da kesip 2-3 parmak eninde dilimleyin. Kabak dilimlerini orta boy bir çelik tencereye koyup üzerine toz tatlandırıcıyı serpiştirin. (Tablet tatlandırıcı da kullanabilirsiniz.)

Karanfili ve 1 su bardağı suyu da ekledikten sonra kısık ateşte, tencerenin kapağı kapalı vaziyette yaklaşık 30 dakika pişirin. Tencerenin kapağını açıp kabak dilimlerini 10 dakika daha pişirin. İyice yumuşayınca ocaktan alıp tencereden çıkarmadan soğumasını bekleyin. Üzerlerini çekilmiş ceviz içiyle süsleyerek servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları